17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Espanya segons ‘Els Simpson’

Algunes històries de la famosa sèrie d’animació transcorren a Espanya i retraten els estereotips de la cultura espanyola

Per Javier Larequi Fontaneda

Més de 30 anys i gairebé 700 capítols donen per a molt. També per oferir una divertida imatge d’Espanya a milions d’espectadors que veuen Els Simpson cada dia.

Els guionistes de la sèrie han aprofitat les ciutats i els escenaris espanyols més coneguts internacionalment com a base per a les seves aventures, encara que també han recorregut a tòpics i estereotips com els toros, les tapes o La Macarena.

 

Toros: el tòpic més repetit

La família Simpson ha viscut tota mena d’aventures i una de les més destacades va ser córrer un encierro dels Sanfermines.

En Homer, la Marge, en Bart, la Lisa i la Maggie apareixen al capítol 16 de la temporada 25 corrent davant d’un toro en un carrer de Pamplona en què hi ha les tradicionals tanques dels Sanfermines. No hi falten el típic “pañuelico” vermell al coll i la faixa. Només la Marge es va vestir completament de blanc, tal com dicta la tradició.

Aquesta no és l’única ocasió en què han aparegut els toros en un capítol d’Els Simpson. En la temporada 17, l’encierro es va traslladar als carrers de Springfield i en un altre capítol l’avi es va vestir de torero.

 

Palacio Real, Sagrada Família i taronges!

A més de Pamplona, altres ciutats espanyoles apareixen a diversos capítols d’Els Simpson. En l’especial de Halloween XXII, en Homer escriu un llibre de passejades per Madrid en la portada del qual apareix el Palacio Real.

Barcelona, la ciutat espanyola que rep més turistes estrangers, té un paper destacat al capítol 4 de la temporada 25. En Homer es troba amb Eduardo Barcelona, un amic de la infància, i junts viatgen fins a la capital catalana, on visiten la Sagrada Família.

En aquest episodi també es mostren alguns dels estereotips més estesos sobre el caràcter espanyol o llatí a través del personatge d’Eduardo, a qui es retrata com un home faldiller, molt religiós i una mica gandul.

D’altra banda, València apareix representada a través de la seva fruita més típica. El personatge de Seymour Skinner rep unes taronges de regal quan l’acomiaden com a director de l’Escola Primària de Springfield.

 

Estereotips en l’esport espanyol

En la temporada 25, en el capítol No has de viure com un àrbitre, en Homer és un dels àrbitres del Mundial del Brasil 2014. En un dels partits apareix un jugador de la selecció espanyola intentant subornar en Homer.

El capítol es va emetre entre el 2013 i el 2014. En aquella època, Espanya era la campiona vigent del futbol mundial i la Roja despertava molts recels amb vista al Mundial del Brasil.

El futbol també apareix de la mà de Ronaldo Nazário, que surt en un capítol amb la samarreta del Reial Madrid.

https://www.facebook.com/TELEMUNDODEPORTES/photos/a.173823809345088/1189320791128713/?type=3

 

Referents de la cultura espanyola

Si alguna cosa es repeteix en els capítols, són els esments a pintors espanyols de renom com Dalí, Picasso, Miró o Goya.

Destaca una escena en la qual la família visita un museu i la Marge explica a en Homer l’evolució de la pintura de Picasso. D’altra banda, en Homer somia que se submergeix en el quadre La persistència de la memòria de Dalí. En un altre capítol, en Burns es converteix en el Saturn que va pintar Goya devorant el seu fill.

La gastronomia espanyola també apareix a Els Simpson a través del gaspatxo, un plat andalús que la Lisa ofereix a la seva família com a alternativa vegetariana a la carn.

La Macarena és una cançó del duo espanyol Los del Río que es va fer molt famosa a Amèrica a mitjan 1990. Tant, que va passar a formar part de la cultura popular estatunidenca; per això en un dels capítols en Homer i els seus amics apareixen borratxos cantant aquesta cançó.

També apareix el tenor Plácido Domingo vestit amb una tovallola en un vestuari. De fet, va ser el primer espanyol a aparèixer en un episodi d’Els Simpson en la temporada 19.

 

El tema de la setmana té la col·laboració de la Universidad de Navarra (UNAV)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -