La tria de centre és una tria important. Cal que defineixis què busques i dedicar-li temps a tot el procés.
La tria d’estudis és la més difícil. Un cop superada, cal afrontar la selecció del centre on cursar els teus estudis superiors. Quins aspectes cal tenir en compte per fer la tria de centre? Quin procés cal seguir? A continuació, et proposem 8 passos per triar el teu centre, tenint en compte les teves prioritats.
1. fes la llista de possibles centres. Per elaborar aquest llistat cal que tinguis en compte l’oferta formativa, és a dir, en quins centres s’ofereixen la formació que vols cursar. En funció de si es tracta de Formació Professional, Ensenyaments Artístics Superiors –equivalents als graus universitaris – o bé, Graus universitaris, cal que consultis espais web diferents.
2. Estableix les teves prioritats. Que sigui un centre a prop del lloc on vius, que sigui un centre amb borsa de treball, que el professorat tingui una trajectòria professional vinculada al sector al que et vols dedicar, que les instal·lacions siguin noves i incorporin tecnologia, … les condicions que defineixen el teu centre ideal les has de marcar tu, tenint en compte la formació que faràs i els teus interessos.
Una vegada hagis establert les teves prioritats, de ben segur, ja podràs fer una llista més curta de centres, a partir de la que seguir fent el procés.
A l’hora de triar un centre d’estudis, és crucial considerar diversos factors clau:
- Ubicació física: Accessibilitat i comunicacions.
- Titularitat: Públic o privat, influent en l’accés i serveis.
- Procés d’admissió: Requeriments i criteris d’acceptació.
- Titulacions i especialitzacions: Oferta formativa i opcions.
- Instal·lacions: Aules, laboratoris i espais de treball.
- Pla d’estudis i avaluació: Continguts i mètodes de valoració.
- Pràctiques: Oportunitats en empreses conveniades.
- Programes d’estudis a l’estranger: Oportunitats internacionals.
- Cost dels estudis: Variacions entre centres públics i privats.
- Beques i ajuts: Suport econòmic disponible.
- Horaris: Compatibilitat amb la disponibilitat.
- Borsa de treball i inserció laboral: Oportunitats post-graduació.
- Professorat: Experiència i qualificacions dels docents.
- Serveis complementaris: Biblioteca, orientació, etc.
- Altres aspectes: Nombre d’alumnes per classe, prestigi, etc.
3. Revisa la informació digital dels centres. Visitar la pàgina web i els perfils en les xarxes socials és un bon exercici per començar a concretar informació. Des de l’oferta formativa global del centre fins als programes internacionals, els perfils professionals del professorat o les activitats que fa l’alumnat.
4. Assisteix a fires on puguis trobar els centres educatius que t’interessen. Recorda que les fires, com el Saló de l’Ensenyament (que es celebra aquesta setmana a Barcelona), són una molt bona oportunitat per, en un sol espai i en un sol dia, poder descobrir més aspectes dels centres educatius.
5. Participa en les Jornades de Portes Obertes. Aquest tipus d’esdeveniments que organitzen tots els centres educatius són una via perfecte per conèixer en profunditat els aspectes clau de cada centre i enfocar ja la teva tria. Aprofita-les!
6. Fes una entrevista personalitzada. Aquest sens dubte és el moment més important del procés de recollida d’informació. La trobada individual amb personal docent o la persona responsable d’admissions, t’aportarà la informació de detall que necessites. Durant l’entrevista, fes totes les preguntes que necessitis, tot allò que et preocupa, que vulguis saber, etc. És el moment de fer-ho!
7. Valora tota la informació. Amb tota la informació recopilada, amb la documentació que t’hagin lliurat i les teves anotacions, fes una valoració de cada centre. Fes-ho de forma estructurada i no et deixis emportar només per impressions més superficials. És important que contrastis allò que era important abans de conèixer els centres i què t’ofereix cadascun dels centres de la teva llista.
8. Fes la teva tria. Feta tota la valoració, és l’hora de triar, però també de prioritzar. No et quedis amb una sola opció. Tant en el cas de la Formació Professional com en el cas dels Estudis Universitaris, la preinscripció et permet establir un ordre de prioritats, que combina els estudis i els centres on cursar aquests estudis. Utilitza aquesta opció i defineix el teu Pla A, Pla B, Pla C, … Ah! I recorda que els processos de preinscripció tenen el seu calendari. Consulta’l i organitza’t.