19 desembre 2024
spot_img
19 desembre 2024

Esport per la igualtat de gènere a l’Índia

La Fundació Rafa Nadal desenvolupa projectes perquè nens i nenes creixin veient-se com iguals al Centre Educatiu Anantapur

Per Cristina Sala

A l’Índia, la igualtat de gènere està reconeguda per les lleis, però no en la pràctica. Homes i dones tenen els mateixos drets i existeixen lleis que combaten el matrimoni infantil, la violència de gènere o pràctiques com la dot: una aportació econòmica que la núvia ha de pagar al seu marit quan es casa per compensar les despeses de mantenir-la la resta de la seva vida.

Tot i així, tots aquests problemes segueixen vigents a la vida de milions de dones. Segons UNICEF, la meitat de les dones índies d’entre 20 i 24 anys es van casar sent nenes.

“La dona és percebuda com un bé econòmic i queda sotmesa a les decisions dels seus pares, tant per pactar l’edat del matrimoni com per escollir el marit”, afirmen des de la Fundació Vicente Ferrer, que desenvolupa projectes d’integració social a l’Índia des de fa quasi 50 anys.

Al Centre Educatiu Anantapur, nens i nenes comparteixen entrenaments, experiències i jocs en igualtat de condicions. (FRN)

Discriminades abans de nàixer

Les nenes es consideren una càrrega econòmica, per la qual cosa moltes dones avorten quan saben que van a tenir una filla. De fet, es calcula que a l’Índia falten 63 milions de dones que mai van arribar a nàixer, a pesar que des del 1994 existeix una llei que prohibeix determinar el sexe del fetus.

Un cop al món, la vida no és gaire més fàcil. A més de veure’s forçades a casar-se, la majoria de dones pateixen discriminació en altres àmbits de la seva vida, com ara l’educació o la feina.

I no sols això. Moltes també pateixen violència directa: tan sols el 2016 es van produir vora 20.000 violacions a l’Índia i cada dia més de 200 nenes i dones són venudes dins el mercat il·legal de persones.

Tot i que les xifres són aclaparadores, moltes organitzacions s’esforcen per canviar el futur de la dona a l’Índia.

Entre elles es troben la Fundació Rafa Nadal i la Fundació Vicente Ferrer, que desenvolupen un projecte conjunt d’integració a través de l’esport i l’educació al Centre Educatiu Anatapur, una de les zones més pobres del país.

Igualtat de gènere a través de l’esport

El Centre Educatiu Anantapur és un espai d’encontre entre nens i nenes de diferents castes i edats. En total, més de 200 nens i joves reben recolzament educatiu i entrenament en tenis com una manera d’impulsar el seu desenvolupament personal i integració social.

Els nens i nenes comparteixen tots els espais i activitats; des de classes i entrenaments fins a tornejos, jocs i excursions culturals. L’objectiu és eliminar les barreres de gènere dins i fora del centre.

“És molt important mostrar al nens i nenes referents que puguin prendre com a models. Per això, els alumnes veuen documentals, partits de tenis o pel·lícules on la dona té un paper clau”, afirma Xisco Mercadal, coordinador del Centre Educatiu Anantapur.

D’aquesta manera, els joves coneixen exemples de dones que lluiten per canviar el món lluny dels rols tradicionals.

Iniciatives com aquesta han ajudat a millorar la situació de la dona a l’Índia. Tot i que aconseguir la igualtat sembla un repte gegant, contribuir a que els nens i nenes creixin veient-se com iguals és un canvi fonamental.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -