17 maig 2024
spot_img
17 maig 2024

Escenografia, direcció i dramatúrgia, els grans desconeguts del teatre

L’Institut de Teatre ofereix cursos per formar-se en oficis relacionats amb les arts escèniques

Per Judith Vives

Quan algú somia en dedicar-se al teatre, segurament està pensant en pujar a l’escenari i actuar davant del públic. No obstant això, les arts escèniques requereixen de molts altres professionals a més d’actors i actrius.

La direcció, la dramatúrgia i l’escenografia són altres disciplines igual d’importants per fer realitat els muntatges teatrals.

Saps a què es dedica l’escenògraf? O quines són les diferències entre el director i el dramaturg? Avui te les expliquem de la mà de l’Institut de Teatre. Potser en una d’aquestes modalitats trobes el camí a seguir per entrar en el món de teatre.

 

Què fa un escenògraf

En un escenari, a més dels actors pots veure uns decorats, una determinada il·luminació, un vestuari i maquillatge per caracteritzar els personatges i tot el que es fa servir durant les escenes.

El responsable de pensar en tot això és l’escenògraf: és el professional que dissenya el context de l’acció i vetlla pels aspectes visuals plàstics de les arts de l’espectacle.

L’escenògraf no només és necessari en el teatre, sinó en altres disciplines escèniques com la dansa, l’òpera o el circ, però també en el cinema, la televisió i la publicitat, a més de museus, exposicions, fires i altres esdeveniments especials com cerimònies o mítings.

 

El director de teatre i el dramaturg

En el teatre hem de diferenciar també la figura del dramaturg de la del director, encara que a vegades la mateixa persona s’encarrega de les dues funcions.

“Tots dos tenen una visió de l’escena des de fora de l’escena“, explica Montse Vellvehí, directora de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut de Teatre.

El dramaturg tradicionalment és l’autor del text de l’obra teatral. No obstant això, també pot treballar a partir d’imatges, elements escènics, el moviment o la improvisació dels actors. En definitiva, és la persona que pensa, organitza i prepara els materials que després seran posats en escena.

Imatge d’un assaig de l’obra ‘Shakespeare per executius’. (Christian Bertrand)

Per la seva banda, el director juga amb tots els elements escènics que té al seu abast per donar forma a la narració sobre l’escenari i s’encarrega de conduir i potenciar el treball creatiu de tot l’equip.

En tots dos casos, aquests professionals hauran de concebre una història i buscar el seu propi camí per materialitzar-la, sigui sobre el paper o en escena.

 

Com ser escenògraf, dramaturg o director teatral

A l’ESAD de l’Institut de Teatre pots formar-te en aquestes especialitats, ja que ofereixen graus superiors d’Interpretació (adreçada a joves que vulguin ser actors o actrius de teatre, televisió o cinema), d’Escenografia i de Direcció i Dramatúrgia.

Aquesta triple oferta diferencia l’Institut de Teatre d’altres centres similars, ja que sovint els cursos d’Escenografia es vinculen a escoles d’art o disseny.

Tal com explica Vellvehí: “Formar-se en escenografia a l’ESAD té un valor afegit perquè els alumnes fan moltes pràctiques en les quals es relacionen amb altres companys que estudien per ser directors i intèrprets”.

Els estudiants de les tres especialitats tenen algunes assignatures comunes que els permeten col·laborar i, el més important, conèixer i entendre el treball dels altres.

Alumnes del curs d’Escenografia treballant en un projecte. (Institut del Teatre)

El fet que l’Institut de Teatre ofereixi les tres formacions afavoreix també que en el centre hagin nascut grups de treball i companyies multidisciplinàries formades pels alumnes.

Creadors com els directors i dramaturgs Pere Riera i Jordi Oriol, els escenògrafs Paco Azorín o Albert Pascual, o la companyia La Calòrica (integrada pel dramaturg Joan Yago i el director Israel Solà) han sortit de les aules de l’ESAD.

Per accedir als estudis de l’Institut de Teatre has de disposar del títol de batxillerat, estudis equivalents o bé haver superat la prova d’accés a la universitat per majors de 25 anys.

Si vols estudiar Escenografia, sempre ajudarà que tinguis certa habilitat pel dibuix o el disseny. En el cas de Direcció i Dramatúrgia, hauràs de triar un dels dos itineraris i especialitzar-te en una de les dues opcions.

Informació elaborada en col·laboració amb l’Institut de Teatre

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -