18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Els ‘E-sports’: quan els videojocs es converteixen en esport professional

Aquestes competicions van néixer per entretenir i ja s’han consolidat com un negoci més de la indústria

El confinament decretat a causa del coronavirus va frenar en sec totes les competicions esportives. Ni futbol, ​​ni bàsquet, ni carreres de Fórmula 1. No obstant això, hi ha un tipus de tornejos que han pogut mantenir la seva activitat durant tot aquest temps: els d’e-sports.

Encara que a molts els segueix semblant inversemblant considerar esport una activitat com jugar a un videojoc assegut davant d’una pantalla, la veritat és que en països com els Estats Units o el Japó ja són considerats esports electrònics.

El constant creixement d’una indústria com la dels videojocs atreu cada vegada més inversors i aquí és on entren els e-sports, que s’han convertit en una indústria milionària.

 

Què són els ‘e-sports’?

Els e-sports són competicions de videojocs entre jugadors professionals o gamers. En els últims anys han crescut de forma espectacular, arribant a convertir-se en esdeveniments molt populars.

Aquestes competicions no tenen res a envejar a les competicions tradicionals i a hores d’ara ja compten amb tots els elements de l’esport d’elit: retransmissions en directe; comentaristes que narren els enfrontaments i que es coneixen com a casters; grans sous i premis en metàl·lic per als campions, i estadis plens amb públic que vol veure en directe a aquestes estrelles dels videojocs.

El creixement d’aquest sector és un fet. Es calcula que els e-sports van arribar als 950,6 milions de dòlars en ingressos mundials l’any 2019, fet que suposa un increment respecte als 865 milions que es van comptabilitzar en 2018, segons estimacions de l’informe de l’any 2020 de la consultora Newzoo.

S’estima que un 75% d’aquests ingressos es deuen a patrocinis i drets de retransmissió dels mitjans. El mechandising i les entrades també representen una part important dels ingressos. En 2019 es van celebrar 885 esdeveniments importants, i les seves entrades van sumar uns 56,3 milions de dòlars.

L’equip All Knights celebra la seva victòria en el torneig Apertura 2020 de la Lliga Llatinoamericana de League of Legends (LOL) a Ciutad de Mèxic (Mèxic). (Riot Games / EFE)

A més, les retransmissions d’esports electrònics s’han reivindicat com a oferta d’entreteniment a l’alça. Segons el mateix informe, l’audiència dels e-sports podria créixer fins als 495 milions de persones en 2020. Aquestes espectaculars xifres fan que els e-sports estiguin molt a prop de superar les audiències d’esports de masses convencionals com les lligues nord-americanes de beisbol i hoquei sobre gel.

El Campionat Mundial del 2018 de League of Legends (LOL), un dels videojocs que regnen en els e-sports, es va transmetre en 19 idiomes i va ser vist per 200 milions d’espectadors, gairebé el doble de l’audiència de la Super Bowl d’aquest mateix any.

Rostres poc coneguts amb sous d’estrelles

Els gamers s’han convertit en esportistes d’elit. Encara que les seves cares puguin resultar menys conegudes per la major part de la població, són com el Messi o el Cristiano Ronaldo de la pilota. Això sí, digital. Els patrocinadors truquen a les seves portes, els fans es barallen per aconseguir una foto o un autògraf i, encara que no ho sembli, els seus entrenaments poden resultar també molt durs.

El que aquests jugadors poden arribar a guanyar canvia molt en funció del seu nivell, popularitat i en els llocs en els quals competeixen. No obstant això, un jugador de primer nivell d’escala internacional podria arribar a cobrar sumes equiparables a les d’una gran estrella esportiva depenent dels seus èxits, patrocinis i victòries en tornejos.

Un dels jugadors més famosos de Fortnite, Tyler Blevins, va assegurar en una entrevista que està guanyant una mitjana de 10 milions de dòlars a l’any. L’agència Reuters va publicar l’any passat que aquest gamer podria haver cobrat 1 milió de dòlars per promocionar el videojoc Apex Legends durant el dia de la seva estrena.

El guanyador de la primera competició de Fortnite, un altre dels videojocs que avui està en boca de tothom, es va embutxacar ni més ni menys que 3 milions de dòlars. L’afortunat va ser Kyle Giersdorf, un jove gamer de 16 anys i amb gairebé 900.000 seguidors a Twitter.

Encara que pugui semblar que el seu entrenament no requereix gaire esforç en comparació amb el d’un esportista tradicional d’elit, no cal infravalorar els problemes físics que poden patir els gamers pels seus entrenaments. Els jugadors professionals poden entrenar entre 8 i 12 hores diàries davant de la pantalla gairebé sense descans, la qual cosa converteix un joc d’entreteniment en una rutina de treball.

Romandre tantes hores davant de la pantalla assegut en una mateixa posició té els seus riscos. Els jugadors poden patir problemes d’esquena i de cervicals a més d’altres malalties en les articulacions com l’artritis. Passar massa temps sense descansar davant del monitor també pot ocasionar problemes de vista i mals de cap, a més de problemes cardíacs o d’obesitat si no es practica exercici físic amb regularitat.

Al cap i a la fi, convertir-se en una estrella dels e-sports no és una tasca fàcil. Per assolir els diners i la fama també cal fer alguns sacrificis. En això no es diferencien dels altres esports.

El xilè Eduard ‘Slow’ Garcés, d’Isurus, durant la setmana del torneig Apertura 2020 de la Lliga Llatinoamericana de League of Legends a Ciutat de Mèxic (Mèxic). (Riot Games / EFE)

 

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -