Les nenes i noies menors d’edat són més vulnerables a les desigualtats i a més pateixen la discriminació de gènere
Per què parlem dels drets de les nenes en concret? Com que són menors, els nens i nenes d’arreu del món mereixen una protecció especial, però les nenes pateixen una doble discriminació: a més de per edat, se les discrimina per gènere.
T’expliquem com es vulneren els seus drets i quines són les conseqüències d’aquest fet per a la seva qualitat de vida i el seu futur.
Matrimoni infantil
El matrimoni infantil suposa una violació dels drets humans. Es tracta de matrimonis forçats, en els quals els menors es veuen obligats a casar-se amb qui la seva família vol, generalment a canvi d’una recompensa econòmica.
Encara que també hi ha nens afectats per aquesta pràctica, la gran majoria de víctimes del matrimoni infantil són nenes. Segons dades d’Unicef, avui dia hi ha 650 milions de nenes i dones arreu del món que van ser obligades a casar-se abans dels 18 anys.
El matrimoni infantil no és habitual a Occident, però hi ha molts països i regions on sí que és una pràctica normalitzada, com el sud-est asiàtic o l’Àfrica subsahariana.
1 de cada 5 niñas es forzada a casarse antes de cumplir los 18 años. El matrimonio infantil les hipoteca el futuro.
La #CumbreDeNairobi dará nuevo impulso al compromiso que los países han hecho para acabar con este problema. https://t.co/38L9jszR41 #CIPD25 pic.twitter.com/g2r3Us56QD
— Naciones Unidas (@ONU_es) November 13, 2019
Les conseqüències del matrimoni infantil afecten les nenes i noies també quan són adultes. Quan es casen, la majoria es veuen obligades a deixar els estudis i això fa més difícil que trobin una feina remunerada en el futur.
A més a més, estan en risc de patir violència i que les seves primeres experiències sexuals siguin forçades. Els embarassos adolescents posen en perill la vida de la mare i del nadó, perquè poden produir-se complicacions durant el part.
Las niñas merecen un futuro prometedor, y el #MatrimonioInfantil es una barrera para lograrlo! #HLMWCA17 pic.twitter.com/2zu1KanUWY
— SavetheChildren LAC (@SaveChildrenLAC) October 20, 2017
Abusos sexuals i tràfic de persones
L’abús sexual defineix qualsevol pràctica sexual en la qual no existeix un consentiment per totes dues parts. En la majoria dels casos, el cometen homes contra dones, i es calcula que el 50% dels casos d’abús sexual és contra nenes.
Segons dades d’UNWomen, una de cada tres dones ha estat víctima de violència sexual. En el cas de les noies de 15 a 19 anys, es calcula que 15 milions d’adolescents han estat víctimes d’abusos i violacions a tot el món.
Als països en guerra, les nenes s’utilizen com a esclaves sexuals dins els exèrcits, però també en matrimonis forçats. En altres casos, les utilitzen per al tràfic de dones i nenes: un mercat il·legal on nenes i dones són venudes amb finalitats d’explotació sexual.
La violència sexual no s’ha de considerar una conseqüència més de la guerra i els conflictes, sinó que és un delicte que cal que es jutgi i es castigui.
Los delitos sexuales y de género durante situaciones de conflicto son considerados crímenes de guerra.@ONUMujeres demanda justicia para sobrevivientes y víctimas de esos abusos: https://t.co/WiboSokWWZ pic.twitter.com/3AlpE32tRV
— Naciones Unidas (@ONU_es) October 27, 2018
Mutilació genital femenina
La mutilació genital o ablació és una pràctica normalitzada a molts països. Consisteix a eliminar una part o la totalitat del clítoris (un òrgan del sistema genital femení) perquè les dones no obtinguin plaer sexual durant les seves relacions.
L’ablació es produeix per motius culturals o religiosos. És molt perillosa des del punt de vista mèdic, perquè gairebé no es fa mai en hospitals i les condicions higièniques són mínimes, amb la qual cosa es posa en risc la salut de les nenes.
"Cuando pienso en lo que he pasado no puedo dormir". Mutilación Genital femenina ➡️ https://t.co/ZUHhsEibBN pic.twitter.com/13eFuk51p5
— Comité español de ACNUR (@eACNUR) November 2, 2017
A tot el món, més de 3 milions de nenes són sotmeses a l’ablació cada any. Promoure l’educació és una manera de combatre aquestes pràctiques perjudicials per a elles.
Dret a la vida, l’educació i la salut
El dret a la vida es vulnera molt més en el cas de les nenes, ja que moren més nenes que nens abans de fer els 5 anys. Això no respon a una qüestió biològica, sinó als costums masclistes i violents que predominen en alguns països.
A la Xina, per exemple, es prefereix tenir descendència masculina perquè, per tradició, els homes han de fer-se càrrec de la família. Moltes vegades, quan el nadó és una nena, les famílies la repudien o abandonen.
D’altra banda, a molts països les nenes han de superar més obstacles per accedir a una educació. Les famílies prefereixen que es quedin a casa per ajudar amb les tasques de la llar i per aquest motiu no van a escola.
🔴A pesar de los avances, aún hay más niñas que niños sin acceso a la escolarización, y las mujeres representan 2/3 de los 750 millones de adultos sin alfabetización básica.
¡Esto es inaceptable: movilicémonos!https://t.co/rSZvrZZZra #Educación2030 #ODS4 pic.twitter.com/mnNYKTizSc
— UNESCO en español 🏛️#Educación #Ciencia #Cultura (@UNESCO_es) January 9, 2018
També és més difícil per a les nenes i noies accedir a una bona nutrició i atenció mèdica, motiu pel qual solen tenir una salut pitjor. Això s’agreuja amb problemàtiques com el matrimoni forçat i la mutilació genital femenina.
Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.
1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre els Drets dels Infants.
2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: DRETS DELS INFANTS.
3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.