Societat / ODS / Notícia patrocinada

Els noms propis de la gastronomia catalana

Una mirada als professionals que renoven la gastronomia catalana des dels fogons, la televisió i les xarxes socials

La cuina catalana ha assolit prestigi internacional gràcies a xefs com Ferran Adrià, ànima d'elBulli/Govern de Catalunya
La cuina catalana ha assolit prestigi internacional gràcies a xefs com Ferran Adrià, ànima d'elBulli/Govern de Catalunya

La gastronomia és un dels grans atractius de Catalunya. Caracteritzada per la seva varietat i frescor, ha assolit un reconeixement internacional gràcies a xefs de prestigi com Ferran Adrià, que va arribar a l’èxit amb el ja desaparegut elBulli; Joan Roca, al capdavant d’El Celler de Can Roca amb els seus germans Josep i Jordi; o Carme Ruscalleda, pionera a exportar la cuina catalana a Tòquio amb el restaurant Sant Pau.

Tot i que aquests noms continuen tenint un paper destacat en el panorama català, altres xefs ha agafat el relleu de l’alta cuina. Reinterpreten les receptes clàssiques amb productes de proximitat i introdueixen tècniques innovadores que transformen l’experiència gastronòmica. A continuació, fem un repàs tant de xefs amb Estrella Michelin com de figures mediàtiques que revolucionen la cuina amb noves maneres de fer.

La cuina que marca tendència

Tres noms que ressonen amb força són els de Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch. Extreballadors d’elBulli, actualment lideren el restaurant Disfrutar, a Barcelona. El 2023 van aparèixer al rànquing dels millors xefs del món als The Best Chef Awards, i el 2024 el seu restaurant va ser escollit número u del món.

També cal destacar Carlota Claver, que, malgrat la seva joventut, té una dilatada experiència darrere els fogons. Després de liderar la cuina dels restaurants familiars Alba Granados i Alba París, actualment dirigeix el restaurant La Gormanda. Va guanyar reconeixement després de vèncer en el programa Joc de cartes de 3Cat l’any 2023.

No podem oblidar Albert Adrià, germà de Ferran Adrià. Després d’aconseguir renom amb elBulli i Tickets, actualment dirigeix Enigma, un restaurant que treballa principalment amb producte de temporada. El resultat és un menú canviant d’altíssima qualitat amb més d’una vintena d’elaboracions.

Altres noms imprescindibles són Nandu Jubany (Can Jubany), Jordi Cruz (Àbac i jurat del programa televisiu MasterChef), Jordi Artal (Cinc Sentits) o els germans Javier i Sergio Torres (Cocina Hermanos Torres). Pel que fa al talent femení, cal conèixer Fina Puigdevall i la seva filla Martina Puigvert (Les Cols), així com Zhou Mengxin, cuinera xinesa-catalana que lidera el Somiatruites, a Igualada.

Xefs virals

Més enllà dels xefs de l’elit gastronòmica, hi ha cuiners i cuineres molt coneguts gràcies a la seva presència a les xarxes socials i als mitjans de comunicació. Maria Nicolau (@MAlbercocs) es va donar a conèixer a través d’X (abans Twitter), però va agafar volada amb la publicació del llibre Cuina o barbàrie!. Posteriorment, va publicar Cremo!, i ara condueix el programa Cuina salvatge a 3Cat. Defensora aferrissada de la cuina catalana, és una de les divulgadores gastronòmiques més reconegudes del país.

En paral·lel, el cuiner Marc Ribas s’ha consolidat com una de les grans estrelles de la televisió pública catalana. Ha format part de programes com Cuines i Pop up xef, però el que l’ha fet més mediàtic és Joc de cartes. En aquest reality show, el presentador recorre Catalunya a la recerca dels millors restaurants en diferents categories.

Finalment, cal mencionar Ada Parellada, distingida amb la Creu de Sant Jordi l’any 2016 i al capdavant del restaurant Semproniana, a Barcelona. Parellada és molt activa a les xarxes socials, on comparteix tota mena de receptes creatives i delicioses.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics i Google Tag Manager per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.