7 maig 2024
spot_img
7 maig 2024

Fes el teu propi curt d’animació

T’expliquem alguns trucs i tècniques per planificar i realitzar la teva primera peça d’animació 3D

Per Judith Vives

Si t’encanten les pel·lícules de la Pixar i el cinema d’animació, potser t’hagis plantejat dedicar-te al món de l’animació digital. Per sort, hi ha molts programes al teu abast per poder realitzar les teves pròpies peces d’animació 3D.

Avui t’expliquem quins són els principals passos per fer un curt d’animació 3D. Ho fem de la mà de Roger Borniquel, coordinador de l’àrea d’animació de CEV Centre de comunicació, imatge i so de Barcelona.

De la idea a les primeres proves

Fer un curt d’animació no és fàcil: requereix molt esforç, dedicació i una gran planificació. Per això, el primer que cal tenir en compte a l’hora de fer un curt és el guió, la història que vols explicar amb detalls.

Storyboard per un curt d’animació. (CEV Barcelona)

Aquest guió ha de ser assumible. Quan ho escriguis, tingues en compte les teves habilitats i recursos disponibles si no vols trobar-te davant d’un projecte impossible de dur a terme.

Amb el guió a punt és el torn de preparar un ‘storyboard‘: plasmar de forma visual amb petits dibuixos com explicaràs la història amb imatges. L’storyboard pot ser en format paper o versió digital, com prefereixis.

A partir d’aquí, ja pots fer una primera prova de durada i ritme del curt. En aquesta fase s’utilitza una tècnica anomenada animàtica: es tracta d’agafar els dibuixos del storyboard i muntar-los tenint en compte quanta estona dura cada imatge i cada pla. Així pots fer-te una idea del ritme de la història i la seva durada i veure si funciona.

Abans de començar a modelar, hem de pensar com serà el look del nostre curt: ¿els personatges seran alts o baixos? ¿Amb els ulls molt grans i el nas afilat? És el que es coneix com el disseny de personatges o ‘concept art‘.

Aquests passos formen part del que es coneix com “preproducció“. Els grans estudis d’animació inverteixen molt esforç i temps en una bona preproducció per reduir costos i riscos en els seus projectes. Com afirma Roger Borniquel: “una bona preproducció garanteix una bona producció”.

Comença la producció

Amb el guió, l’storyboard i la animàtica a punt, arriba el moment de la producció del teu curt en 3D. En aquesta fase tocarà treballar qüestions tècniques com el modelatge, el texturitzat o el ‘riging‘.

Així es fa el ‘riging’ en animació 3D. (Realitzat per alumnes de CEV)

El modelatge consisteix a donar forma als personatges, els ‘props‘ i el ‘environment‘, és a dir, tots els personatges, objectes i decoració que sortiran al curt (sempre seguint el concept art fet a la preproducció). Hi ha programes gratuïts com Blender, i programari de professionals com Maya, 3D Max o Z Brush.

Després el modelatge arriba el procés anomenat “obrir UVs“, que no és més que desplegar les figures tridimensionals en un pla de dues dimensions per poder pintar-los. És un procés laboriós que exigeix ​​força dedicació, així que no et desanimis.

La següent fase és la de texturitzat, que pots fer amb programes com Photoshop o Gimp. I finalment toca el ‘riging‘, que consisteix a posar ossos i controladors als personatges perquè sigui possible la seva animació; és un procés bastant tècnic per al qual es requereixen certs coneixements.

Anima el teu curt

Quan hem superat tota la fase de producció poden haver passat alguns mesos. El treball de l’animador 3D és laboriós i exigent però el millor arriba al final, el moment en que per fi ens posem a animar.

En aquest punt caldrà tenir en compte aspectes com la il·luminació, els efectes visuals i l’àudio del nostre tall. Finalment, tocarà també renderitzar.

Un cop animat, el curt entra en la fase final: la post producció. Després de muntar la peça podrem retocar colors, afegir títols i sobretot posar els agraïments a tots els que ens hagin ajudat en el procés.

Si arribes fins aquí podràs presentar el teu primer curt d’animació 3D. Si vols formar-te i aprofundir en les tècniques i programari per a animadors 3D, a CEV Barcelona t’ofereixen tota la formació i suport per a convertir-te en animador professional.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -