29 març 2024
spot_img
29 març 2024

Els trastorns mentals també afecten els nens

Un de cada cinc adolescents pateix un trastorn mental que afecta la seva qualitat de vida i pot condicionar-ne el futur

Més del 20% dels adolescents d’arreu del món pateix un trastorn mental. Prop del 15% dels adolescents en entorns amb ingressos mitjans i baixos han pensat en el suïcidi, que és la segona causa de mort entre els joves de 15 a 19 anys.

Són dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i del Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef), que alerten que cada cop més joves pateixen trastorns mentals que poden produir ansietat, autolesions o fins i tot conduir al suïcidi.

A més a més, els estudis mostren que el 50% dels casos de malalties mentals en adolescents sorgeixen abans dels 14 anys.

Durant l’adolescència ens estem formant com a persones i som molt més influenciables a aquests estímuls externs. Hi ha situacions que ens poden dur al límit: intentar encaixar en el nostre cercle d’amistats, trobar la nostra identitat sexual, superar una situació de bullying o d’exclusió social

Per això és important fomentar la bona salut física i mental dels adolescents, perquè tinguin una bona qualitat de vida quan siguin adults.

 

Sense por de demanar ajut

Els trastorns mentals han estat un tabú durant molt de temps. Sovint, les persones que pateixen aquest tipus de malalties se senten culpables i eviten explicar el seu malestar perquè creuen que la gent els jutjarà o no les entendrà.

A aquesta situació s’afegeix el desconeixement d’una bona part de la societat. La desinformació sobre els trastorns mentals provoca que molta gent no els consideri malalties de debò perquè els símptomes no són visibles, però la veritat és que poden condicionar molt la qualitat de vida dels afectats.

La depressió, per exemple, no és pas un estat d’ànim sinó una malaltia que afecta el nostre cos i les nostres emocions. És provocada per diversos factors: la nostra situació personal i familiar, el nostre entorn social, però també hi intervé un component biològic i genètic, la qual cosa significa que pot heretar-se.

El sentiment de tristesa constant provocat per una depressió pot afectar la nostra conducta i les relacions amb els altres, la qual cosa agreuja el problema.

Per això, si notes que no estàs bé o et sents angoixat/da, no ho dubtis i demana ajut. Parla amb la família, els amics o fins i tot amb els professors perquè sàpiguen com et sents i puguin ajudar-te. Aprendre a gestionar les emocions no és fàcil, però parlar-ne és el primer pas per identificar el problema i buscar la millor manera de resoldre’l.

 

Trastorns mentals en situació d’emergència

Els trastorns mentals afecten tant a menors de països rics com de països pobres, però els nens i adolescents víctimes de conflictes armats, crisis humanitàries i catàstrofes naturals són els més vulnerables.

Arreu del món hi ha 1.800 milions de joves que viuen en zones afectades per la guerra i la violència. En aquestes regions, el percentatge d’adolescents amb trastorns mentals es dispara.

A Gaza, una regió de l’Orient Mitjà en conflicte permanent des de fa dècades, la meitat dels adolescents mostren símptomes d’estrès posttraumàtic, segons un estudi del govern britànic. I el 70% dels alumnes que van a l’escola en camps de refugiats ha necessitat atenció psicològica.

La Guerra Civil a Síria és un altre dels grans conflictes del món. Avui dia hi ha set milions de refugiats sirians, la majoria dels quals viuen a camps de refugiats en condicions pèssimes. Una situació extrema que afecta especialment els menors.

Els estudis demostren que la desigualtat de gènere també influeix en els trastorns mentals: hi ha el doble de noies que de nois de 13 a 15 anys afectades.

En molts casos, es tracta de noies joves que viuen en famílies amb pocs recursos, es veuen obligades a deixar l’escola i ajudar a casa. Una càrrega que els provoca una gran ansietat perquè han d’actuar com a adultes quan no ho són.

Als països pobres, la manca de recursos i d’accés a una educació les fa més vulnerables a la violència de gènere, les violacions i el matrimoni infantil, que provoquen greus seqüeles físiques i psicològiques entre les adolescents.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre els Drets dels Infants.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: DRETS DELS INFANTS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -