18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Els artistes també se’n van d’Erasmus

Els estudiants de graus superiors d’art dramàtic i dansa també poden participar en els programes de mobilitat internacional

Per Judith Vives

Viatjar ens enriqueix. Estudiar, també. Viatjar per estudiar una temporada a l’estranger combina el millor de cada experiència. Per això que cada vegada hi ha un més interès pels programes de mobilitat internacional, com l’Erasmus, que permeten fer estades d’uns mesos en altres països per estudiar o fer pràctiques.

Tots coneixem algú que ha estat d’Erasmus mentre estudiava Dret, Periodisme, Biologia o Farmàcia. Però què passa amb els estudiants d’arts escèniques? Segons expliquen des de l’Institut de Teatre, als estudis superiors d’art dramàtic i de dansa també es pot gaudir d’aquesta mobilitat. De fet, l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) i el Conservatori Superior de Dansa (CSD) de l’Institut del Teatre fa més de 20 anys que van acollir-se al programa Erasmus de mobilitat entre països de la Unió Europea.

Les estades i les pràctiques estan a l’abast dels estudiants de 3r i 4t curs de l’ESAD i el CSD, i són normalment d’un semestre, tot i que es poden allargar un curs sencer.

Estocolm, Copenhaguen, París, Amsterdam, Berlín, Praga, Helsinki o Lisboa són algunes de les destinacions més sol·licitades pels estudiants de l’Institut del Teatre que han participat en el programa Erasmus. Però n’hi ha moltíssimes més, com per exemple Toulouse. Aquest és el destí que va triar la Marina Palau, estudiant de Direcció i dramatúrgia, que va estar entre setembre del 2019 i gener del 2020 a la Université Jean Jaurès. La Marina valora molt positivament l’experiència i la recomana a tothom. “Va ser una experiència vital i molt completa, que em va fer créixer com a persona i que em va permetre conèixer altres maneres de fer les coses”.

L’estudiant de Direcció i dramatúrgia, Marina Palau, visitant el Convent dels Jacobins durant la seva estada a Toulouse el gener de 2020
L’estudiant de Direcció i dramatúrgia, Marina Palau, visitant el Convent dels Jacobins durant la seva estada a Toulouse el gener de 2020

La Sara Vidal va fer les pràctiques de final de grau a través del programa Erasmus a la companyia teatral CMD+C, a Berlín, on va encarregar-se de la composició de l’espai sonor d’un espectacle. La seva estada va tenir lloc entre el gener i l’abril del 2020, o sigui que va viure l’inici del confinament fora de casa. “No vam poder estrenar l’obra a causa de la covid-19”, recorda, però finalment la peça es va convertir en pel·lícula i va tornar a l’estiu a Berlín a rodar-la.

“L’opció de fer les pràctiques d’Erasmus no es coneix tant com l’opció de fer els estudis en una universitat”, assegura Vidal. No obstant, els alumnes de l’Institut del Teatre poden fer les pràctiques fins a un any després d’haver acabat els estudis. Ells es va graduar en Interpretació al juny del 2021.

 

Beques i ajudes addicionals

El programa Erasmus atorga una beca a tots els alumnes que oscil·la entre els 200 i 300 euros al mes per a les estades d’estudis, i entre els 300 i 400 euros mensuals per a les pràctiques. A més, els estudiants amb menys recursos econòmics poden rebre altres ajudes addicionals.

Tres estudiants de l’ESAD durant la seva estada a Praga, el febrer de 2019
Tres estudiants de l’ESAD durant la seva estada a Praga, el febrer de 2019

Pel que fa a l’estada, la Marina Palau recomana buscar l’allotjament al lloc de destí amb antelació i es mostra molt a favor de triar una residència d’estudiants perquè “a la residència et trobes amb gent de tot arreu que està passant pel mateix que tu i et resulta molt útil trobar resposta a les teves preguntes”. A més, assegura que els companys de la residència soler tenir interès per fer turisme i visitar llocs de l’entorn que els estudiants que viuen allà no solen compartir.


Aprovar i saber idiomes

Cada vegada hi ha més estudiants que sol·liciten participar en programes de mobilitat internacional com l’Erasmus. El principal requisit per optar a una plaça és, en el cas de l’Institut del Teatre, tenir totes les assignatures de primer i segon curs aprovades. També s’exigeix tenir el nivell B1 de la llengua estrangera majoritària (anglès, francès o alemany) segons el país de destinació. En cas que hi hagi més sol·licituds que places disponibles, es fa una selecció seguint criteris acadèmics i de llengua.

Amb l’inici del nou curs 2021-2022, i després de la interrupció per la covid-19, han augmentat les sol·licituds per fer estades de mobilitat internacional. En aquest primer semestre, vuit estudiants de l’IT estan a universitats de Dinamarca, Frankfurt, Berlín, Vilnius, Praga, Linz, Lisboa i Roma, mentre que a l’Institut del Teatre hi ha sis alumnes provinents de Lisboa, Noruega, Praga i Colòmbia.

L’Institut del Teatre forma part del programa Erasmus des del curs 1998/1999 i actualment té signats 53 convenis amb institucions de la Unió Europea. També té establerts acords de mobilitat amb quatre universitats llatinoamericanes d’Argentina, Colòmbia i Mèxic.

Informació elaborada en col·laboració amb l’Institut del Teatre.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -