23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

Esport per la convivència

Els valors positius de l’esport ajuden a combatre l’assetjament escolar i milloren la relació entre els joves

L’assetjament escolar també es produeix fora de les aules. Al pati, en espais comuns com el menjador o el gimnàs i durant les activitats escolars, el bullying també afecta a les relacions entre nens i joves.

Molts practiquen esport després del col·legi: futbol, bàsquet, handbol, natació… Són moments per desconnectar de les classes i gaudir amb els amics, però durant aquestes activitats també es produeixen situacions d’assetjament escolar. 

Per això és molt important que els entrenadors d’activitats esportives infantils sàpiguen prevenir i gestionar aquestes situacions.

La Fundació Barça organitza sessions de formació per a entrenadors infantils, on els educadors aprenen noves metodologies i eines per detectar casos d’assetjament escolar i saber com actuar.

El poder transformador de l’esport

La metodologia de la Fundació Barça posa el focus en els valors de l’esport, les habilitats socials i l’educació emocional.

D’una banda, l’esport transmet valors positius com la humilitat, la companyonia, el treball en equip i el respecte. Per això pot ajudar-nos a combatre l’assetjament escolar.

D’altra banda, fent esport no només guanyem en salut i millorem la nostra forma física, sinó que treballem les nostres habilitats socials.

Quan juguem en equip millorem la nostra capacitat de comunicar-nos, per dialogar amb els nostres companys i amb els contrincants. Al mateix temps, es reforça la cohesió de grup: el sentiment de pertànyer a un grup de persones que treballen juntes i comparteixen el mateix objectiu.

https://www.instagram.com/p/BeinM1RArCk/?utm_source=ig_embed

Els valors de l’esport també ens permeten enfrontar els conflictes de manera constructiva, per trobar sempre una solució que no impliqui violència ni enfrontament. Aquest és un dels punts més importants en la formació d’entrenadors.

Finalment, l’esport no només suposa exercici físic, sinó que també serveix per treballar les emocions i sentiments.

Les victòries van molt bé per a la nostra autoestima, però són les derrotes les que ens fan més fortes. Amb les activitats esportives guanyem resiliència: la capacitat per sobreposar-nos a la derrota i convertir-la en una vivència de la qual podem aprendre.

https://www.instagram.com/p/BXxHyNTASOc/?utm_source=ig_embed

Pertànyer a un equip i competir també millora la nostra empatia: la capacitat de posar-nos a la pell d’una altra persona i imaginar com ha de sentir-se. Una actitud essencial per prevenir l’assetjament escolar.

Totes aquestes capacitats, valors i estratègies són les que s’intenten transmetre als programes de formació d’entrenadors impulsats per la Fundació Barça.

A més, el programa de prevenció del bullying també inclou l’organització de jornades de debat on experts de diferents àmbits (esport, educació, salut) discuteixen sobre aquesta problemàtica i desenvolupen noves estratègies.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -