18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

El llegat de la Guerra Freda

La rivalitat entre els Estats Units i Rússia sorgeix al final de la Segona Guerra Mundial amb l’objectiu d’imposar la seva visió del món

La Guerra Freda és un període de tensió política que va sorgir a conseqüència de la Segona Guerra Mundial (1939-1945).

Alemanya va perdre la guerra contra els Aliats, una coalició de països que es van unir per derrotar el règim nazi d’Adolf Hitler. En aquest bàndol vencedor, dues potències es disputaven el lideratge: els Estats Units i la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), també coneguda com a Unió Soviètica.

El 1949, els Estats Units i els seus aliats van unir esforços a través del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN, per les seves sigles en anglès), mentre que la Unió Soviètica i els estats que estaven sota la seva influència van signar el Pacte de Varsòvia el 1955.

Durant dècades, nord-americans i soviètics van competir per estendre la seva influència en molts àmbits: fabricació d’armament, competicions esportives, acords comercials, exploració espacial… Tot per demostrar que el seu sistema era millor.

Per sort, la seva rivalitat no va arribar a convertir-se en una guerra mai, per això a aquest enfrontament se l’anomena “Guerra Freda”.

 

Dues formes d’entendre el món

Els Estats Units i l’URSS rivalitzaven per imposar el seu model social, polític i econòmic a la resta del món.

El capitalisme –liderat pels Estats Units– proposa un model polític i econòmic en el qual la propietat privada i les empreses juguen un paper molt important. A l’hora de crear riquesa, un govern capitalista prioritza les iniciatives privades abans d’enfortir els serveis públics.

Per contra, el comunisme soviètic dona prioritat a les polítiques i els serveis socials promoguts pel govern. En un país comunista, el govern és propietari dels recursos públics (producció de les fàbriques, els serveis sanitaris, l’educació) per distribuir-los entre la societat.

L’antiga URSS va instaurar el sistema comunista als seus territoris, com Rússia, però també el va exportar a països com la Xina, Cuba o Veneçuela.

Per la seva banda, els Estats Units han exportat el sistema capitalista a la majoria de països occidentals. Però també han tractat d’influir de forma il·lícita en el govern de països estrangers donant suport a diversos cops d’estat.

 

La Guerra Freda al segle XXI

Els historiadors consideren que la Guerra Freda va finalitzar amb la caiguda del Mur de Berlín el 1989 i la posterior desaparició de la Unió Soviètica el 1991.

No obstant això, la divisió del món en dos blocs es manté en l’actualitat entre governs amb ideologies molt diferents. En aquest sentit, els Estats Units mantenen el seu pols particular amb països comunistes com la Cuba de la família Castro, el règim de Corea del Nord o el govern comunista xinès.

D’altra banda, Rússia, el país més important de l’antiga URSS, continua rivalitzant amb els Estats Units per estendre la seva influència globalment. Tots dos governs volen mantenir la seva autoritat i, per aconseguir-ho, es posicionen en conflictes internacionals.

Un dels últims exemples és la guerra de Síria: Rússia es va aliar amb el règim sirià de Bashar al-Assad, mentre que els Estats Units va donar suport als rebels sirians i els kurds.

Fins ara els Estats Units era el país més poderós en aquesta regió de l’Orient Mitjà però, després de la retirada de les tropes nord-americanes, el president Vladimir Putin vol fer de mediador en el conflicte per guanyar autoritat a tot el món.

 

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -