Vull sortir d’aquí! (Ich möchte hier raus!, 1976) és el títol d’una de les fotografies que es poden veure de l’artista austríaca Birgit Jürgenssen a l’inici de l’exposició «L’Avantguarda Feminista dels anys 70. Obres de la VERBUND COLLECTION, Viena». A la imatge, una mestressa de casa burgesa vestida convencionalment, mirant cap a la càmera i amb la cara i les mans contra un vidre que hi ha entre ella i l’objectiu, com si fos una presonera.
https://www.instagram.com/p/Bud6ksEFCYA/?utm_source=ig_web_copy_link
Els orígens del feminisme
Feminismes! proposa un diàleg entre el feminisme dels anys 70 i l’actual. A la segona planta del CCCB, on està situada l’exposició, hi han dedicat unes línies per parlar dels orígens del feminisme: “Encara que el terme feminisme data del segle XIX, molt abans ja hi va haver dones —i alguns homes— que defensaven que la diferència sexual no havia de comportar una desigualtat social i simbòlica com la que existia, i encara existeix, al món.”
https://www.instagram.com/p/Bz5dqS1C94a/?utm_source=ig_web_copy_link
Més d’una artista, en la seva reivindicació del feminisme, va optar per mostrar una dona amb restriccions per a comunicar-se. A Isolamento (Aïllament, 1972) la seqüència fotogràfica de vuit parts de Renate Eisenegger es veu l’artista posant-se cotó per damunt de la boca, el nas, les orelles i els ulls i enganxant-lo amb una cinta adhesiva i, tot seguit, enganxant-se les mans, també amb cinta, al damunt de la cara.
Coreografies del gènere: obres actuals, hereves d’aquelles que els van obrir el camí
El punt d’inflexió de l’exposició és la cronologia dels feminismes a Catalunya: “El feminisme esdevé plural («feminismes») en reconèixer la intersecció de les opressions (pel gènere, la raça, la classe social, les discapacitats…).”
La comissària de Coreografies del gènere, Marta Segarra, ha explicat a Junior Report GO que aquesta exposició ajuda a entendre que es pot ballar amb el gènere i que hi ha diverses maneres de viure el gènere i les identitats:
La comissària considera que és molt important que els joves visitin l’exposició per apropar-se a l’època que els seus mares i pares vivien. Fins el 5 de gener es podrà visitar Feminismes! al CCCB.