3 desembre 2024
spot_img
3 desembre 2024

El documental català ‘Punt de no retorn’ guanya un Emmy

L’autor de la sèrie, el periodista Raül Gallego Abellán, viatja a indrets com Palestina, Ucraïna, el Japó o Argentina per explicar històries que canvien el funcionament del món

La sèrie documental Punt de no retorn, del periodista sabadellenc Raül Gallego Abellán, i produïda per 3Cat, ha estat guardonada amb un Premi Emmy Internacional a la categoria de Short-form Series, sèries de format curt. Aspirants de 21 països han competit en la 52a edició de la gala, que s'ha celebrat a Nova York, amb la sèrie catalana per ser reconeguts com els millors programes de televisió produïts fora dels Estats Units.

Punt de no retorn aborda la transformació del món des del punt de vista del reporterisme. La seva filosofia és explicar aquest punt d'inflexió que afronta el planeta en aspectes com l'emergència climàtica, noves guerres i aliances geoestratègiques, crisis econòmiques i de valors democràtics, populismes, radicalització, noves tecnologies o la irrupció de la intel·ligència artificial.

D'Ucraïna a Palestina, els conflictes que explica el documental

El gènere de documental que ha triat l’autor de Punt de No retorn per explicar les seves històries és intimista i innovador. La sèrie està narrada únicament amb la veu dels protagonistes, que ens expliquen conflictes i històries que es troben en un moment de canvi de paradigma, en un punt on no hi ha marxa enrere, i que el seu desenllaç pot tenir conseqüències sobre els ciutadans.

El sacrifici del front d'Ucraïna. En la primera temporada, el programa trasllada l'espectador a la guerra d’Ucraïna. La matinada del 24 de febrer del 2022 el president rus, Vladímir Putin, va anunciar a través de la televisió russa una gran operació militar per defensar el Donbass, a l'est d'Ucraïna. La motivació principal del president, va dir, era el dolor dels habitants que vivien a les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk. Des d'aleshores aquesta guerra ha portat moltes morts i un gran nombre de ciutadans desplaçats. Un enorme patiment que, segons els experts, pot durar encara mesos. La sèrie dona veu a soldats, personal sanitari i veterans que han sobreviscut a la guerra amb ferides que els duraran tota la vida. També segueix els oficials encarregats d'entregar personalment notificacions de defunció de soldats morts, i a un grup de voluntaris que arrisquen les seves vides, sota bombardejos constants, per recuperar els cossos morts de soldats russos i ucraïnesos.

Conflicte Israel Palestina. El conflicte entre Palestina i Israel viu l'episodi de violència més greu en cinquanta anys. Hi ha centenars de morts i milers de ferits en els dos bàndols. Tot va començar quan Hamàs va llançar una ofensiva en contra Israel des de la Franja de Gaza. El grup armat va llançar milers de coets, va enviar a militars armats i va capturar a diversos ostatges. Tot i que Hamàs ja havia atacat amb anterioritat el país veí, mai ho havia fet de manera tan coordinada. Això va desencadenar una resposta militar a gran escala per part d'Israel. Tot just sis hores després de l'inici de l'atac palestí, l'exèrcit israelià va bombardejar la Franja i el primer ministre Benjamin Netanyahu va declarar públicament la guerra a Hamàs. Punt de no retorn ha tingut accés exclusiu als militants més buscats per les forces de seguretat d'Israel: les brigades Al Quds de la Jihad Islàmica del camp de refugiats de Jenin. Són una nova generació de palestins, molt joves i inexperts, s'enfronten a les implacables forces de seguretat d'Israel.  

L’auge de l’ultradreta a Argentina.  Des que va arribar a la presidència el 2023, Javier Milei instaurat diverses reformes per reconstruir Argentina a través d'una teràpia de xoc: vol reemplaçar el pes argentí pel dòlar nord-americà, eliminar el Banc Central, reduir el nombre de ministeris i plans socials, restringir l'accés a l'avortament i flexibilitzar les lleis sobre armes. També ha suspès de manera temporal les pàgines web i les publicacions en xarxes socials dels mitjans públics argentins.  L’oposició ha començat a organitzar-se per aturar el que seria un pas enrere en drets aconseguits, sobretot en política social. Sorgeixen els primers enfrontaments al carrer entre manifestants i les forces de seguretat. Mentrestant, la inflació i els nivells de pobresa augmenten. Una nova Argentina on s’endinsa Punt de No Retorn.

Què són, i per què són importants els EMMY

Els Premis Emmy són els premis de la televisió als Estats Units, on es reconeix la qualitat dels productes radiofònics i televisius,, però més enfocats a l'entreteniment. Els Emmy són considerats com l'equivalent als Premis Oscar de cinema i un dels quatre premis més importants en la indústria de l'entreteniment estatunidenc, amb els Grammy (per a la música), els Tony (per al teatre) i els esmentats Oscar per al cinema. Es van atorgar per primera vegada el 1949, i en la dècada de 1950 es va convertir en un esdeveniment nacional i prestigi a tot el planeta. 

Com a curiositat, el disseny de l'estatueta està basat en una persona real. Després de rebutjar 47 propostes, l'última en presentar-se va ser l'escollida. El disseny és de l'enginyer de televisió Louis McManus i es va inspirar en la seva dona, Dorothy McManus, com a model. Les ales de la figura representen l'art i l'àtom que sosté que representa la ciència i va ser la imatge perfecta per a l'Acadèmia de les arts i les ciències de la televisió. Les dues sèries amb més nominacions són Joc de trons (161) i Urgències (124).

Aquest 2024, l'espanyola La Promesa, de Bambú Producciones, també ha estat premiada amb un Emmy Internacional de millor telenovel·la. Entre els cinc països llatinoamericans que optaven a guardons, Argentina ha estat la protagonista, amb Mafalda, del dibuixant Quino, que, amb motiu del 60è aniversari, ha presentat les categories infantils.

El Regne Unit ha estat el país amb més guardons de la nit, 4 en total: el de millor actor per a Timothy Spall (The Sixth Commandment), el millor documental per a Otto Baxter: Not a F**ing Horror Story, millor documental esportiu per a Brawn: The Impossible Formula 1 Story i el d'animació infantil, per a Tabby McTat.També s'ha premiat, en la categoria de millor minisèrie, l'alemanya Liebes Kind i, com a millor sèrie dramàtica, la francesa Les Gouttes de Dieu.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -