18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

El plàstic d’un sol ús té els dies comptats

A partir del 2021 els productes de plàstic d’un sol ús, que constitueixen la major part de les escombraries marines, estaran prohibits a Europa

Per Genissa González Pica

Plats, gots i coberts per a festes infantils, bastonets per les orelles, palletes per beure o envasos de menjar ràpid. Aquests articles i molts altres estaran prohibits a Europa a partir del 2021 pel seu impacte negatiu en el medi ambient.

Així ho va decidir el Parlament Europeu, que ha elaborat una normativa per eliminar del mercat dels plàstics d’un sol ús i també aquells envasos de poliestirè que no poden reciclar-se, com els que s’utilitzen per emmagatzemar menjar per emportar. La mesura es va aprovar el març del 2019 amb el suport de la gran majoria de parlamentaris.

El 80% de les escombraries que hi ha al mar és plàstic. Els tècnics de la Unió Europea (UE) calculen que els productes prohibits amb la nova norma, juntament amb les xarxes de pesca abandonades, suposen el 70% dels residus marins.

 

Més mesures per reduir la contaminació

A poc a poc s’aniran implementant altres mesures. De cara al 2025, la UE vol recollir els envasos de forma selectiva per reciclar fins al 90% de les ampolles de plàstic. El seu objectiu és que el 2030, com a mínim un terç dels materials de les ampolles de plàstic puguin ser reciclats.

Les autoritats europees reconeixen que, per a d’altres productes, de moment no hi ha alternatives viables. En aquest grup s’hi troben els aparells de pesca, que no haurien de ser llançats a alta mar, sinó retornats a terra per reciclar-los. En aquest sentit, els fabricants hauran de pagar el cost de recuperar aquells perduts a les aigües.

No només Europa ha decidit posar fi als plàstics d’un sol ús. Van quedar prohibits a partir del gener del 2020 a diversos països del Carib. Aquesta mesura busca tenir cura de les seves platges, un dels seus grans atractius turístics, i tenir cura de l’ecosistema marí.

També la Xina, un dels països que més residus de plàstic llança a la mar, prohibirà les palletes de plàstic a la fi de l’any 2020 i les bosses d’un sol ús a partir del 2022. Però hi ha molts més estats que han decidit acabar amb aquest focus de contaminació i, a poc a poc, se n’hi aniran sumant més.

 

Canviar d’hàbits per cuidar el planeta

Cada vegada hi ha més consciència ecològica, com demostren les multitudinàries manifestacions i accions per mostrar el rebuig al canvi climàtic que s’han dut a terme en els últims mesos. Per tenir cura del planeta, és important canviar els nostres hàbits de consum.

Hi ha moltes alternatives que ens permeten substituir els plàstics d’un sol ús per materials més duradors que podem reutilitzar. Per exemple, podem utilitzar ampolles de metall o de vidre i omplir-les amb aigua, en comptes de comprar ampolles.

També podem evitar els embolcalls de plàstic i reduir el consum d’envasos d’escuma de poliestirè, el material de les safates de menjar usades en moltes botigues i supermercats.

Una altra opció és adquirir aliments frescos que no estiguin embolicats en plàstics i portar els nostres recipients per guardar-los quan els comprem en botigues de proximitat.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -