18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

El turisme que vindrà

La pandèmia ha promogut el turisme local a llocs allunyats de les aglomeracions

Per Laura Andrés Tallardà

El turisme és un sector econòmic molt important, i les mesures de confinament decretades per fer front al coronavirus (Covid-19) han afectat directament la nostra manera de viatjar. Aquest sector dona feina a més de 27 milions de persones a la Unió Europea, segons càlculs comunitaris.

A Espanya, el pes del turisme és rellevant. És el segon país del món al qual arribaven més turistes abans de la pandèmia, per darrere de França, segons un informe de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) publicat el 2019.

“És una llàstima que tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com l’Organització Mundial del Turisme (OMT) no donessin claus globals per a tothom. Hi ha uns països que han fet unes polítiques sanitàries i altres països unes altres. Això ha creat una certa desestabilització”, exposa Benet Maimí, professor del Grau Universitari en Gestió Hotelera i Turística d’EUHT StPOL.

Tradicionalment, el turisme va ser un motor per a l’economia, quan altres sectors estaven més afectats. “Però ara, el turisme és el sector que més ha punxat”, sentència Maimí.

Tot i que la situació turística actual no passa per un bon moment, les perspectives de futur són positives, en opinió del professor. “La part positiva és que quan es recuperi l’economia la gent tindrà moltes ganes de viatjar. Sí que és cert que pot haver-hi gent que perdi poder adquisitiu i potser no podrà anar a Nova Zelanda, però anirà a París o a Grècia”, apunta Maimí.

L’evolució del turisme estarà estretament relacionada amb la situació sanitària i també econòmica. “El tema sanitari es pot començar a recuperar com a molt aviat durant la Setmana Santa del 2021 o a l’estiu”, afirma el professor.

 

Viatges locals i destinacions menys massificades

Els viatges fora de les fronteres de la residència habitual s’estan veient afectats per les decisions d’alguns països d’imposar quarantenes. En altres regions fan recomanacions per no desplaçar-se a determinats estats on les xifres de contagis són elevades. En aquest context, s’han fomentat els viatges locals, a llocs pròxims i nacionals.

S’ha potenciat un turisme en contacte amb la natura (EFE / Robin Townsend)

La situació ha afavorit propostes com el cicloturisme, el senderisme, el turisme cultural i gastronòmic, entre d’altres. La necessitat de mantenir la distància física i de reduir les aglomeracions ha donat lloc a un turisme en contacte amb la naturalesa.

 

La importància de formar-se

La formació i especialització poden resultar claus per trobar feina en el futur. “Crec que ara és el moment clau per formar-se. Si vols treballar en el sector, és el moment de fer un màster o un postgrau”, puntualitza.

“Apostar pel sector turístic no és cap ximpleria, tornarà a ser un sector potent” afegeix el professor. Ara podria ser el moment d’adquirir nous coneixements, especialitzar-se o començar un grau.

 

Una situació atípica

La situació que estem vivint és atípica. “Que dues terceres parts del món estiguessin confinades no havia succeït mai, ni tan sols en la Guerra Civil ni en la Primera o Segona Guerra Mundial. La situació actual hauria de ser útil per posar en guàrdia a tots els sectors sanitaris i als investigadors perquè la reacció sigui millor que la d’aquesta vegada”, conclou Maimí.

Informació elaborada en col·laboració amb EUHT StPOL

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -