18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Esport inclusiu, un dret per a tothom

INEFC Barcelona celebra la I Jornada d’Esport i Persones amb discapacitat

Per Junior Report

Avui en dia, moltes persones amb discapacitat continuen tenint problemes per a practicar esport. Per superar aquesta realitat, l’INEFC Barcelona va organitzar el passat 4 de desembre la I Jornada d’Esport i Persones amb discapacitat.

En la primera part de la jornada, els alumnes van practicar diferents modalitats d’esport adaptat juntament amb persones que tenen discapacitat: rugbi en cadira de rodes, boccia, voleibol terra..

Al final del dia, tots els participants van realitzar una activitat inclusiva final, basada en activitats físiques i rítmiques.

“L’objectiu és que l’alumne comparteixi activitat física amb persones que tenen discapacitat. Que s’adaptin a les regles, interactuïn amb ells i siguin conscients dels seus problemes”, explica el professor Javier Hernández, responsable de les assignatures relacionades amb l’esport adaptat a INEFC Barcelona.

Hernández va ser un dels organitzadors de la jornada juntament amb el Rafa Tarragó i el Víctor Labrador, professors de l’àmbit de l’esport adaptat i inclusiu.

Discriminació positiva a l’esport

Segons el professor Hernández, l’esport inclusiu es basa en la discriminació positiva per a arribar a la igualtat d’oportunitats de tots els participants.

“No es tracta d’igualar a les persones, sinó que les persones amb discapacitat tinguin més oportunitats. Si tenen més oportunitats tindran possibilitats d’igualar les oportunitats”, assegura Hernández.

https://www.instagram.com/p/Bqz7qOclOX1/?utm_source=ig_embed

Les activitats de la jornada van desenvolupar-se amb molt entusiasme per part dels alumnes. Tot i això, Javier Hernández destaca que encara hi ha Moltes persones amb necessitats especials que no poden practicar esport i els que el practiquen poden fer-ho amb més qualitat de la que  avui en dia gaudeixen.

“Ara hi ha moltes més persones amb discapacitat que practiquen esport, però això no vol dir que sigui suficient. Queda molt per fer”, recorda.

Falten recursos per a les persones amb discapacitat i, especialment, per a aquelles persones amb discapacitat intel·lectual i malalties mentals.

Enfrontar-se a la problemàtica cara a cara

La conferència inaugural de la jornada va anar a càrrec d’Isabel Guirao, emprenedora social d’èxit i especialista en discapacitat intel·lectual.

“L’esport inclusiu és un dret de les persones que tenen alguna discapacitat”, defensa Guirao. I és que la pràctica esportiva va ser reconeguda com un dret per la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, aprovada per les Nacions Unides l’any 2006.

Per a complir aquesta visió, l’any 1997 Guirao va fundar A toda vela, una associació que treballa per a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

“La diversitat és una cosa pròpia de l’ésser humà. Per això els ciutadans haurien de poder desenvolupar-se en els mateixos espais i en igualtat de condicions”, afegeix.

En aquest sentit, per a Guirao és necessari desenvolupar estructures per a la inclusió de persones amb discapacitat en tots els àmbits de la societat.

https://www.instagram.com/p/BrAAKLTFOwh/?utm_source=ig_embed

Impulsar l’esport per a les persones amb discapacitat obre una oportunitat professional per a aquelles persones que vulguin apostar per l’esport adaptat o inclusiu.

“Juan Antoni Samaranch deia que els primers 30 anys del segle XXI serien de l’esport adaptat i inclusiu. Potser és així, però com tot a la vida, potser tot plegat estigui anant més lent del que a tothom li agradaria”, comenta el professor Hernández.

De moment, a INEFC Barcelona ja han donat el primer pas.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -