El 3 de novembre els ciutadans dels Estats Units decidiran si renoven la presidència del republicà Donald Trump o el substitueixen pel demòcrata Joe Biden
Aquesta setmana, el món està pendent d’un país: els Estats Units. El dia 3 de novembre, els ciutadans nord-americans hauran de triar si renoven al seu actual president, el republicà Donald Trump, o si el substitueixen pel demòcrata Joe Biden.
En les últimes eleccions, l’amy 2016, Donald Trump va sorprendre el món després de vèncer a Hillary Clinton, la seva rival demòcrata i política amb experiència. Trump era molt conegut al seu país per ser un empresari ric i també per la seva participació en programes de reality.
La seva presidència ha estat marcada per les seves polítiques per limitar la migració cap als Estats Units, per una política exterior contra la Xina i Corea del Nord molt dura, la seva negació de la importància del canvi climàtic i també per les acusacions sobre comentaris sexistes i escàndols sexuals, entre altres qüestions.
Quan faltaven poques setmanes per les eleccions, el diari The New York Times va publicar una recerca en la qual s’acusava Trump de gairebé no haver pagat impostos i de tenir deutes per valor de centenars de milions de dòlars.
Per part seva, Joe Biden és un polític amb més de 50 anys d’experiència. Va ser el vicepresident durant el mandat de l’últim president demòcrata dels Estats Units, Barack Obama. Ha rebut crítiques per comportaments i tocaments inadequats i ha estat acusat d’agressió sexual, cosa que ell ha negat.
De moment, Biden lidera les enquestes al país. En el cas que guanyés Biden, es deixaria un temps de transició perquè pogués triar al seu equip i ministres i prendria el càrrec el 20 de gener. Llavors es traslladaria a la Casa Blanca, la residència oficial del president situada a Washington D. C.
Com es vota als Estats Units?
Als Estats Units, tenir més vots no sempre significa guanyar. El país es divideix en 50 estats, i cadascun té un nombre d’electors assignats que conformen el Col·legi Electoral, encarregat d’elegir al president. En total, hi ha 538 electors o delegats. No obstant això, aquests electors no es trien proporcionalment. En 48 dels 50 estats, el partit guanyador d’aquesta zona s’emporta tots els electors d’aquest estat. Aquest mecanisme es coneix com a “winner-take-all”.
El 2016, Hillary Clinton va rebre gairebé 3 milions de vots més que Donald Trump però, com que els republicans van guanyar en més estats que els demòcrates, Trump va guanyar les eleccions.
Aquesta campanya, a causa del coronavirus, s’ha promogut el vot per correu, i molts estatunidencs han votat de forma anticipada. No obstant això, Trump ha criticat aquest mètode per afirmar que pot donar lloc a frau, però no ha aportat proves.
Una campanya marcada pel coronavirus
El coronavirus ha estat un dels temes centrals en la campanya electoral. Estats Units és el país més colpejat per la pandèmia: en la setmana de les eleccions, més de 9 milions de persones havien donat positiu per coronavirus i més de 200.000 havien mort, segons la Universitat Johns Hopkins.
La gestió de la pandèmia per part de Donald Trump ha estat molt polèmica. En un inici, el president va restar importància al virus i es negava a utilitzar la mascareta. Va haver de ser ingressat després de donar positiu en coronavirus.
#Debates2020 | Donald Trump recordó que a pesar de haber contraído coronavirus salió de la enfermedad; esto fue lo que dijo: https://t.co/G9EV82rX9s pic.twitter.com/RCjqUqzzoU
— Político MX (@politicomx) October 23, 2020
Les protestes després de la mort de l’afroamericà George Floyd a les mans de la policia i la desigualtat racial també han ocupat el debat. El nomenament de la jutgessa conservadora Amey Coney Barrett també ha creat polèmica. És la candidata proposada per Donald Trump per reforçar la influència republicana en el Tribunal Suprem, l’òrgan jurídic més important del país, després de la mort de la jutgessa progressista Ruth Bader Ginsburg.
Per què el món està pendent de les eleccions estatunidenques?
L’elecció del president estatunidenc no sols afecta aquest país: els Estats Units és una gran potència mundial, un dels països més poderosos del món, per la qual cosa la decisió que prenguin els seus habitants tindrà conseqüències més enllà de les seves fronteres.
Des de la seva fundació en 1776, el país ha expandit la seva influència mitjançant l’annexió de territoris pròxims, com Hawaii. També va ser molt important la seva participació i victòria en les dues Guerres Mundials.
Després d’aquests conflictes, va potenciar la seva activitat diplomàtica per enfortir el seu poder en la política internacional. Va liderar la creació d’organismes globals, com les Nacions Unides, i va competir amb la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) al llarg del segle XX per a veure quina potència aconseguia estendre la seva influència pel món. L’URSS va col·lapsar a principis dels 90.
Actualment, els Estats Units és un dels països del món amb una economia i una força militar més potents. El 2019, va ser la primera economia mundial segons el Fòrum Econòmic Mundial, i és el segon país, per darrere de Rússia, amb més armes nuclears, segons la Arms Control Association.
Per això, els resultats del pròxim 3 de novembre, que probablement batran rècords de participació, no només tindran un impacte als Estats Units, també marcaran el futur de la resta de països del món.
Fonts: La Vanguardia, BBC, The New York Times, Fòrum Econòmic Mundial, Arms Control Association, Vox.com
Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.
1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre les ELECCIONS ALS ESTATS UNITS 2020
2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ELECCIONS ALS ESTATS UNITS
3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES