19 gener 2025
spot_img
19 gener 2025

Esport pel desenvolupament

La Fundació Rafa Nadal contribueix al desenvolupament i la inclusió social a una de les regions més pobres de l’Índia

Per Cristina Sala 

Desenvolupament, pau i esport… tres paraules que a simple vista no tenen relació però que estan molt més unides del que sembla.

Des de fa alguns anys, governs i institucions de tot el món estan començant a reconèixer el potencial de l’esport com a eina d’integració i transformació social.

Al 2013, l’ONU va decidir proclamar el 6 d’abril com Dia Internacional de l’Esport pel Desenvolupament i la Pau. Una jornada per conscienciar sobre el paper de l’esport a l’hora de promoure els drets humans i el desenvolupament econòmic i social.

L’esport transmet valors positius com l’esforç, el treball en equip i la solidaritat. (Fundació Rafa Nadal)

Com transformar el món amb l’esport?

Canviar el món a través de l’esport és una meta ambiciosa. Tot i així, no es tracta de ser els millors ni de guanyar sempre, sinó d’adquirir valors com la tolerància i el respecte, que ens apropen més els uns als altres.

Aquests valors són fonamentals per unir comunitats i països dividits per motius de classe, raça o religió. Però no només això.

L’esport ens empeny a superar-nos a nosaltres mateixos i contribueix a apoderar a col·lectius vulnerables, com dones i joves.

A través de l’esport, es promou la igualtat de gènere i es combaten les desigualtats socials i la pobresa, metes incloses als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU per a 2030.

Esport i desenvolupament a l’Índia

Algunes organitzacions, com la Fundació Rafa Nadal, estan desenvolupant accions que aprofiten tot el potencial de l’esport com a motor de pau i desenvolupament.

Una d’elles és el projecte del Centre Educatiu Anantapur, una escola ubicada a una de les regions més pobres de l’Índia.

A aquest centre, 200 nens i nenes reben classes de reforç acadèmic i entrenament de tenis, no només per practicar esport sinó també per fomentar el seu desenvolupament personal i promoure la cohesió social entre els nens i joves de la zona.

“Un dels objectius del projecte és que els nens aprenguin i gaudeixin junts, sense diferències de sexes ni de castes”, afirma Xisco Mercadal, coordinador del centre.

Al cap i a la fi, quan juguem i fem esport aprenem a respectar als nostres adversaris i a treballar en equip amb els nostres companys, per molt diferents que siguem.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -