18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

IT Dansa, un postgrau per a joves ballarins i ballarines

Aquest projecte pedagògic prepara els estudiants de dansa per al salt al món professional

Per Judith Vives

Per preparar-se per ser ballarí o ballarina s’han de fer grans sacrificis i tenir una enorme motivació per fer front a les llargues hores d’entrenament i a l’exigència de la professió. Però un cop superada la formació, el més complicat és fer-se un lloc en una companyia de dansa i viure de ballar.

Precisament, per facilitar el pas al món professional dels joves ballarins i ballarines, fa més de vint anys va néixer IT Dansa, la jove companyia de dansa de l’Institut del Teatre. Es tracta d’un projecte pedagògic per a la pràctica i el perfeccionament professional dels ballarins.

“Whim” d’Alexander Ekman, una peça vital i sorprenent que mostra el caos de la societat moderna. (Luis San Andrés)

IT Dansa és una jove companyia que funciona com un curs de postgrau de dos anys de durada. Hi participen 16 ballarins-alumnes d’entre 18 i 23 anys que són seleccionats mitjançant una audició. La meitat de membres es renova cada temporada.

Durant els dos anys de l’estada aprenen un ampli repertori de coreografies de destacats artistes. I el més important és que IT Dansa els ofereix l’oportunitat d’interpretar aquestes coreografies en sales i teatres nacionals i internacionals. A més, els alumnes reben una petita beca mentre es formen per assolir l’excel·lència tècnica i artística en dansa.

L’equip de ballarins i ballarines de la temporada 2020-21 es va incorporar a les aules a principis de setembre, després de l’aturada forçada per la crisi sanitària. En els mesos de confinament van canviar les classes presencials per telemàtiques i els balls en grup a l’escenari per interpretacions al menjador de casa.

Sessió de treball d’IT Dansa a l’Institut del Teatre en temps de coronavirus. (Institut del Teatre)

El coronavirus també els va robar la gira europea que els havia de permetre fer una vintena d’actuacions per França, Alemanya, Suïssa i Finlàndia, a més de diverses funcions a Catalunya. Tot va caure. Però malgrat això, els joves d’IT Dansa no han deixat de suar la samarreta cada dia, perquè l’oportunitat de formar part del projecte és massa important per deixar-la perdre.

De fet, la seva actitud proactiva i les ganes de ballar van facilitar que durant el confinament els joves d’IT Dansa es gravessin de manera individual a casa seva interpretant un extracte de Whim, coreografia d’Alexander Ekman, amb música de Vivaldi. El vídeo amb el muntatge va aparèixer a diferents mitjans de comunicació durant aquells dies en què vam estar tancats a casa, i actualment acumula milers de visualitzacions.

 

Ballar per a la gent

El principal premi per a qualsevol ballarí que vol viure de la dansa és poder mostrar el seu talent en un escenari, sigui en un teatre o al carrer, però sempre davant del públic. En aquest sentit, la primera actuació de la temporada 2020-2021 d’IT Dansa va ser el dissabte passat, 12 de desembre, al Teatre Zorrilla de Badalona. La següent cita que la jove companyia té marcada al calendari serà del 22 al 24 de gener al Teatre Real de Madrid. I després d’aquestes actuacions, la previsió és que en vinguin moltes més, sempre que la situació sanitària ho permeti.

En qualsevol cas, veure ballar IT Dansa és un plaer per a qualsevol públic, sigui o no coneixedor del món de la dansa, ja que el seu repertori inclou peces carregades d’energia i bones vibracions.

 

IT Dansa, una carta de presentació excel·lent

Al llarg de la seva trajectòria, IT Dansa ha estrenat prop de 40 coreografies i ha fet més de 350 actuacions. Dins el mapa de les joves companyies europees, és una de les més conegudes internacionalment pel seu bagatge, repertori i èxit. I és que la majoria de ballarins que es graduen troben feina en les millors companyies de dansa professionals.

De fet, un cop finalitzada la formació, la majoria dels seus membres han aconseguit contractes a importants companyies de dansa europees com Nederlands Dans Theater (Països Baixos), Batsheva (Tel-Aviv), Göteborg Ballet (Suècia), Carte Blanche–The Norwegian National Company of Contemporari Dance (Noruega), Rambert Ballet (Londres), Ballet Basel (Suïssa), La Veronal (Barcelona) o Compañía Nacional de Danza (Madrid).

Informació elaborada en col·laboració amb l’Institut de Teatre.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -