18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Dones que obren camí al periodisme esportiu

Dues joves periodistes especialitzades en esports expliquen la seva experiència com a professionals en un sector dominat pels homes

Per Judith Vives

Igual que l’esport femení comença a ocupar més espai als mitjans i a guanyar seguidors i audiència, a les redaccions també hi ha més dones que es dediquen al periodisme esportiu, malgrat ser un àmbit dominat tradicionalment pels homes.

Una d’elles és Maria Tikas, graduada en Periodisme i Comunicació Corporativa a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de Blanquerna, que treballa actualment com a periodista al diari esportiu Sport. Tikas va triar la seva especialització a quart, motivada per la seva passió pel futbol i per unes pràctiques que havia fet al FC Barcelona. Després dels mesos d’Erasmus i una feina en una altra empresa, la van trucar del diari Sport.

“Vaig començar com a community manager, però després em van sortir altres tasques com gravar i editar vídeos”, explica. Després de dos anys a la redacció, ha aconseguit un lloc escrivint sobre futbol femení i, més concretament, sobre el Barça femení. Tikas assegura que l’auge del futbol femení ajuda a donar visibilitat a les dones periodistes especialitzades en esports.

 

Poques redactores esportives

No obstant això, les dones encara són minoria a la redacció. Quan treballava al Barça hi havia força noies, sobretot en la gestió de xarxes socials; en canvi, al diari, la presència femenina era molt inferior quan ella va entrar-hi. Una sèrie de jubilacions i l’impuls a la redacció digital ha permès l’entrada de més dones a la redacció, “encara hi ha poques redactores, però”, matisa María Tikas.

Fa uns mesos la periodista va denunciar que, després de comentar un partit, va començar a rebre comentaris de to sexista. Tikas ho va fer públic per deixar constància d’una realitat que pateixen moltes dones: “Vaig decidir denunciar-ho perquè és una cosa que passa sovint a les xarxes socials”.

Segons Tikas, a les periodistes esportives sovint se’ls resta credibilitat o se les tracta sense respecte. “Moltes vegades posen en dubte com has arribat a la teva posició”, lamenta.

 

Periodista especialitzada en motor

Elia Trujillo és una altra alumni de Blanquerna que s’ha obert camí com a periodista especialitzada en motor. Actualment treballa a Dorna, l’empresa que organitza el mundial de MotoGP, on forma part de l’equip de continguts del Campionat Mundial de Motoclisme (MotoGP) i del programa Road To MotoGP.

Segons explica, ella sempre va voler ser periodista esportiva, fins i tot abans de saber que estudiaria periodisme. El seu pare és un gran aficionat a tota mena d’esports i ella recorda haver-los seguit des de petita. Al principi volia estudiar odontologia, però un dia va veure una noia fent una retransmissió per la tele: “Vaig decidir que volia ser com aquesta noia”, explica.

Així, va entrar al Grau de Periodisme i Comunicació Corporativa i després va fer el Màster de Comunicació Esportiva a Blanquerna. Reconeix, però, que no ha estat un camí fàcil, especialment per les noies que encara tenen pocs referents. “Quan vaig començar em preguntaven si volia ser com Sara Carbonero, perquè ella era l’única referència que tenia la gent”, recorda.

Elia no es va rendir i, mentre estudiava, va fer totes les pràctiques enfocades al periodisme esportiu. Va conèixer un company aficionat al motor i així va entrar en aquest món. Amb el temps es va adonar que tenia preferència per les motos i es va focalitzar en aquest àmbit. Se’n va anar uns mesos a Itàlia per aprendre italià, l’idioma habitual al paddock. “Així podria parlar amb Valentino Rossi”, fa broma.

Gràcies al màster va poder fer les pràctiques a Dorna i, després d’aquest període, va aconseguir una feina fixa a la companyia. Allà es va adonar que hi havia moltes altres noies periodistes interessades en aquest esport i en les motos en particular. “La meva experiència ha estat molt bona, jo no m’he trobat amb dificultats per ser dona”, assegura.

Si bé és cert que encara és un món dominat per homes, l’Elia assegura que “cada cop hi ha més dones, però no sempre es veuen: darrere del pilot hi treballen moltes persones i moltes són dones, com la cap de premsa”. Per Trujillo, el principal repte és aconseguir donar-los visibilitat a totes.

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -