18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

El Fringe, el festival de la llibertat interpretativa

El festival de teatre alternatiu d’Edimburg es va muntar al 1947 per iniciativa de vuit companyies que no van ser convidades al festival oficial

“El teatre resulta tan infinitament fascinant perquè és molt accidental, tant com la vida”, deia el dramaturg nord-americà Arthur Miller. La fascinació pel teatre i l’art omple aquests dies els carrers d’Edimburg durant les actuacions del Festival Fringe.

El Fringe és un festival alternatiu de teatre i arts el programa dels qual competeix amb el Festival Internacional d’Edimburg, el festival oficial organitzat per les autoritats.

El més important del Fringe és la llibertat interpretativa. Una de les seves particularitats és que no hi ha comitè de selecció, de manera que qui vulgui pot participar amb qualsevol tipus d’actuació artística.

De vegades, els espectacles són seleccionats mitjançant sorteig, a diferència d’altres festivals en els quals les obres són triades per les seves qualitats artístiques.

https://www.instagram.com/p/BkAHVBelkt-/?utm_source=ig_embed

Els inicis: vuit companyies fora del certamen

Aquest peculiar certamen va sorgir al 1947, quan vuit companyies de teatre no van ser convidades al festival oficial i aquestes van decidir actuar pel seu compte en llocs alternatius de la ciutat.

Al 1948, el periodista Robert Kemp va comentar que les produccions addicionals i espontànies eren “el fringe del festival oficial de drama”.

En el diccionari anglès, la paraula fringe (aplicada a l’art) apareix traduïda com a teatre perifèric o experimental i, més en general, es tradueix també com a marginal o no oficial.

El festival d’art més gran del món

No obstant això, a dia d’avui el Fringe ha deixat de ser marginal i és el festival d’art més gran del món.

Entre el 3 i el 27 d’agost la població d’Edimburg es duplica i el cartell ofereix prop de 4.000 esdeveniments en 300 locals. Hi ha 200 festivals Fringe al voltant del món, inspirats en el d’Edimburg.

Teatre, comèdia, música, ball, circ, cabaret, exhibicions, espectacles infantils i teatre físic omplen tots els racons de la ciutat.

A més dels teatres convencionals, existeixen llocs alternatius que acullen tot tipus de representacions: aules, esglésies,espais de la universitat, bars, cases o fins i tot el carrer es converteixen en un escenari.

El gris dels edificis i del cel de la Royal Mile, una dels carrers principals d’Edimburg, es tenyeixen de colors i de la bullícia dels espectadors. Encara que aquest carrer és molt concorregut, és una visita obligatòria.

Hi ha representacions de pagament però també moltes que són gratuïtes. En alguns casos impera el model ‘paga el que vulguis’, de manera que l’espectador pot pagar al final el que consideri just per la representació.

Prespectiva del Festival Fringe als carrers d’Edimburg. (Getty)

La ciutat dels festivals

Edimburg és la ciutat dels festivals. La capital escocesa acull onze festivals cada any: a més del Fringe es pot assistir al Festival de la Ciència, el Festival Internacional de la Infància, el Festival de Cinema, el Festival de Jazz & Blues, Festival d’Art, el Military Tattoo, el Festival Internacional de Teatre, el Festival del Llibre, el Festival de Storytelling i el Hogmanay per celebrar l’any nou.

T’agradaria assistir a algun festival a Edimburg? Ja pots començar a planejar les teves properes vacances…

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -