15 gener 2025
spot_img
15 gener 2025

Internet de les coses: quan tot està connectat

Vehicles, mobles i fins i tot peces de vestir: tot al nostre voltant pot transferir dades per fer-nos la vida més còmoda i segura

L’‘Internet of Things’ o Internet de les Coses (IoT, per les seves sigles en anglès) és la capacitat dels objectes de transferir dades per internet sense necessitat d’interaccions, és a dir, sense que cap usuari hi hagi d’intervenir.

Gràcies a la connexió a internet i a la intel·ligència artificial, els objectes poden enviar missatges, sol·licitar enviaments o fer gestions autònomament, entre altres funcions.

Per exemple, els sensors integrats als edificis permeten recopilar dades sobre el seu ús, cosa que permet regular automàticament la calefacció i la il·luminació i així estalviar energia.

Amb els electrodomèstics passa el mateix. Una nevera connectada pot avisar-nos si s’ha quedat oberta o si la llet s’ha acabat, per exemple. Amb l’Internet de les Coses, podrem controlar el nostre habitatge des d’un smartphone.

D’aquesta manera, objectes tan quotidians com els vehicles, electrodomèstics, mobles i fins i tot la nostra roba, podran connectar-se a internet per fer-nos la vida més còmoda sense que nosaltres hi haguem de pensar.

La tecnologia del futur més pròxim

L’Internet de les Coses és el futur de la tecnologia, però el concepte ja va sorgir ara fa 20 anys.

La primera persona que va utilitzar l’expressió “internet of things” va ser Kevin Ashton, expert en la transmissió de dades per radiofreqüència i sensors sense fils.

Aquest visionari de les noves tecnologies proposava connectar tots els dispositius en una mateixa xarxa per controlar-ne el funcionament i que, alhora, els objectes servissin per proporcionar informació sobre l’entorn on estiguessin.

Segons Ashton, l’IoT pot fer que la vida de les persones sigui més còmoda i el funcionament dels aparells, més eficient, però a més a més també pot proporcionar més seguretat.

“Si tinguéssim ordinadors que sabessin tot el que calgui sobre les coses –mitjançant l’ús de dades recopilades pels ordinadors mateix, sense la nostra ajuda–, aleshores les persones podríem supervisar tots els dispositius al nostre al voltant i reduir despeses, pèrdues i costos de forma significativa”, afirma Kevin Ashton.

La revolució de l’Internet de les Coses és imparable. Aviat serà una tecnologia imprescindible en àmbits com l’atenció sanitària, el comerç, el transport… fins i tot els serveis públics.

Cap al 2020, es preveu que hi hagi gairebé 31.000 milions de dispositius IoT en funcionament arreu del món.

Evolució del nombre de dispositius connectats a l’IoT a tot el món. (Statista)

Més seguretat i menys privacitat?

L’Internet de les Coses es basa en una transmissió constant de dades entre els aparells electrònics i els servidors d’internet.

A través dels sensors, els dispositius envien contínuament informació sobre les preferències d’ús, la localització, possibles actualitzacions… però també sobre les nostres vides.

El principal objectiu d’aquesta nova tecnologia és garantir la seguretat d’objectes i persones. Però per aconseguir-ho, els aparells també registren tota la nostra informació personal sobre aficions, opinions, dades mèdiques, etc.

Per exemple, els sensors poden alertar sobre fuites de gas, violacions de domicili o incendis, i els rellotges i ‘wearables’ poden avisar els serveis d’emergències en cas d’una crisi d’asma o infart.

Però el preu que paguem per aquesta seguretat són bases de dades creades amb les nostres rutines. Per això cal que ens demanem: què prioritzem, la seguretat o la privacitat?

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -