Jaume Collboni: “L’expulsió de les famílies i de la gent jove és el principal problema que tenim a la ciutat”
Una trentena d’alumnes de 14 centres educatius de Barcelona entrevisten a l’alcalde en el marc del projecte Revista Escolar Digital de Junior Report
Llevar-se ben d’hora, agafar llibreta i boli i anar a entrevistar a l’alcalde Jaume Collboni. És el que han fet aquest dimecres 21 de maig 28 estudiants de 5è de primària a 1r de batxillerat de 14 centres educatius de Barcelona, gràcies a la iniciativa “Barcelona a través dels estudiants” impulsada pel diari per a joves lectors Junior Report.
Els nois i noies han preparat l’entrevista després d’haver fet una radiografia dels reptes i les oportunitats del seu barri, seguint una situació d’aprenentatge en què s’han posat les ulleres de periodista per entrevistar els seus veïns, analitzar dades locals i extreure’n les seves pròpies conclusions.
La majoria dels estudiants han desenvolupat aquesta tasca en el marc del projecte d’alfabetització mediàtica Junior Report RED (Revista Escolar Digital), en què l’alumnat crea, edita i gestiona la revista escolar del seu centre, tot i que també s’han sumat alguns centres educatius, a través de la iniciativa organitzada amb Pla de Barris.
Posar-se en la pell d’un periodista
Què vol dir fer una transició verda amb el cor vermell? Té la intenció d’impulsar més habitatge social al barri o continuaran augmentant els pisos turístics? O, quines mesures concretes s’estan prenent per garantir l’accés a un habitatge digne i assequible, especialment per a joves i famílies treballadores? L’alcalde Collboni, acompanyat del regidor d’educació Josep Lluís Franco Rabell i del comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez ha respost a les preguntes formulades pels estudiants sobre temes que els preocupen i els inquieten, vinculats a la sostenibilitat, la mobilitat, el teixit local, l’habitatge, l’educació, els joves i la seguretat.
Asseguts en cercle i de manera col·laborativa, els representants dels 14 centres participants: Centre d’Estudis Roca, Colegio Pérez Iborra, Escola Concepción Arenal, Escola Mas Casanovas, Escola Pia Nostra Senyora, FEDAC Sant Andreu, IE Mirades, IE Rec Comtal, IES Lluís Domènech i Montaner, Institut Ernest Lluch, Institut L’Alzina, Institut Narcís Monturiol, Institut Príncep de Viana i Institut Verdaguer, han portat a terme un exercici de roda de premsa que s’ha desenvolupat amb solemnitat al Saló de Cròniques del consistori, decorat amb les pintures murals de Josep M.Sert.
Una transició ecològica per a tothom
Els representants de l’escola Concepción Arenal -al barri del Besòs i el Maresme-, han estat els encarregats d’iniciar la sessió, que ha començat amb el bloc dedicat a la sostenibilitat i la mobilitat.

Collboni ha recordat algunes de les polítiques que porta a terme el consistori per a una “transició verda amb el cor vermell”, és a dir, que sigui “justa i no deixi a ningú enrere”, segons ha detallat. En aquest sentit, ha posat com a exemple el programa “Clima Escola”, a partir del qual es climatitzaran totes les escoles públiques de primària, començant pels barris més vulnerables de Barcelona i les zones on fa més calor, amb la voluntat de reduir emissions i adaptar els edificis públics a l’increment de temperatures.
L’alcalde també ha destacat que s’estan plantant 9.000 arbres a la ciutat i que ja s’han habilitat 20 hectàrees de zones verdes, de les 40 previstes durant el mandat.
Les qüestions sobre mobilitat s’han centrat en l’accessibilitat al transport públic i la transformació de la ciutat. Per Collboni, cal intensificar el civisme a partir de campanyes com la de “Posa’t en la meva pell i no et posis en el meu lloc”, perquè es respectin els seients reservats per a persones amb mobilitat reduïda. A més, ha subratllat que les transformacions urbanes contribuiran a revitalitzar el comerç local, com ja s’està començant a notar a la part baixa de l’avinguda Diagonal.
Millorar l’accés a l’habitatge
La massificació del turisme i la crisi de l’habitatge han estat alguns dels temes centrals de l’entrevista. “Barcelona serà la primera ciutat del món que suprimirà els pisos turístics l’any 2028”, ha afirmat Collboni. Una mesura contundent que, segons l’alcalde, permetrà recuperar 10.000 habitatges per destinar-los a residència habitual i alleujar així els problemes de convivència als barris més tensionats. Segons l’alcalde, la ciutat “no pot estar supeditada a l’afluència massiva de turistes”. En aquest sentit, ha recordat que la fiscalitat turística, que s’ha incrementat entre 5 i 7 € per nit i turista, es destina a millorar el transport públic, la neteja o el Pla Clima Escola.

Pel que fa a l’habitatge, Collboni ha alertat que “l’expulsió de les famílies i de la gent jove és el principal problema que tenim a la ciutat”. Una qüestió que des del consistori aborden a partir de mesures com la regulació dels preus del lloguer, la creació de nou sòl i la sol·licitud d’ajudes externes per a la promoció d’habitatge protegit, com ara el finançament europeu. “El nostre objectiu és arribar a un ritme de producció de 1.000 habitatges protegits a l’any”, ha afirmat.
Fomentar el pensament crític
El bloc sobre cultura i immigració ha tancat una entrevista d’aproximadament una hora de durada, i que ha precedit la compareixença que pocs minuts després l’alcalde faria al Saló de Cent de l’ajuntament per fer balanç de la gestió municipal dels primers dos anys de mandat. “Moltes de les preguntes que m’heu fet, d’aquí a una estona es repetiran (…), són preguntes que molta gent es fa i que l’alcalde té l’obligació de respondre i de prendre les mesures per a resoldre alguns dels problemes que tenim”. Collboni ha felicitat la iniciativa de Junior Report així com la capacitat de l’alumnat “de mirar el barri des de la proximitat”.

Les entrevistes als alcaldes i alcaldesses formen part d’un pla de treball que acompanya els alumnes que participen en el projecte Junior Report RED al llarg del curs i que té com a objectiu fomentar el pensament crític i la participació activa en la vida comunitària. Aquesta iniciativa els convida a observar el seu entorn amb mirada analítica, connectant els aprenentatges de l’aula amb la realitat dels barris i la ciutat. A través d’aquesta experiència, l’alumnat no només aprèn a elaborar continguts periodístics, sinó que també estreny els vincles amb la seva comunitat i els reforça la idea que poden ser agents de canvi.
Els continguts d’aquest treball es publiquen a les capçaleres escolars que formen part del projecte Junior Report RED. Aviat podrem llegir els resultats de l’entrevista a l’alcalde Collboni que aquest dimecres han protagonitzat.
