18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

El poder de les ones

La ràdio és el mitjà de comunicació més utilitzat a tot el món i pot ajudar a construir una societat més democràtica

Estem acostumats a rebre missatges tota l’estona, consultar dubtes a internet en qualsevol moment i a tenir accés il·limitat a la informació. Però abans que existís internet, informar-se o comunicar-se no era tan senzill.

La ràdio va ser el primer mitjà de comunicació de masses: fa un segle reunia milions de persones davant d’un aparell transistor que els comunicava a l’instant les últimes notícies, els explicava històries o els entretenia amb música.

La popularitat del televisor a mitjan segle xx i l’aparició d’internet a principis del segle xxi han relegat la ràdio a un segon pla a molts països, sobretot entre els més joves.

No obstant això, a la resta del món, tenir accés a internet, comprar un televisor o tenir corrent per endollar-lo no és una cosa tan habitual. És per això que un transistor de ràdio que va amb piles és una finestra a la informació.

Per aquesta raó l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), celebra cada 13 de febrer el Dia Mundial de la Ràdio.

 

La ràdio en situacions de conflicte

En ocasions, la ràdio s’ha fet servir per transmetre missatges d’odi i alimentar el conflicte. Durant el Genocidi de Rwanda del 1994, els locutors de Ràdio Mil Turons animaven els hutus a eliminar totes les persones de l’ètnia tutsi.

Per aquest motiu, la ràdio juga un paper tan important per promoure el diàleg i la pau. Persones amb opinions i ideologies molt diferents poden debatre i discutir sobre un assumpte sense haver de recórrer a la violència.

En situacions de conflicte, també és una eina molt útil perquè la gent sàpiga com evolucionen els combats, on poden trobar refugi o ajuda humanitària.

La ràdio també pot unir comunitats en conflicte o en risc d’exclusió perquè parlin sobre les problemàtiques que els afecten i les seves conseqüències, i treballin per construir un futur millor entre tots.

Ràdios comunitàries: donar veu a les persones

El gran avantatge de la ràdio és que és molt accessible: no cal saber llegir i escriure, es pot escoltar amb aparells ben petits (fins i tot amb el mòbil) i té un cost molt baix.

Com que no calen grans recursos ni una gran infraestructura, la ràdio es converteix en un mitjà de comunicació obert i democràtic perquè les persones s’involucrin en el seu entorn, expliquin les seves històries.

Les ràdios comunitàries posen en contacte persones que viuen molt a prop i que comparteixen interessos i preocupacions. D’aquesta manera poden engegar projectes i iniciatives que serveixin per millorar la seva realitat.

Com que són mitjans més locals, també serveixen per donar veu a col·lectius més vulnerables, com els pobles indígenes.

Un exemple del poder transformador de la ràdio és Childre’ns Radio Foundation, una xarxa d’emissores dirigides i presentades per joves de diferents països africans.

A l’Àfrica, l’accés a internet és molt limitat, però més del 80% de la poblacióaccés a una ràdio, cosa que la converteix en la principal font d’informació del continent.

La ràdio permet informar sobre els temes que més importen els joves: l’adolescència, l’educació, l’accés a una ocupació, el canvi climàtic, els drets LGBTI… a més a més d’intercanviar experiències amb joves d’altres països.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -