9 octubre 2024
spot_img
9 octubre 2024

Frankenstein: l’obra de Mary Shelley fa 200 anys

La novel·la de Mary Shelley es va publicar per primera vegada el 1818 i s’ha convertit en una icona de la literatura universal

Aquesta és la història d’un monstre sense nom convertit en una icona 200 anys després del seu naixement. Sí, parlem de la criatura terrorífica coneguda com Frankenstein, nascuda de la imaginació de l’escriptora anglesa Mary Wollstonecraft Shelley, i que amb el pas del temps manté intacta la seva popularitat.

D’on va sortir aquest llibre referent del gènere de terror? Era l’any 1816 i un petit grup d’escriptors es va reunir a Suïssa. Ho van fer a la Vila Diodati, la residència d’estiu del poeta Lord Byron.

El mal temps que feia aquell estiu va impedir als hostes passejar pel camp o navegar pel llac Lemán, per la qual cosa passaven gran part del temps llegint o xerrant dins la residència. Per distreure’s, Byron va suggerir que cadascun dels convidats escrivís un conte de terror.

Durant aquella estada, Mary Shelley va idear amb només 18 anys una història que amb el temps s’ha considerat la primera novel·la moderna de ciència ficció: Frankenstein o el modern Prometeu. El llibre relata la història del científic Víctor Frankenstein, els seus experiments amb l’electricitat i la creació d’un cos a partir de trossos de diversos cadàvers.

La criatura, de més de 2 metres d’alçada, cobra vida i fuig del laboratori desenvolupant la seva pròpia història. En el relat, el monstre no rep cap nom però amb el pas del temps se l’ha anomenat Frankenstein, el cognom del seu creador.

Del llibre al cinema i al teatre

La història d’aquest monstre universal es va editar per primera vegada l’any 1818, ara fa 200 anys. El 1823 es va tornar a publicar una segona edició i el 1831, una tercera. Des de llavors s’ha convertit en una icona de la cultura popular i Frankenstein s’ha portat al cinema i al teatre en diverses ocasions.

L’adaptació més recent és la pel·lícula Mary Shelley dirigida per la directora saudita Haifaa Al-Mansour. La pel·lícula ens permet endinsar-nos en la vida de la jove escriptora i explica la relació amb el seu pare i el seu marit, el poeta Percey Shelley.

També explica el record que l’escriptora guarda de la seva mare, ja morta, que va reivindicar els drets de les dones en un moment en què el feminisme no estava de moda, i els problemes que la pròpia Shelley va tenir per publicar una novel·la sent una dona.

Estudiosos d’aquest llibre, un referent del gènere de terror, apunten que l’obra també aborda la pena per haver perdut un fill i la por a la solitud. I hi ha qui hi veu un reflex de la por dels humans a perdre el control davant la revolució industrial i la mecanització.

El monstre creat per Mary Shelley celebra enguany el seu 200 aniversari com una de les obres més aclamades de la literatura universal. Coneixes algú que no tingui un exemplar de Frankenstein a casa?

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -