18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Els museus també són digitals

Les institucions culturals utilitzen les noves tecnologies per difondre el coneixement i els objectes que atresoren

Què és un museu per tu? Potser penses en un edifici on s’exposen col·leccions d’objectes relacionats amb la ciència i l’art. I no t’equivocaries.

Però els museus també poden ser quelcom més: son institucions que investiguen i divulguen tot allò relacionat amb els objectes i les obres que exposen. Els museus poden semblar institucions ancorades en el passat, però no ho són. Sovint són els primers a adoptar noves tecnologies!

Per dur a terme las seva missió de difondre el coneixement, aquests organismes utilitzen tecnologies amb pocs anys al mercat, com la realitat virtual i la realitat augmentada.

 

Una finestra al millor art

 T’imagines recórrer els passadissos d’El Prado sense sortir de classe i contemplar els seus tresors com si realment fossis al museu? Això ja es possible gràcies a la realitat virtual, una tecnologia que et permet submergir-te en un entorn creat informàticament, i que no obstant té aparença real.

Gràcies a unes ulleres que presenten aquest entorn virtual a l’usuari, alumnes de tot el món poden fer aquestes excursions a distància. Coneixen diferents llocs del món i exploren l’oceà o l’espai sense moure’s de l’aula.

Si no has fet cap visita virtual a la teva escola, pots proposar-la als teus professors!

 

El museu entra a l’aula

Aquestes excursions virtuals son possibles gràcies al fet que molts museus disposen d’una gran quantitat de recursos digitals molt valuosos pels col·legis. El Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN) n’és un.

Gràcies a una col·laboració amb Google Arts and Culture, podràs fer una visita virtual al museu des del sofá. Només et cal un ordinador, una tauleta o un telèfon mòbil per submergir-te en aquest món virtual. El millor, però, és passar pel museu i fer la visita en persona!

Second Canvas és una altra aplicació per a mòbil o tauleta que permet veure imatges digitalitzades en altra resolució de diversos quadres d’animals del MNCN, com el de l’Ossa Formiguera o el de la impressionant Boa arborícola esmeralda, entre d’altres.

La qualitat es tan alta que et permet apreciar detalls que no veuries a simple vista! Per veure la imatge en alta resolució, fes clic aquí.

‘Ossa formiguera de sa Majestat’ (s.XVIII), un dels quadres digitalitzats a Second Canvas. (MNCN)

Anima’t a explorar tots els recursos digitals del MNCN! Hi ha moltes aplicacions que faran que aprendre sobre ciència sembli un joc. Un exemple d’això es Enigma Ciència, una gimcana digital que et permetrà descobrir els misteris que amaguen els dinosaures del museu.

Si us heu quedat amb ganes de més, podeu visitar la pàgina web del museu, acabada de renovar, que pot ser un gran recurs educatiu a l’aula. Allà hi trobareu tota la informació del museu, les seves col·leccions i investigacions, a més d’estar informat de les exposicions temporals i últimes notícies relacionades amb el MNCN.

Informació elaborada en col·laboració amb MNCN

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -