17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Els drets del infants al cine

Moltes pel·lícules han retratat la realitat dels nens i nenes en diferents països i moments històrics

El cine és una finestra a allò que passa en el món. Molts cineastes s’han inspirat en la realitat de nens i nenes d’arreu del planeta per tal de retratar-ne el dia a dia, les inquietuds i les històries per a la pantalla gran.

Pel·lícules de totes les èpoques han mostrat com, en alguns llocs del món i en alguns moments històrics, els drets dels nens s’han vulnerat.

Avui repassem algunes pel·lícules que ens mostren com alguns nens i nenes són víctimes de la pobresa, les guerres o l’explotació i ens recorden la importància de continuar lluitant pels drets recollits en la Convenció sobre els Drets de l’Infant.

 

La vida és bella (1997)

Amb La vida és bella, l’actor i director Roberto Benigni va triomfar als Oscars i va obtenir molts altres premis. La seva pel·lícula retrata l’ascens del feixisme a Itàlia durant la Segona Guerra Mundial i la persecució dels jueus per part dels nazis.

En una original combinació de comèdia i drama, aquesta pel·lícula ens explica com Guido Orefice, un jueu italià amo d’una llibreria, utilitza la seva imaginació per protegir el seu petit fill dels horrors d’un camp de concentració nazi al qual és deportat juntament amb els seus pares.

Així, el film mostra els horrors de la guerra des de la visió dels més joves, que en són víctimes sense arribar a comprendre les causes dels conflictes.

La pel·lícula es basa parcialment en l’experiència real de Rubino Romeo Salmoni, un dels pocs jueus que va poder sobreviure a l’Holocaust nazi.

 

 

Camí a l’escola (2013)

El dret a l’educació és un dret fonamental que, malgrat tot, molts nens i nenes no tenen garantit.

El documental Camí a l’escola, de Pascal Plisson narra la història real i extraordinària de quatre nens (Jackson, Carlitos, Zahira i Samuel) que han d’enfrontar-se diàriament a un munt d’adversitats i perills per poder arribar a l’escola.

Cadascun d’ells viu en un país diferent i llunyà, però comparteixen les mateixes ganes d’aprendre i són conscients que només l’educació els obrirà les portes a un futur millor.

 

Slumdog Millionaire (2008)

 Molts nens i nenes de l’Índia viuen en la més absoluta pobresa i s’han de buscar la vida al carrer. La pel·lícula Slumdog Millionaire retrata el dia a dia d’un d’aquests nois, que aconsegueix millorar la seva vida quan participa i guanya un concurs de la televisió.

Malgrat tenir un to alegre i optimista, la pel·lícula mostra com els nens que viuen al carrer a Bombai i altres ciutats són manipulats i utilitzats per traficants, lladres i mafiosos perquè treballin per a ells robant o prostituint-se.

Slumdog Millionaire va guanyar vuit Oscars el 2009, entre els quals els de millor pel·lícula i director per a Danny Boyle.

 

El caçador d’estels (2007)

Aquesta pel·lícula dirigida per Marc Forster està basada en la famosa novel·la de Khaled Hosseini El caçador d’estels. S’hi explica la història d’Amir i el seu amic Hassan, a qui la guerra civil que va tenir lloc a la fi dels anys 70 a l’Afganistan està a punt de separar.

Passa el temps i, 20 anys després, l’Amir rep una trucada que farà que torni al seu país, malgrat el risc que suposa endinsar-se en una zona controlada pels talibans, persones que interpreten la religió islàmica de forma molt radical.

Aquesta pel·lícula també mostra els efectes que les guerres i els conflictes armats poden tenir en els nens.

 

Cidade de Deus (2002)

Amb aquesta pel·lícula de Fernando Meirelles ens endinsem en la dura vida a les faveles de Rio de Janeiro, ciutat del Brasil.

Els protagonistes són dos nens, Buscapé i Dadinho, que creixen a la zona coneguda com a Cidade de Deus, un suburbi de Rio de Janeiro. El Brasil és un dels països més desiguals del món.

En el film veiem com és la seva infància i adolescència en un entorn on la violència, la corrupció i altres perills els assalten contínuament.

A més a més, allà viuen envoltats de lladres, traficants, drogoaddictes i altres delinqüents.

 

Las tortugas también vuelan (2004)

El director iranià Bahman Ghobadi ens explica en aquesta pel·lícula la història d’una adolescent que sobreviu en un camp de refugiats del Kurdistan iraquià.

La jove es dedica a instal·lar antenes parabòliques perquè els refugiats puguin informar-se de la intervenció dels Estats Units en la seva guerra contra Saddam Hussein, dictador que va governar a l’Iraq durant 24 anys.

El film mostra com és la vida dels refugiats als camps i com els nens han de buscar una manera de sobreviure.

 

The Kid (1921)

Acabem el repàs amb una de les pel·lícules mudes més famoses de Charles Chaplin, The Kid (literalment en català “El vailet”). El popular personatge del rodamón Charlot es troba un nadó abandonat a qui educarà com el seu propi fill.

Des de petit, el vailet ajudarà son pare a cometre petits robatoris i estafes per poder sobreviure.

Es tracta d’una pel·lícula molt divertida plena d’escenes còmiques. El nen protagonista és interpretat per Jackie Coogan, que ha passat a la història del cinema com un símbol de les conseqüències de l’abandó infantil.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre els Drets dels Infants.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: DRETS DELS INFANTS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -