22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

La importància del ‘mastering’ en la producció musical

Una producció ja mesclada pot sonar de forma òptima en qualsevol sistema de reproducció gràcies a la masterització

Per Judith Vives

Per crear una cançó o un disc d’èxit no n’hi ha prou de tenir una idea i gravar-la. El procés de producció musical és complex i passa per moltes fases, on es combinen aspectes més creatius amb qüestions més tècniques.

Una de les fases més importants és el mastering o masterització. Aquest procés arriba just després d’haver gravat i mesclat el tema i serveix per garantir que la seva reproducció serà òptima en qualsevol mitjà o plataforma.

“És la fase final en la producció d’un disc i també és una de les etapes més crítiques”, explica Jonathan Espinosa, enginyer de so i productor musical conegut pel seu nom artístic: Minology.

“L’objectiu principal és adaptar el producte que hem gravat i mesclat perquè es pugui reproduir en qualsevol sistema de la forma més fidel i musical, ja sigui un CD, ràdio o una plataforma digital com Spotify o iTunes”, comenta Espinosa.

Per aconseguir-ho, el tècnic de so ha de saber a quin tipus de públic o gènere es dirigeix la producció per adaptar-la musicalment i, sobretot, conèixer els requisits i normatives que s’apliquen en cada plataforma o sistema de reproducció.

 

Aconseguir que una producció soni be

Un altre dels objectius del mastering és “aconseguir que la música soni be i l’audiència pugui gaudir-ne en qualsevol format”, explica el productor. D’una bona masterització depèn que una producció soni amateur o realment professional.

El mastering requereix de certs coneixements tècnics i cal tenir formació en producció musical i so. Segons Espinosa, també cal demostrar una bona oïda i certa creativitat per adaptar-se a cada gènere musical.

Tal com ell ho defineix: “El mastering és un art a mig camí entre la ciència i la creativitat”.

El que Espinosa recomana als joves que vulguin dedicar-se a la producció musical és escoltar activament diferents produccions per fixar-se en els detalls i anar educant l’oïda. “Cal practicar molt, cometre errors i aprendre’n”, assegura.

A nivell estructural, cal comptar amb una bona sala, acústicament neutra i equilibrada, equipada amb monitors d’estudi de qualitat, eines de processament i una DAW (estació de treball d’àudio digital).

A Microfusa t’ofereixen la formació que necessites per dedicar-te a la producció musical i el mastering. Consulta l’oferta de cursos a la seva pàgina web.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Catalán | Inglés

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -