L’ecologia integral és un concepte que que reconeix la interconnexió entre els éssers humans i la natura, i que promou una relació harmònica i sostenible amb el nostre entorn.
Us presentem les claus d’aquest tema d’actualitat per treballar-lo a l’aula:
Un planeta limitat: la crisi ecològica i social. Existeix una relació entre canvi climàtic i crisi social, que podem combatre mitjançant l’ecologia integral
Un model de producció depredador i injust que vulnera els drets humans. El consum massiu porta a la sobreexplotació de béns naturals i posa en risc el medi ambient i la salut de les persones
Els límits planetaris i les conseqüències de sobrepassar-los. Alguns límits sobrepassats ja produeixen impactes molt greus en el nostre ecosistema i accentuen la pobresa i la desigualtat
Ecologia integral: tenir cura del planeta i de la família humana. Aquest concepte ens crida a protegir el medi ambient i les persones mitjançant una cultura basada en les cures integrals.
Entrar en acció: tu pots ser el canvi que el món necessita. Les petites accions en defensa del medi ambient i la justícia social, quan es multipliquen, poden tenir un impacte global
Activitats
- Situació d’aprenentatge 1: Integrem el concepte d’ecologia integral
- Situació d’aprenentatge 2: Promovem el comerç just!
- Situació d’aprenentatge 3: Ja fa uns quants anys que el cinema ho anunciava…
- Situació d’aprenentatge 4: I jo, com em cuido?
- Situació d’aprenentatge 5: El canvi es dona des del col·lectiu
Repte: Què aporta l’ecologia integral de diferent respecte l’ecologia? Com l’explicaríeu a la vostra família?
En aquesta SA us animem a que us empapeu del concepte d’ecologia integral, el punt d’unió de tots els articles, per tal de poder-lo transmetre a persones del vostre entorn proper a través de la creació d’una infografia amb l’objectiu d’integrar profundament el concepte i contribuir a fer-ne difusió.
Objectius d'aprenentatge:
- Explorar i comprendre de forma més profunda el concepte d’ecologia integral
- Desenvolupar habilitats de cerca, creativitat, síntesi i priorització de la informació.
Introducció (20 min):
Lectura conjunta de l'article: Un planeta limitat: la crisi ecològica i social
Discussió sobre els punts clau de l’article i a la vegada que elaborar de forma col·laborativa una primera definició sobre el concepte d’ecologia integral a tall de titular i per assegurar que tothom parteix de la mateixa base al fer la següent activitat.
- Aprofundim en el concepte (40 minuts):
Ens dividim en grups i cada grup inicia un procés de cerca per tal d’aprofundir en el concepte d’ecologia integral. L’article Ecologia integral: tenir cura del planeta i de la família humana pot ser utilitzat com un recurs més entre d’altres per a comprendre la proposta de fons de l’ecologia integral per a fer front l’emergència planetària. És important assegurar que es consulten fonts fiables a l’hora de documentar-se.
Idealment, per tal de facilitar el procés, es recomana llegir i agrupar tota aquella informació que considerin de valor.
- Prioritzem i organitzem la informació (60 minuts):
Pas 1. Per a elaborar el tríptic és clau poder organitzar la informació i prioritzar-la. Amb els mateixos grups dediqueu-vos a fer-ho. A continuació us deixem una sèrie de preguntes per facilitar aquest procés:
- Què és l’ecologia integral?
- Què pretén aconseguir?
- Com es proposa aconseguir-ho? Quines són les seves apostes?
- Per què és una proposta de valor en relació amb l’ecologisme convencional?
- Què podem fer nosaltres per sumar-nos-hi?
Pas 2. Feu una cerca i selecció d’imatges (3-5 màxim) que puguin donar suport a l’escrit que voldreu posar al tríptic.
- Elaborem el tríptic (60 minuts):
Cada grup selecciona una plantilla de tríptic des de la plataforma de Canva o una altra plataforma gratuïta i elabora el tríptic vetllant perquè es pugui entendre amb claredat i profunditat el concepte d’ecologia integral. Per tal de dividir-lo en seccions i estructurar el contingut i les imatges poden fer servir les preguntes de l’activitat anterior com a guia.
- Compatim el tríptic (40 minuts)
Cada grup presenta el tríptic a resta de l’alumnat, prèviament a presentar-lo a casa a la família, posant èmfasi en aquella informació que han volgut destacar i per què.
- Reflexió final (20 minuts):
Possibles preguntes de reflexió:
- Quina creieu que és la millor forma de compartir-ho a la família? Com podem fer que els motivi el que els expliquem?
Què és el que m'ha sorprès de l’ecologia integral? Què en penseu d’aquesta forma d’entendre l’ecologia?
Repte: Què soleu consumir? Com podem incorporar el comerç just, sostenible i de proximitat a les nostres vides?
En aquesta SA us animem a investigar totes aquelles iniciatives de comerç just i de proximitat per a tenir-ne coneixença i així poder generar un vídeo breu promovent-ne la importància per la cura del nostre planeta i per treballar per una societat més justa, mostrant tot el ventall de possibilitats existents actualment.
Objectius d'aprenentatge:
- Conèixer i explorar tot el ventall de possibilitats a l’abast de l’alumnat i les famílies per a consumir de proximitat i sostenible i des del comerç just.
- Desenvolupar habilitats audiovisuals i creatives per transmetre un missatge amb l’objectiu de promoure el comerç just i de proximitat.
- Introducció (30 minuts):
Lectura en grup de l'article: Un model de producció depredador i injust que vulnera els drets humans.
Resum dels punts clau de l’article posant èmfasi en la problemàtica de consumir sense ser conscients del que consumim i de l’impacte que té per la humanitat i el planeta, a la vegada que extraure i valorar de l’article possibilitats d’acció des de la individualitat introduint el concepte de comerç just i de proximitat i expliquem el producte final de l’activitat
- nvestigació sobre la problemàtica i espais propers de comerç just i proximitat (90 minuts):
Des de l’article s’ha pogut veure la importància de consumir de forma responsable, sostenible, de proximitat si és possible i des del comerç just. Ens dividim en grups de treball i cada grup genera un procés de cerca sobre un sector diferent i busca:
- Procés del producte i conseqüències de consumir aquell producte fruit del model econòmic depredador dominant
Cada sector tindrà unes conseqüències diferents sobre la humanitat i el planeta, és important poder-les buscar i tenir-les clares per tal de tenir arguments convincents de cara a crear el vídeo promovent un consum diferent, més sostenible i just en l'àmbit social i planetari.
2. Aquelles opcions que més compleixin aquests criteris mencionats anteriorment. Trieu aquells sectors sobre el que més us cridi investigar
Poder fer una cerca de totes aquelles opcions que segueixen un nou model més responsable i just pel planeta i la humanitat i prioritzar aquelles 4-5 que més encaixin. És important valorar a l’hora de fer la priorització que els productes estiguin en un preu raonable, ja que hi ha a vegades que moltes famílies no es podrien permetre consumir-lo.
Sectors:
- Fruites i verdures
- Gra, cereals, llegums i altres productes alimentaris
- Productes de neteja
- Roba
- Sabates
- Energia
- Cotxes
Generem el vídeo (120 minuts):
Pas 1. Cada equip des de la cerca feta elabora un breu guió del vídeo tenint en compte que el vídeo ha de durar 1 o 2 minuts màxim.
Proposta d’estructura del guió:
- Benvinguda i introducció del tema
- Presentació de la problemàtica
- Possibles solucions
- Presentació dels 4-5 nous llocs propers on poder anar a consumir o marques
- Missatges animant a provar de consumir-los
Pas 2. Gravació i edició del vídeo
- Presentació del vídeo i difusió (40 minuts)
Es presenten de forma breu el vídeo i es pensen accions per fer-ne difusió, com per exemple publicar-los des del centre, passar-los a l’AFA, etc.
- Reflexió final (15 min):
Possibles preguntes de reflexió:
- Després de l’experiència de la SA, creieu viable consumir de forma diferent?
- Si haguéssiu de començar per un primer canvi que estigui al vostre abast quin seria?
- Què és el que més us ha costat de tot el procés? Què és el que més us ha agradat?
Repte: Totes aquelles pel·lícules que tracten les conseqüències del canvi climàtic i l’explotació del planeta quina funció tenen en la societat? Creieu que serveixen per mentalitzar la població, per generar por o simplement per conscienciar-nos d’una possible realitat futura?
Sembla que aquelles pel·lícules futuristes on s’imaginaven catàstrofes arran de l’escalfament global i l’explotació massiva dels recursos del planeta no estan tan allunyades de la realitat actual. En aquesta SA us animem a investigar sobre aquestes pel·lícules i a escriure un article d’opinió amb relació al paper que exerceixen en la societat.
Objectius d'aprenentatge:
- Explorar i reflexionar sobre l’impacte que les pel·lícules futuristes en relació amb l’emergència planetària exerceixen sobre la societat
- Desenvolupar habilitats per redactar un article d’opinió en un context real.
- Introducció (30 min):
Lectura de l’article: Els límits planetaris i les conseqüències de sobrepassar-los
Compartiu els punts claus de l'article a la vegada que poseu èmfasi a parlar de totes aquelles conseqüències de sobrepassar els límits planetaris.
- Cerquem pel·lícules (30 min):
En grups petits fem una cerca de pel·lícules que representin les catàstrofes i conseqüències de sobrepassar els límits planetaris. Un cop es tinguin es posen en comú i cada equip en tria una de diferent sobre la qual redactarà l’article d’opinió.
- Investiguem sobre la pel·lícula (60 min):
Cada grup inicia un procés d’investigació sobre la pel·lícula triada, posant èmfasi en les conseqüències o esdeveniments catastròfics de l’explotació del planeta. Si podeu i sou aptes per veure la pel·lícula endavant, si no és important nodrir-se de crítiques i d’informació fiable sobre la catàstrofe climàtica. Per facilitar marcar el focus de la cerca intenteu que pugui respondre a les següents preguntes:
- Identifica les conseqüències que apareixen a la pel·lícula, són realistes o exagerades en relació amb el que t’has informat sobre la crisi planetària?
- Quines emocions pretenen generar en el públic que les veu?
- Quina funció tenen aquestes pel·lícules? Creus que sensibilitzen a la població, que generen por, les dues coses, alguna altra?
- Redacteu l’article d’opinió (120 minuts):
Pas 1. Reviseu el tutorial i la llista de verificació sobre com redactar un article d’opinió per tenir-ne clara l’estructura i els punts importants a tractar.
Pas 2. Organitzeu, prioritzeu i estructureu tota la informació en relació amb la informació anterior
Pas 3. Redacteu l’article d’opinió i busqueu alguna fotografia que encaixi amb relació a l’article
- Publicació / difusió (10 minuts)
Un cop passat el filtre del docent, si és possible, poder publicar l’article a aquelles plataformes disponibles per part del centre.
- Debat (35 minuts):
Poder generar un espai on cada equip llegeixi l’article d’un dels grups restants per a apreciar diferències i similitud i posteriorment poder generar un breu debat que permeti extreure conclusions comunes amb relació a la temàtica tractada.
- Reflexió final (15 minuts):
Possibles preguntes de reflexió:
- Després de l’experiència de la SA, a quines conclusions comunes arribeu sobre la temàtica?
- Amb quines dificultats us heu trobat a l’hora de redactar l’article d’opinió? Què us ha agradat del procés?
- Com heu viscut treballar en equip per redactar un article comú? Avantatges i inconvenients
Repte: Si el primer pilar de l’ecologia integral és la cura d’un mateix, què feu vosaltres per cuidar-vos en el dia a dia a nivell físic, mental, emocional i espiritual?
En aquesta SA us animem a generar un espai d’autoconeixement i a indagar sobre quines són totes aquelles accions (les estigueu fent o no) que sentiu que us cuiden en el dia a dia amb l’objectiu de poder exposar a través d’una expressió artística (dibuix, poesia, narració breu, melodia, etc.) què passa en vosaltres quan les dueu a terme, com les viviu.
Objectius d'aprenentatge:
- Desenvolupar la capacitat d’abstracció i simbòlica per a poder expressar-se des d’una peça artística.
- Generar espais de reflexió i autoconeixement entorn de l’acte de cura d’un mateix.
- Introducció (30 min)
Lectura de l’article: Ecologia integral: tenir cura del planeta i de la família humana
Compartir els punts claus de l'article i allò que més els ha captat l’atenció, a la vegada que poder fer una primera reflexió entorn de les següents preguntes relacionades amb la temàtica:
- Què significa tenir cura d’un mateix? Què en diu l’article sobre això?
- Per què creieu que és important?
- Per què creieu que a l’article s’inclou l’espiritualitat com a part de les cures d’un mateix? Entesa com “la recerca de sentit i connexió amb allò transcendent”.
Aprofitem aquest primer espai per presentar el repte i el producte final.
- Aprenem sobre l’espiritualitat (30 minuts)
Així com el nivell físic, mental o emocional es troben més propers a nosaltres, l’espiritual pot sonar estrany o ser difícil d’entendre. Per aquest motiu en grups petits us animem a fer una cerca breu on trobar formes d’experimentar o viure l’espiritualitat en la societat moderna. Per alguns pot ser caminar pel bosc, per d’altres meditar, per altres practicar un esport… no és tant el què fas com el que se sent per dins. Aprofiteu aquest espai per extreure aquelles experiències i definicions amb les quals més us sentiu identificades.
Genereu un espai final on poder compartir amb tot el grup classe allò que hàgiu trobat per tal d’establir diferències i punts en comú.
- És moment de posar el focus en nosaltres (60 minuts)
En aquesta societat no sempre és fàcil posar la mirada en nosaltres, hi ha molts estímuls externs i no és habitual generar espais on ens limitem a escoltar-nos i a conèixer-nos millor sobre què necessitem per cuidar-nos, què ens fa por o què no volem a les nostres vides, què ens agrada, amb qui estem a gust i ens fa sentir com a casa, què em fa sentir lliure o què em fa brillar… en aquesta activitat us proposem que de forma individual cadascú dediqui un espai a completar la següent taula en relació amb què faig o què m’agradaria fer en el dia a dia per cuidar-me. Poder indagar sobre què us cuida i aplicar-ho a la vostra vida pot col·laborar de forma directa en el vostre benestar.
COM EM CUIDO
Què faig en el moment present per cuidar-me, què sé que em fa bé | |||
Físic | Mental | Emocional | Espiritual |
Exemples:
Bàsquet Ioga Bicicleta … |
Exemples:
Llegir Meditar Escriure tot el que penso/sento i entendre d’on ve … |
Exemples:
Quedar amb amigues Plorar quan en tinc ganes Treure la ràbia sense fer mal a l’altre Escriure per entendre les meves emocions … |
Exemples:
Caminar sola pel bosc i connectar-me amb la natura La sensació de llibertat quan jugo a futbol |
Què m’agradaria fer per cuidar-me a la meva vida que encara no faig? | |||
Físic | Mental | Emocional | Espiritual |
Un cop completa la taula compartiu per parelles tot el que heu posat i com heu viscut omplir la taula:
- Ha estat difícil?
- M’he quedat en blanc en alguna d’elles?
- Per què creieu que pot costar tant saber què ens cuida i què ens va bé?
- Quina us ha estat més fàcil d’omplir? Per què?
Un cop l’espai per parelles, tingueu un espai per posar en comú les diferents experiències.
Per acabar, que cadascú de forma individual pugui triar 2-3 accions que estigui portant a terme o que vulgui incorporar a la seva vida (assegurar que mínim n’hi hagi una de nova). Compartir que tenen uns dies per poder-les portar a terme i posar atenció a què senten a nivell físic, mental, corporal i espiritual. Un cop fet, que apuntin tot allò que els vinguin
Possibles exemples:
- Sensació d’obertura de pit
- Llibertat
- Dolor muscular agradable
- Observo que mentre practico l’activitat no penso
- Alegria, felicitat, nervis
- Pau interior, calma
- Sensació de descarregar tensions o ràbia
- Etc.
Generem la nostra peça artística (60 minuts)
Amb aquelles frases que hàgiu escrit de les activitats practicades i la sensació present en vosaltres elaboreu una peça artística. Pot ser un dibuix pintat o amb aquarel·la, una poesia, un conte, una melodia, etc. L’art ens ajuda a expressar sensacions que van més enllà de les paraules o que no tenen paraules de per si. Ajudeu-vos de símbols i metàfores per a transmetre amb profunditat el procés viscut.
- Compartir (35 minuts)
Que cada persona presenti amb 1 minut la seva obra a la resta de la classe, exposant el més important de la peça.
- Penjar a l’aula (10 minuts)
Si és possible per espai que tothom pugui penjar, ni que sigui temporalment, la seva obra a l’aula de forma conscient com a símbol de la cura d’un mateix i del benestar que genera poder dedicar temps a això.
- Reflexió final (15 minuts)
Possibles preguntes de reflexió:
- Què t’ha aportat prendre consciència del que et cuida?
- Què és el que més t’ha costat de tot el procés? Què t’ha agradat?
Repte: Com es treballa l’ecologia integral des del col·lectiu? Quines organitzacions hi ha al territori que hi treballen i com s’organitzen?
En aquesta SA us animem a fer una cerca dels col·lectius organitzats que treballen l’ecologia integral per a fer una entrevista a algun dels membres amb l’objectiu de poder conèixer com s’organitzen, què fan i si és quelcom del que us agradaria participar.
Objectius d'aprenentatge:
- Conèixer el funcionament i l’impacte dels col·lectius que treballen per la cura del planeta i de les persones en situacions vulnerables.
- Millora de la comprensió oral, escrita i la redacció.
- Introducció (20 minuts)
Lectura en grup de l'article: Entrar en acció: tu pots ser el canvi que el món necessita.
Resum dels punts clau de l’article posant èmfasi en les accions individuals i comunitàries que s’hi mencionen. Feu-ne un llistat per tenir-les clares i genereu una breu pluja d’idees en relació amb els col·lectius que l’alumnat coneix que podrien estar inclosos i implicats en l’ecologia integral.
- Busquem una imatge simbòlica (40 minuts)
Ens dividim en grups i cada grup genera un mapatge de col·lectius i organitzacions que hi ha al barri / poble o pobles propers a la vegada que un llistat de persones que coneguin que estiguin participant o en contacte amb aquest món. Després fem una posada en comú entre els diferents grups per tal de compartir tota la informació trobada i de forma conjunta i amb el suport del docent es reparteixen persones conegudes, i en cas que no n’hi hagi, el llistat d’organitzacions i col·lectius amb qui contactar per a portar a terme l’entrevista.
Un cop decidit poseu-vos en contacte amb les persones respectives. Poder tenir a mà altres alternatives per si no responen.
- Preparació final de l’obra (60 minuts)
Part 1. Contactem amb la persona entrevistada (10’)
És important poder establir dia, hora i canal de l’entrevista.
Part 2. Preparem les preguntes de l’entrevista (50’)
Cada grup aprofundeix en 1-2 temàtiques específiques per a generar entrevistes diverses i riques en aprenentatges i informació. Com que cada organització o col·lectiu serà diferent les temàtiques poden estar repetides si així es decideix. Amb l’acompanyament del docent les reparteixen:
- Accions que duen a terme com a col·lectiu per treballar en pro del planeta o de les justícia social
- Quin rol juguen les cures en l’organització
- Organització interna del col·lectiu, com funcionen
- Participació o tipus d’implicacions existents
- Impacte que han tingut fins ara
- Valors i habilitats que s’hi treballen
- Finançament
- Dificultats per mantenir vives aquestes iniciatives
- Altres…?
Un cop repartides les temàtiques per grups, amb la informació de l’article i des del coneixement previ de l’alumnat, cada grup planteja les preguntes que faran a la persona entrevistada. Tingueu en compte que si per exemple entrevisteu a algú del sindicat d’habitatge del barri o poble les preguntes són molt diferents a si entrevisteu algun col·lectiu que protegeixi l’entorn natural de la costa. L’entrevista ha de durar 20-25 minuts màxim. S’ha d'intentar que l'entrevistat/da doni respostes llargues, i, per tant, s’evitarà fer preguntes que es puguin respondre amb un sí o un no.
- Entrevista (60 minuts)
Part 1. Entrevista (25’)
Cada grup fa l’entrevista, és important prendre notes o gravar les respostes amb el mòbil per poder redactar sense perdre'ns cap detall. Podem fer-ho amb l'aplicació d'una gravadora o amb diverses notes de veu. Consulta com fer una entrevista.
Part 2. Transcripció de l’entrevista (35’)
Una vegada s’ha realitzat l'entrevista, es transcriu l'àudio que s’ha gravat. S’ha d'escriure exactament el que diu l'entrevistat/da, però es poden evitar expressions molt orals o es poden formular bé les frases si algunes no queden clares.
- Com ha anat l'exposició? (40 minuts)
Cada grup presenta i fa un resum de l’entrevista a la resta de l’alumnat, destacant aquells temes més sorprenents o que permeten ampliar el coneixement previ de l’alumnat.
- Reflexió final (20 minuts):
Possibles preguntes de reflexió:
- Què us ha agradat més del rol d’entrevistador? Què heu après i què és el que més us ha costat? Per què?
- Quina informació us ha sorprès més de les entrevistes?
- Voldríeu o recomanaríeu participar d’algun col·lectiu dels que han estat entrevistats? Per què? Què creieu que aporta a la societat?
Guia docent
- 1. Presentació de la situació d’aprenentatge
- 2. Objectius d’aprenentatge
- 3. Recursos
- 4. Seqüència de les activitats i avaluació
- 5. Idees per la implementació d’aquesta situació d’aprenentatge
A continuació, es descriuen cinc situacions d’aprenentatge per explorar la riquesa de tot allò que l’ecologia integral aporta a la societat i a la cura del planeta.
Cada situació d'aprenentatge aporta una dimensió diferent tenint l’ecologia integral com a base, integrant habilitats de recerca, síntesi, comunicació, creativitat i reflexió crítica. Aquestes activitats estan dissenyades per ser atractives, participatives i interdisciplinàries, facilitant un aprenentatge significatiu i contextualitzat amb un tema tan actual com és la crisi planetària.
És apte per a cursos de secundària, amb una especial rellevància per a assignatures com Ciències Socials/Història, Geografia, Tecnologia, Ètica i valors, Ciències Naturals, Educació Visual i Plàstica i Llengua i Literatura. Fomenta competències transversals com la capacitat d'investigació, el pensament crític, l’autoconeixement i el treball en equip. S'estima que la seva implementació requereix aproximadament 22 hores, però la durada pot ajustar-se segons les necessitats i objectius de cada grup i docent.
Un viatge apassionant per descobrir la importància de l’ecologia integral per protegir el planeta i la humanitat. Estàs preparat per aquesta immersió activista, social i constructiva?
És important compartir els objectius d'aprenentatge al començament i assegurar-se que l'alumnat els compren. En aquestes situacions d’aprenentatge destaquen els següents objectius:
- Explorar i comprendre de forma més profunda el concepte d’ecologia integral i la importància de l’acció comunitària per protegir la humanitat i el planeta.
- Desenvolupar habilitats de recerca, síntesi d'informació i presentació visual per explorar tot el potencial de l’ecologia integral.
- Fomentar la creativitat i la consciència ambiental mitjançant la creació de projectes creatius tenint present la mirada moderna i la perspectiva de l’alumnat en tot el procés.
Es recomana la consulta dels següents recursos per aprofundir en la comprensió i exploració de l'ecologia integral
Lectures i articles:
Un planeta limitat: la crisi ecològica i social
Un model de producció depredador i injust que vulnera els drets humans
Els límits planetaris i les conseqüències de sobrepassar-los
Ecologia integral: tenir cura del planeta i de la família humana
Entrar en acció: tu pots ser el canvi que el món necessita
Materials i recursos pràctics:
- Espai a l'escola per a l'exposició dels projectes visuals.
- Projector o pantalla per a les presentacions visuals.
Tot seguit es presenta un breu resum de cada activitat. A la taula següent figura una proposta orientativa de la temporització de les activitats:
Activitat 1 | Activitat 2 | Activitat 3 | Activitat 4 | Activitat 5 |
4h | 5h | 5h | 4h | 4h |
Activitat 1: Integrem el concepte d’ecologia integral
Aquesta situació d’aprenentatge té com a objectiu comprendre i difondre el concepte d’ecologia integral. A partir de la lectura i anàlisi d’articles, els grups petits investiguen i organitzen informació per diferenciar l’ecologia integral de l’ecologisme convencional. Després, creen un tríptic informatiu amb eines digitals per comunicar el concepte de manera clara i atractiva. Un cop elaborat, presenten el tríptic a la classe i, posteriorment, a la seva família. Finalment, es fa una reflexió sobre el procés, destacant les sorpreses i la millor manera de transmetre aquesta visió integral de l’ecologia.
Proposem una graella d'avaluació per a les habilitats socioemocionals, que es pot utilitzar tant per a l'autoavaluació com per a l'avaluació per part dels altres durant el projecte: Rubrica d'avaluació de les habilitats socioemocionals
Activitat 2: Promovem el comerç just!
Aquesta situació d’aprenentatge proposa investigar el comerç just i de proximitat per comprendre’n la importància i promoure’l activament. A partir de la lectura de l’article corresponent, l’alumnat analitza les conseqüències del model de consum actual i busca alternatives més sostenibles en diferents sectors. Cada grup selecciona opcions responsables i assequibles i elabora un guió per a un vídeo breu. Després de gravar i editar el vídeo, el presenten a la classe i pensen estratègies per difondre’l. Finalment, es reflexiona sobre els aprenentatges adquirits i la viabilitat d’incorporar aquests hàbits a la vida quotidiana.
Activitat 3: Ja fa uns quants anys que el cinema ho anunciava…
Aquesta situació d’aprenentatge convida a reflexionar sobre el paper del cinema en relació a les conseqüències desastroses de l’explotació del planeta a través de l’anàlisi de pel·lícules futuristes. L’alumnat investiga les conseqüències ambientals mostrades en aquestes obres i debat si pretenen sensibilitzar, generar por o advertir sobre un futur possible. A partir d’aquesta recerca, cada grup redacta un article d’opinió argumentant la funció o possible impacte social de la pel·lícula escollida. Finalment, es comparteixen els articles, es promou un debat per comparar perspectives i es reflexiona sobre el procés i l’impacte d’aquest tipus de cinema en la societat.
Activitat 4: I jo, com em cuido?
Aquesta situació d’aprenentatge convida l’alumnat a reflexionar sobre la importància de la cura d’un mateix en els àmbits físic, mental, emocional i espiritual. A través de l’autoconeixement, es convida a identificar accions que contribueixen al benestar personal i a expressar-les mitjançant una peça artística. L’experiència inclou la lectura i debat d’un article, la identificació de pràctiques de cura personal, la seva aplicació i la posterior plasmació en una expressió artística. Finalment, es comparteixen les creacions amb el grup, es reflexiona sobre el procés viscut i es genera un espai per posar en valor la importància de dedicar temps a la pròpia cura.
Activitat 5: El canvi es dona des del col·lectiu
Aquesta situació d’aprenentatge convida l’alumnat a explorar com es treballa l’ecologia integral des del col·lectiu. Mitjançant la recerca de col·lectius locals, es realitza una entrevista per conèixer el seu funcionament, les accions que duen a terme i el seu impacte. L’experiència inclou la preparació de preguntes, la realització i transcripció de l’entrevista, i una posada en comú amb la resta del grup. Finalment, es reflexiona sobre el procés i es valora la importància de la participació col·lectiva en la cura del planeta i la justícia social.
- Expressa les teves expectatives de treball a l’alumnat. És important que sàpiguen que s’espera d’ells i elles en tot moment perquè d’aquesta manera podràs fer comentaris positius o de millora en les accions i actituds que tenen.
- Utilitza un temporitzador pels moments de treball autònom. Per treballar de forma eficaç i aprofitar el temps a l’aula, suggerim utilitzar un temporitzador que mostri el temps disponible per fer la tasca encomanada. Aquest ha de ser visible per tothom.
- Comprova que l’alumnat ha entès la tasca. Quan expliquem un procés o una activitat és important comprovar què ha entès l’alumnat. Per això, suggerim aplicar una tècnica de verificació de la comprensió. Pregunta al grup classe què ha entès i demana que detallin, entre tots i totes, que hauran de fer en la present activitat. Així, podràs recopilar informació, resoldre dubtes i emfatitzar allò que creguis necessari.
- Comparteix els objectius de l’activitat. És crucial que l’alumnat sigui conscient de quins són els objectius d’aprenentatge de la sessió perquè sàpiguen què esperem d’ells i elles. T’animem a projectar-los a la pissarra i llegir-los conjuntament.
- Dedica uns minuts a cada grup. Quan fem treballs autònoms i complexos, sobretot de creació de productes finals, recomanen dedicar un mínim de 5 minuts a cada grup per ajudar-los a organitzar les parts del producte, així com resoldre possibles dubtes. És probable que l’equip que més dificultats tingui sigui el que menys dubtes pregunti. Cal demanar-los que t’expliquin què han de fer i com ho faran. Això pot ajudar-te a veure on tenen més dificultats.
- Reparteix rols de treball. Quan fem treballs autònoms pot ajudar-te repartir rols amb tasques ben definides. Aquí et deixem algunes idees:
- Sheriff: seguiment del pla de convivència i control de normes.
- Rellotger: control del temps quan s’assignin tasques a fer durant la classe.
- Altruistes i cercadors: experts en un tema, necessitats d’ajuda en un tema.
- Secretari: apunta deures o tasques i els revisa si s’han fet.
- Emprenedor: recull propostes d’interès (temàtiques d’aprenentatge, dinàmiques, jocs, premis…).
- Advocat: mediador de conflictes.
- Periodistes o curiosos: porta una notícia setmanal per comentar amb la classe.
- Sublevat/da o detectiu o crític: recull de manera anònima en una capsa les queixes, comentaris, etc. de la classe i ho fa arribar al professor/a.
L'avaluació s'enfoca de manera competencial i no només amb un objectiu qualificatiu. S'aconsella tenir en compte el procés partint d'una avaluació inicial com a contínua i final, així com també realitzar autoavaluació i coavaluació per part de l'alumnat.
Finalment, es suggereix etiquetar els perfils de Junior Report (Twitter: @JuniorReportCAT i Instagram: @junior_report)