25 abril 2024
spot_img
25 abril 2024

Hi ha virus a l’espai?

Els astronautes són portadors de virus i bacteris que podrien sobreviure a l’espai i mutar en noves formes més resistents

L’exploració espacial és un dels principals camps de recerca del segle XXI. Agències espacials i empreses de tot el món treballen per desenvolupar projectes de turisme espacial o missions a Mart.

No obstant això, viatjar a l’espai també té riscos, i no només per als astronautes. El nostre cos conté milers de virus i bacteris, microorganismes que poden passar desapercebuts i arribar també a altres planetes.

Quines possibilitats hi ha que aquests microorganismes resisteixin les condiciones extremes de l’espai i colonitzin altres móns?

 

Microorganismes a l’Estació Espacial Internacional

A la Terra, els virus i bacteris han desenvolupat una capacitat de mutar per adaptar-se a ambients molt diferents. Per això s’estenen per diferents climes, són difícils de combatre i alguns es fan resistents a antibiòtics i retrovirals.

Ara bé, no està clar si tindrien la mateixa capacitat d’adaptació a les condicions extremes de l’espai: sense gravetat, sense oxigen, a temperatures de centenars de graus sota zero o exposats a la radiació còsmica.

Realitzar un experiment al mig de l’espai és extremadament complex, sobretot perquè la gravetat dificultaria la manipulació de les mostres. A més, amb la tecnologia disponible avui dia, també seria molt costós traslladar tots els materials i personal fins allí.

No obstant això, sí que s’han fet experiments amb bacteris a les instal·lacions de l’Estació Espacial Internacional, una càpsula tancada on gairebé no hi ha gravetat però sí oxigen. També s’han analitzat bacteris que s’han trobat en algunes superfícies de la nau, com el terra o la porta del bany.

La majoria de resultats obtinguts fins ara mostren que aquests bacteris no són patògens, és a dir, que no evolucionen fins a provocar malalties en els humans.

 

Superbacteris espacials

Encara no existeixen experiments que ho demostrin, però alguns científics creuen que les condicions extremes de l’espai podrien portar al límit la capacitat de mutació dels virus i bacteris.

Així, es convertirien en supervirus o superbacteris capaços de sobreviure sense oxigen ni gravetat, i que resistirien a temperatures impensables a la superfície terrestre.

En el cas dels virus, com es tracta d’agents infecciosos que necessiten les cèl·lules d’un altre organisme per replicar-se i sobreviure, suposaria que hem trobat vida alienígena.

I, què passaria si un d’aquests microorganismes super-resistents aconseguís arribar de tornada a la Terra? El seu potencial de contagi seria immens.

Per aquest motiu, agències espacials i institucions com les Nacions Unides han desenvolupat diversos models de Protecció Planetària, la disciplina que es dedica a analitzar i prevenir possibles riscos biològics a les missions espacials.

Per exemple, el Tractat de les Nacions Unides sobre l’Espai Ultraterrestre (2002) adverteix els països membre que han de tenir molta cura de no contaminar l’espai en les seves missions, ja sigui visitant satèl·lits com la Lluna o planetes com Mart.

Per part seva, l’agència espacial dels Estats Units (NASA), també contempla aquest escenari en la seva Política de Control de Contaminació. L’objectiu és reduir al màxim la contaminació biològica de la nau espacial per a no posar en perill altres planetes, a més de realitzar un control exhaustiu de qualsevol mostra extraterrestre que es traslladi a la Terra.

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -