22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

El pacifisme neix a les aules

El 30 de gener se celebra el Dia Escolar de la No-violència i la Pau per promoure entre els més joves la cultura pacifista

Per Judith Vives

Promoure la pau al món és un dels grans objectius que tenim com a societat. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), promoguts per les Nacions Unides per aconseguir un món més just i sostenible de cara al 2030, inclouen la pau com un dels eixos principals.

Per promoure la cultura de la pau des de ben petits, cada 30 de gener se celebra a escoles de tot el món el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP). Amb aquesta jornada es vol educar els més joves en la tolerància, la solidaritat, la concòrdia, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau.

El 30 de gener es commemora l’aniversari de la mort de Mahatma Gandhi (1869-1948), el líder pacifista que va defensar i promoure la no-violència i la resistència pacífica davant de la injustícia i que va ser assassinat per defensar aquestes idees.

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau es va declarar per primer cop el 1964 i va néixer per la iniciativa no governamental, independent i voluntària d’Educació No-violenta i Pacificadora, del professor espanyol Llorenç Vidal. El seu projecte pioner pretenia convertir els centres educatius en instruments de pau i entesa entre persones de diferent formació, raça, cultura i religió.

 

Educar en els valors de la pau i la tolerància

A les aules s’aprenen moltes coses, però els coneixements no serveixen de res si no van acompanyats d’uns valors i principis. El Dia Escolar de la No-violència i la Pau és una bona ocasió per treballar els valors del pacifisme i la tolerància, en una època en què sovint veiem conflictes de tota mena relacionats amb aquest tema.

La pau no només vol dir posar fi a conflictes armats en països llunyans. La intolerància que trobem en algunes opinions a les xarxes socials també hauria de combatre’s perquè el món sigui més pacífic, just i amable per a tothom.

Segons expliquen des d’UNICEF, una educació inspirada en una cultura de no-violència i pau permet a l’alumnat adquirir coneixements, actituds i competències que en reforcin el desenvolupament com a ciutadans globals crítics i compromesos amb els seus drets i els d’altres persones.

El Dia de la Pau, per la seva temàtica general de no-violència, resolució de conflictes i convivència, es pot treballar a tots els nivells educatius des d’Educació Infantil fins a Batxillerat. De fet, les aules són un espai ideal per treballar amb els més joves els Objectius de Desenvolupament Sostenible, ja que promouen valors positius per fer del món un lloc millor.

 

Premis Blanquerna Impulsa

Des de fa quatre anys, Blanquerna-URL promou els Premis Blanquerna Impulsa per promoure els ODS entre els estudiants. Aquests premis animen estudiants i docents de 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius a presentar treballs per impulsar els ODS, desenvolupant projectes inspirats en els diferents objectius.

En aquesta edició s’han proposat tres objectius: ODS 12: producció i consum responsable; l’ODS 14: Pau, justícia institucions sòlides i l’ODS 17: Aliances per assolir els objectius.

Hi ha quatre categories de premis: àmbit educatiu, comunicatiu, de salut i àmbit internacional. Pots presentar els treballs de forma individual, en petits grups o fins i tot com a projecte global de centre. Consulta les bases a la web dels Premis Impulsa.

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -