Els quinze països de la regió d’Àfrica Occidental miren d’impulsar una moneda única
Crear una moneda única, a l’estil de l’euro de la Unió Europea, per impulsar una regió econòmica a l’Àfrica Occidental. Aquest és el somni que persegueixen, des de fa gairebé 40 anys, els quinze països d’aquesta regió. Però el projecte no ha aconseguit encara superar tots els obstacles per convertir-se en una realitat.
L’única cosa clara és el nom de la moneda: Eco, que sintetitza el nom d’aquesta comunitat econòmica per les seves sigles en anglès, ECOWAS (Comunitat Econòmica d’Estats de l’Àfrica Occidental).
La idea d’una moneda única va sorgir al 1975, després de la creació de l’ECOWAS. Aquesta regió econòmica, de manera semblant a la Unió Europea, està formada per Benín, Burkina Faso, Cap Verd, Costa d’Ivori, Gàmbia, Ghana, Guinea Bissau, Guinea, Libèria, Mali, Níger, Nigèria, Senegal, Sierra Leone i Togo.
ECOWAS, COMESA, SADC… El mapa de los distintos bloques de integración económica en África pic.twitter.com/LzWSAT2DMk
— El Orden Mundial – EOM (@elOrdenMundial) February 17, 2017
Inicialment, la introducció d’aquesta nova divisa estava prevista de cara a l’any 2009. Però va haver d’ajornar-se al 2012 i després al 2015, sense èxit. La nova data d’implantació està prevista per a aquest any, el 2020.
El nom de la moneda Eco es va decidir al juny de 2019 a una reunió de la Comissió de l’ECOWAS a Abidjan, capital econòmica de Costa d’Ivori. No obstant això, moltes persones van mostrar el seu descontent amb aquesta proposta de nom, al considerar-lo poc imaginatiu i sense cap identificació amb el territori.
Amb aquesta moneda única, es pretén que els països de l’ECOWAS tinguin més facilitats per comercialitzar entre ells i també per exportar i importar productes internacionalment.
Mateixa regió, diferents sistemes
Actualment ja hi ha una moneda comuna entre diversos d’aquests països. Vuit dels estats de la CDEAO utilitzen el franc CFA des de 1945. És una moneda que va imposar França a les seves antigues colònies, territoris que controlava al llarg de segle XX per comerciar amb els seus recursos i estendre la seva influència. Aquest tipus de moneda s’imprimeix a França. Moltes persones ho veuen com una herència del colonialisme a la regió.
Es oficial. Tras una visita del presidente francés Macron a la región, se anuncia que 7 ex colonias francesas de África occidental y Guinea Bissau dejarán de usar en 2020 el franco CFA e irán al Eco, aun ligado al euro. El CFA expresa la dependencia a Francia.
Mapa: Wikipedia. pic.twitter.com/NpRzWRA9OF
— Omer Freixa (@OmerFreixa) December 23, 2019
El valor del franc CFA està lligat al valor de la moneda que s’utilitzi a França. Actualment, l’euro. Segons experts, aquest fet donaria estabilitat econòmica a la regió, però també impedeix que els països africans puguin decidir sobre el valor de la seva moneda, cosa que de vegades es fa servir com a estratègia econòmica. Per exemple, a l’hora de facilitar importacions o exportacions de productes.
A més, els països que utilitzen el franc han d’ingressar el 50% de les seves reserves en el Tresor francès i acceptar la presència de l’antic país colonitzador en òrgans de govern.
Això no obstant, a finals del 2019, el president francès, Emmanuel Macron, i el president de Costa d’Ivori, Alassane Ouattara, van anunciar el final del franc CFA per donar pas a la moneda Eco. De moment es preveu que el valor de la nova moneda seguiria lligat al de l’euro.
🇨🇮🇨🇵 Emmanuel Macron anunció junto a su homólogo de Costa de Marfil, Alassane Ouattara, un cambio histórico para los 8 países del África Occidental que usan el Franco CFA como divisa, a partir de ahora comenzarán a utilizar una nueva moneda: el Eco.pic.twitter.com/6cKAIO5JQv
— Descifrando la Guerra (@descifraguerra) December 29, 2019
Economies molt diferents
Es dona el cas que entre aquests països hi ha economies molt potents com la nigeriana, però també alguns dels països més pobres del món, com Níger.
Nigèria és, de fet, un dels països més influents del bloc. Amb més de 196 milions d’habitants l’any 2018, representa més de la meitat de la població dels països de la regió. A més, el país produeix gairebé dos terços el Producte Interior Brut (PIB) de la regió, que és el valor dels productes o serveis generats en un país durant un temps concret.
A causa d’aquestes diferències, països com Nigèria no volen començar a formar part de l’Eco sense que es compleixin garanties. Per exemple, Ghana i Nigèria no volen que la moneda comuna s’equipari al valor de l’euro perquè volen mantenir la seva independència econòmica.
A més, els països que vulguin formar part de l’Eco han de complir una sèrie de requisits econòmics que indiquin que el país té una economia més o menys forta. Entre ells, un dèficit de menys del 3%, una inflació inferior al 10% i un deute que no superi el 70% del producte interior brut (PIB). Però l’any 2018, cap dels països complia amb ells, cosa que posa problemes al projecte de la moneda única africana.
A causa de les diferències econòmiques, de prioritats i d’idees entre països, encara no se sap si l’Eco, com a moneda única i no només com a substitut del franc CFA, podria començar a funcionar el 2020, o si la seva implementació es tornarà a ajornar. En tot cas, podria ser que s’implementés de manera gradual, incorporant alguns països primer i sumant-n’hi d’altres més tard.
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.