18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Dos mil estudiants participaran en una xarxa de revistes escolars 

Més de 50 centres educatius catalans crearan capçaleres dirigides i redactades per alumnes a través del projecte Revista Escolar Digital (RED) de Junior Report

Una cinquantena de centres de secundària de diverses comarques catalanes posaran en marxa el seu propi diari escolar a partir de setembre gràcies a la iniciativa Revista Escolar Digital (RED). També s’incorporaran al projecte centres de Madrid, Valencia i Castelló, entre d’altres. 

El projecte d’educació mediàtica, promogut  pel diari per a joves Junior Report, té com objectiu fomentar el pensament crític i l’ús dels mitjans de comunicació entre adolescents. Per aquest motiu, cada institut crea un diari escolar en format digital que els mateixos estudiants s’encarreguen de gestionar, dirigir i redactar.  

Així, la redacció està formada per alumnes de secundària i batxillerat que actualitzen setmanalment els continguts amb l’ajuda d’un professor i la coordinació d’una periodista professional de Junior Report. El pròxim curs també es crearan per primera vegada diaris redactats per alumnes de 5è i 6è de primària 

El pròxim setembre, el projecte s’expandirà fins a formar una xarxa de més de dos mil redactors junior de secundària que informaran des dels seus diaris escolars en centres de Madrid, Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Avinyó, Sant Cugat, Salt, Piera, Balaguer, Sils, Riba-Roja de Túria, Torelló, Cornellà, Mataró, Vic, Artés, Badalona, Sant Pere de Ribes, Premià de Mar, Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Parets del Vallès, Mollet del Vallès, El Vendrell, Sant Pere de Vilamajor, Sant Just Desvern, Ripollet, Terrassa, Sant Joan de les Abadesses, Olesa de Montserrat, Viladecans, Tàrrega, Salou, Castellón, Córdoba, Vitorià, Coslada, Mula, Paterna, Pozoblanco i Ceuta 

 

En el projecte participen centres de grups escolars com Fedac, Escola PiaLestonnac, MaristesSalesians, Vedruna o La Salle, entre altres. També escoles cooperatives com Creixen Educació, centres de fundacions educatives com Tr@ms i escoles rurals.  

“El projecte Revista Escolar Digital convida els centres a crear la seva pròpia capçalera i informar de l’actualitat de l’entorn i dels grans temes globals des del punt de vista de l’alumnat. Per aquest motiu, els oferim un pla de treball, recursos didàctics assessorament”, explica Francesc Castanyer, director de Junior Report.  

Els joves periodistes comptaran amb credencials que els permetran cobrir esdeveniments culturals, socials i esportius, i treballaran en xarxa grans temes d’actualitat, com el canvi climàtic o el fenomen de les fake news, amb reporters d’altres instituts.  

Els articles més destacats de les revistes escolars es publicaran a la portada col·laborativa RED Report, que compta amb la participació de redactors joves de tot el món.  

A conseqüència de la incertesa provocada pel nou coronavirus, els impulsors del projecte han creat un pla de teletreball perquè el professorat i l’alumnat puguin participar en el projecte telemàticament, en el cas que fos necessari. 

 

Identificar les notícies falses  

Una de les novetats que RED manté aquest curs és la inclusió de la secció Quin fake!a tots els diaris. En aquesta secció, els joves reporters treballaran notícies falses que detecten al seu entorn. “La millor manera d’identificar una notícia falsa és que es posin en la pell d’un periodista”, comenta Alba Fernández Candial, cap de redacció de Junior Report.  

Un dels periodistes RED amb una credencial durant una de les sortides. (Junior Report)

“He après a escriure millor i a diferenciar els fets reals de les notícies falses”; “he sabut com contrastar la informació, a buscar altres punts de vista”; “el matí dels dimecres va passar a ser el millor moment de la setmana (…) parlàvem i debatíem”; “he pogut entrevistar a molta gent interessant”; “mai m’hauria imaginat que publicaria un article a la revista del col·legi i que després la veuria a LaVanguardia.com”, opinen alguns dels alumnes que han participat en el projecte.  

Els centres participants també han fet balanç: “És una eina que posa de manifest les humanitats i aporta orientació professional als alumnes”, afirma Ricard Coma, director de l’Escola Pia Nostra Senyora de Barcelona. “Permet treballar la llengua de manera activa i participativa, potenciant el treball en equip”, afegeix Alba Galve de La Salle Premià.   

 

L’actualitat entra a l’aula  

Revista Escolar Digital (RED) és una iniciativa de Blue Globe Media, empresa especialitzada en projectes d’educació mediàtica per a joves com el diari Junior Report, que cada setmana tracta un tema d’actualitat.  

A més dels diaris escolars, Blue Globe Media ha posat en marxa altres iniciatives per introduir l’actualitat a l’aula, com els Tallers de Periodisme i Fake News que fomenten la lectura crítica de diaris i ensenyen a identificar notícies falses.  

Aquest any, la productora ha llençat Junior Report Aula, una sèrie de materials didàcticper treballar l’actualitat a l’aula amb Junior Report.  

El projecte compta amb el suport d’empreses i institucions educatives com  ACER for Education, la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna i LCI Barcelona, entre altres.  

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -