El cercador més utilitzat del món ha passat de ser un projecte universitari a dominar internet
La fundació i expansió de Google és la clàssica història de Silicon Valley: va sorgir com a idea a les habitacions de dos estudiants universitaris, la seva primera seu va ser un garatge i s’ha acabat convertint en un gegant d’internet.
La companyia Google Inc. va fundar-se el setembre de 1998. Vint anys més tard, és una empresa que val milers de milions de dòlars. Una història d’èxit que no pot evitar la polèmica.
Neix el cercador
Larry Page i Sergey Brin es van conèixer a la Universitat de Stanford el 1995, mentre cursaven un doctorat en computació. Com a part del seu projecte d’investigació, Page i Brin van començar a desenvolupar BackRub, un nou sistema per ordenar els resultats dels cercadors.
La primera versió de Google va sortir l’agost de 1996, en una pàgina web propietat de Stanford (google.stanford.edu). Era un projecte tan colossal que feia servir gairebé la meitat de l’amplada de banda de la xarxa de la universitat.
Finalment, el setembre de 1997 van registrar el domini google.com. Va ser aleshores quan empresaris i inversors, i no només investigadors, van començar a interessar-se per Google.
Tal día como hoy, un 15 de septiembre de 1997 dos jóvenes estudiantes de @Stanford llamados Sergéi Brin y Larry Page registraban el dominio https://t.co/rWPhy82ysT. Lo que pasó después ha cambiado la historia de la humanidad 😊 #efeméridesMolonas pic.twitter.com/BYaGmcaimN
— Internet Molaba 💻 (@InternetMolaba) September 15, 2018
A final de 1998 el cercador de Google contenia 60 milions de pàgines i, malgrat que els seus fundadors encara el consideraven una versió de prova, ja rivalitzava amb els millors cercadors del moment: Yahoo!, AOL i MSN, entre altres.
El garatge que n’albergava les oficines va quedar petit el 1999, i Google es va traslladar a Mountain View (Califòrnia) on encara avui té la seu principal.
https://www.instagram.com/p/BiVrKI_hQmv/?utm_source=ig_embed
Enlairament i sortida a borsa
Al començament, Brin i Page es van negar a mostrar anuncis en el cercador, però de seguida es van adonar que la publicitat podia ser la clau per mantenir un negoci.
A partir de l’any 2000 van començar a vendre anuncis que apareixien com a resultats en el cercador quan l’usuari buscava determinades paraules clau.
L’agost de 2004 Google va sortir a borsa i, des de llavors, inversors de tot el món poden comprar accions de l’empresa. Encara avui els fundadors Page i Brin conserven el 14% de les accions i controlen més de la meitat del poder de vot.
Després de la sortida a borsa, el valor de l’empresa va augmentar molt de pressa. Google va començar a comprar altres companyies i a desenvolupar serveis addicionals, com correu electrònic, xarxes socials i aplicacions.
Domini polèmic d’internet
Avui en dia, Google forma part del conglomerat d’empreses Alphabet, dirigit per Larry Page mateix. La companyia té més de 60.000 empleats i oficines a 50 països.
A més a més del motor de cerca, Google també gestiona altres plataformes i aplicacions com Google Docs, Sheets i Slides, Google Calendar, Google Drive, Google Translate, Google Maps, Google Earth, Blogger, YouTube i moltes altres.
A més a més, Google desenvolupa els sistemes operatius d’Android, el navegador Chrome, aplicacions i xarxes socials pròpies, i fabrica dispositius com els smartphones Google Pixel.
Però la seva mida enorme i el seu domini de molts dels serveis d’internet també han generat polèmica i moltes crítiques.
La companyia ha estat acusada de manipular els resultats de les cerques, censurar pàgines, saltar-se lleis de privacitat i evadir impostos, posant en qüestió el seu llegendari lema: Don’t be evil [No siguis dolent].
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English