19 abril 2024
spot_img
19 abril 2024

El pla d’acció per al Brexit

El control de fronteres, les polítiques migratòries i un acord comercial beneficiós per al Regne Unit són les principals mesures impulsades per Boris Johnson

El 31 de gener del 2020 acaba el termini de votació per tirar endavant el Brexit i fer efectiva la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

El Parlament britànic votarà si aprova o no el pla proposat per Boris Johnson, líder del Partit Conservador i primer ministre des de juliol del 2019, quan va substituir Theresa May en el càrrec.

El text legal proposat per Johnson presenta diferències importants amb el tractat presentat per Theresa May el novembre del 2018. L’anterior primera ministra va presentar fins a tres versions de l’acord, però no va aconseguir el suport del Parlament britànic i es va veure obligada a dimitir.

Davant d’aquesta decisió imminent, quines són les principals mesures polítiques que inclou el pla de Boris Johnson?

 

Irlanda del Nord i la política de fronteres

Aquest ha estat un dels punts més problemàtics de l’acord, ja que Irlanda del Nord és una de les quatre regions que componen el Regne Unit però és a l’illa veïna d’Irlanda. Això va derivar en un conflicte armat durant la segona meitat del segle XX.

La proposta de Johnson és que Irlanda del Nord també abandoni la Unió Europea però mantenint les regulacions duaneres del Mercat Únic durant els pròxims quatre anys, fins el 2025.

Aquesta decisió implicaria la creació d’una doble frontera entre Irlanda del Nord (territori britànic) i la República d’Irlanda, que sí que continuaria formant part de la UE. Així, encara que siguin el mateix país, Irlanda del Nord i l’illa de la Gran Bretanya tindrien sistemes duaners diferents.

La Unió Duanera és un acord entre els països de la Unió Europea per no cobrar impostos (aranzels) sobre productes que provenen d’altres països membres. Que el Regne Unit abandoni la Unió Duanera significa que podrà arribar a acords comercials amb altres països en un futur pròxim.

 

Acords comercials: el cas de l’IVA

El nou acord també fa referència a qüestions econòmiques com l’aplicació de l’IVA (Impost sobre el Valor Afegit). Està previst que aquest impost s’apliqui sobre les compres de béns a Irlanda del Nord, però no sobre els serveis.

El fet que Irlanda del Nord tingui taxes d’IVA diferents de les de la resta del Regne Unit és una cosa que ara per ara la legislació europea no permet.

Per exemple, podria donar-se el cas que el preu del combustible per a ús domèstic tingués un 0% d’IVA al Regne Unit i un 5% a Irlanda del Nord, que és el mínim estipulat per la UE.

 

Les polítiques migratòries

Els ciutadans del Regne Unit a països de la Unió Europea i viceversa, els ciutadans comunitaris residents al Regne Unit, conservaran els seus drets de residència i seguretat social un cop aprovat el Brexit.

De la mateixa manera, la llibertat de circulació de persones continuarà vigent durant tot el procés de transició, fins al 31 de desembre del 2020. És a dir, que els qui visquin i treballin al Regne Unit podran desplaçar-se sense problemes a qualsevol país europeu com fins ara.

D’altra banda, perquè una persona pugui sol·licitar la residència permanent en un país de la Unió Europea cal que faci almenys cinc anys que visqui en aquest mateix país, segons la normativa de la UE.

 

Canvis laborals i mediambientals

Respecte al mercat laboral, el pla de Johnson pretén eliminar l’equiparació de drets dels treballadors que estableix la Unió Europea. És a dir, que la legislació britànica no hagi de complir la normativa comunitària que segueixen la resta de països membres.

En la mateixa línia, Johnson proposa trencar amb el consens europeu en qüestions mediambientals.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -