19 desembre 2024
spot_img
19 desembre 2024

El reciclatge a través de la història

Explorem com l’interès per reduir, reemplaçar i reciclar materials es remunta a antigues civilitzacions

Per Marc Laurency Bruguera

El reciclatge va lligat molt sovint a tres termes: reduir, reemplaçar i reutilitzar.

Reduir significa utilitzar menys. Si alguna cosa s’empra amb menys freqüència, disminueix la seva demanda i, en conseqüència, també la seva producció. Reemplaçar vol dir substituir materials per a envasos o recipients per altres que siguin menys contaminants i més sostenibles per al medi ambient. Per exemple, utilitzar envasos de vidre en comptes d’altres de plàstic; o mocadors de tela en lloc de mocadors de paper.

Reutilitzar, com el seu propi nom indica, consisteix a evitar utilitzar alguna cosa només una sola vegada. Segons aquest principi, el millor és tornar a fer servir un objecte tantes ocasions com sigui possible. Així s’estalvien diners i es contribueix a preservar el planeta.

El reciclatge no és un invent modern, però la reutilització dels materials i objectes no sempre ha respost a les mateixes necessitats. Analitzem com aquestes accions han evolucionat al llarg de la història.

 

De la prehistòria a l’Antigua Roma

Els residus són tan antics com la nostra espècie, i ja en la prehistòria n’hi podem trobar. No obstant això, hi ha constància que ja en els inicis de la civilització humana, els nostres ancestres aprofitaven i reutilitzaven els materials, a causa principalment de l’escassetat de molts d’ells.

Alguns estudis apunten que els nostres avantpassats van començar a reutilitzar materials com el sílex o les pells d’animals.

Altres investigacions suggereixen que els habitants de la ciutat romana de Pompeia, destruïda pel volcà Vesuvi l’any 79 d. C., podrien també haver aprofitat materials. Arqueòlegs que treballen en l’excavació van apuntar que els seus ciutadans podrien haver acumulat els residus fora de les muralles de la ciutat per poder recuperar-los més endavant per altres projectes.

 

Reutilitzar materials a causa de la seva escassetat

Fins a mitjans de segle XX, les persones normalment reciclaven o reutilitzaven materials per aprofitar els que ja tenien, que de vegades eren difícils d’aconseguir.

A l’Edat Mitjana es reutilitzaven materials com el metall, la ceràmica i la tela, i fins i tot es van utilitzar pedres d’antigues civilitzacions per crear altres edificis.

No obstant això, a partir dels anys seixanta i setanta, després de la Segona Guerra Mundial i en un període en el qual l’economia anava millor als Estats Units, es va començar a popularitzar el concepte del reciclatge per fer front a tots els residus que provocaven les conductes consumistes.

Va ser llavors quan el moviment ecologista va començar a guanyar força. A l’any 70, per exemple, es va començar a celebrar el Dia de la Terra. El dissenyador Gary Anderson va crear el símbol universal del reciclatge, inspirat en una banda de Möbius que, amb la seva forma de cicle sense fi, representa la recollida de residus, el processament d’aquests i la seva tornada al mercat per tornar a ser utilitzats.

L’efecte negatiu dels residus sobre el planeta va ser un tema de debat internacional durant els anys noranta. Aquest assumpte ja no ha deixat de tractar-se en cimeres i trobades internacionals del més alt nivell.

Actualment, el reciclatge es va integrant en els processos industrials en la majoria de països desenvolupats. La ciència i la tecnologia han fet que sigui possible fabricar materials alternatius, que puguin reciclar-se i reutilitzar-se.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -