Es compleixen 500 anys de la mort de Leonardo da Vinci, artista, científic i humanista del Renaixement
El 2 de maig del 2019 es van celebrar 500 anys de la mort de Leonardo da Vinci, un dels personatges més importants de la cultura durant el Renaixement.
Leonardo di ser Piero va néixer el 15 d’abril de 1452 a Vinci, un petit poble de la Toscana (al nord d’Itàlia). D’aquí prové el nom amb què es va fer famós a tot Europa durant els segles xv i xvi.
Aquella època es coneix com el Renaixement, un període durant el qual es van recuperar els ideals artístics, científics i filosòfics dels antics grecs i romans: era el ‘renéixer’ de l’època clàssica.
Aquest nou interès pel coneixement contrastava amb l’obscuritat de l’edat mitjana, en què les persones estaven sotmeses al poder de Déu i a una organització feudal que els limitava drets i llibertats.
Un home del Renaixement
Amb l’arribada del Renaixement, artistes com Leonardo da Vinci van poder explorar nous estils de pintura, investigar l’ésser humà i la naturalesa i imaginar noves màquines i invents.
Veient l’obra de Leonardo da Vinci, la seva creativitat sembla no tenir fi: pintures a l’oli, esbossos detallats del cos humà i les plantes, tractats de filosofia, dissenys visionaris de màquines que no s’inventarien fins uns segles més tard…
¿Reconoces este artilugio? Se trata del proyecto del helicóptero actual creado en 1493 por Leonardo da Vinci. Uno de los bocetos más famosos de este genio y cuya reproducción está incluida en nuestra exposición 'Máquinas de Leonardo da Vinci'. pic.twitter.com/6SsNfjLyGj
— Museo de la Ciencia (@MCienciaVLL) February 26, 2019
Per desenvolupar els seus projectes, Da Vinci va comptar amb el suport de mecenes, famílies molt riques que finançaven els artistes. Així va ser com es va donar a conèixer a ciutats com Milà, Florència i fins i tot a la cort del rei Francesc I de França.
Entre les seves pintures més conegudes destaquen ‘La Gioconda’, més coneguda com la ‘Mona Lisa’, el quadre de ‘L’últim sopar’ o ‘La Mare de Déu de les Roques’, que destaquen per l’ombreig dels dibuixos i el domini de la llum per fer que les persones retratades semblin reals.
El llegat de Da Vinci més gran el formen, però, els seus arxius: anotacions sobre els seus invents, esbossos dels seus estudis de biologia, reflexions i poemes… Es calcula que va escriure prop de 50.000 documents, tot i que només se n’han conservat una tercera part.
L’obra de Da Vinci viatja pel món
El 500 aniversari de la mort de Da Vinci no se celebra només a Itàlia, el seu país natal, sinó també a diferents països d’Europa que reten homenatge a l’obra d’aquest geni.
Els museus italians han organitzat actes durant tot el 2019. La Pinacoteca Ambrosiana de Milà mostrarà les pàgines més importants del Còdex Atlàntic, un quadern de més de 1.000 fulls amb textos i dibuixos.
https://www.instagram.com/p/BkvSEdMnZNR/?utm_source=ig_embed
El Museu-Casa Natal a Vinci, la Galeria dels Uffizi o els Museus Vaticans també van preparar exposicions especials.
Da Vinci va passar els últims anys de la seva vida a la cort del rei de França, i per això una part molt important de les seves pintures són en aquest país.
El Museu del Louvre, a París, va organitzar una exposició amb quadres i dibuixos de l’artista italià, entre els quals destaca ‘La Mona Lisa’. També es podia visitar el Château du Clos Lucé, on Da Vinci es va allotjar uns quants anys, o el Château de Chambord, on es va construir una escala de doble hèlix dissenyada per ell.
https://www.instagram.com/p/BePlKAPHgb8/?utm_source=ig_embed
Al Regne Unit, es van organitzar exposicions a diferents ciutats amb un centenar de documents, alguns dels quals es mostraran amb llum ultraviolada per deixar al descobert els secrets escrits amb tinta invisible…
Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.
1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre LEONARDO DA VINCI
2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: LEONARDO DA VINCI
3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES