El comerç de barri al Carmel: seguirà o desapareixerà?
Els supermercats i el comerç digital guanyen terreny als mercats tradicionals, deixant els veïns dividits entre qualitat i conveniència
Eloy Vázquez, Dani Rojo, Hugo Barrero, Madelin Leon i Joel Lascuevas
Centre educatiu: Institut Escola Mirades
Les botigues de barri: una lluita per sobreviure
Moltes botigues del Carmel estan experimentant una davallada important en les vendes. Un exemple és la Tienda García, una sabateria històrica del barri que ha perdut bona part de la seva clientela, ja que moltes persones prefereixen anar a grans superfícies comercials com La Maquinista. Tot i així, la gent gran continua comprant-hi perquè els resulta més còmode tenir una botiga propera on el tracte és més personal i conegut.
En canvi, l’estanc del barri sembla resistir millor. Continua rebent clients de totes les edats i, fins i tot, ha notat un augment en la clientela jove, que hi compra tant tabac com altres productes.
Mercats vs supermercats: una batalla desigual
El mercat del barri encara manté una clientela fidel, especialment per la qualitat dels seus productes frescos. Una carnissera ens explicava: «Compro al mercat perquè treballo aquí i m’agrada més la qualitat.» També una dependenta d’una fruiteria ens va comentar que les grans cadenes comencen a ser una amenaça per als petits negocis.
Tanmateix, hi ha opinions contràries. Algunes persones creuen que el mercat acabarà desapareixent, sobretot per la competència dels supermercats i les compres per internet.
«La plaça tancarà per culpa de supermercats com Mercadona, Dia i Lidl».
«Jo compro al supermercat perquè tenen coses que el mercat no té i és més barat».
«El mercat és per a gent gran, la majoria de joves prefereixen els supermercats».
Les compres en línia: l’enemic silenciós del comerç local
Cada vegada més persones fan les seves compres a través d’internet i això afecta directament el comerç de proximitat. Un veí del barri ens deia: «Molta gent compra en línia i això fa que les botigues de tota la vida perdin clients.» Amb ofertes constants, promocions i enviaments ràpids, les plataformes digitals estan canviant completament els hàbits de consum, posant en risc la supervivència de moltes botigues tradicionals del Carmel.
Aquest article ha estat elaborat per estudiants d’ESO que formen part del projecte Junior Report RED (Revista Escolar Digital). Més de 100 centres educatius de tot Catalunya i Espanya ja formen part d’aquesta xarxa i editen la seva pròpia revista escolar digital. Pots obtenir més informació sobre el projecte aquí.