El llibre Nosotros somos el cambio recull les històries reals de nois i noies que han actuat per salvar el planeta i protegir el medi ambient
Per Judith Vives
El canvi climàtic és una de les grans amenaces que posen en risc el futur del nostre planeta i de l’existència de moltes espècies. Per fer front a aquest enorme repte cal el compromís de tot el món, des de grans corporacions, agents polítics, econòmics i socials, fins a cada un de nosaltres de forma individual.
Podem pensar que una petita acció no té impacte en el canvi climàtic, però això no és cert. La suma d’iniciatives pot contribuir a canviar el món.
Això és el que han fet els protagonistes de Nosotros somos el cambio, un llibre que recopila històries reals de nois i noies joves que han actuat des de diferents àmbits per salvar el planeta i protegir el medi ambient.
Nosotros somos el cambio. Jóvenes activistas por el clima – Catalina González Vilar
Cada día somos más las personas que, en todo el mundo, reclamamos un planeta más justo y sostenible…
Link de Compra: https://t.co/OZRzO7yoFB #NosotrosSomosElCambio #CatalinaGonzálezVilar #SM pic.twitter.com/iZLDpbuzjg— Magia Hecha Letras (@Magiahletras) October 8, 2020
La seva autora, Catalina González Vilar, s’ha encarregat de recopilar 17 casos procedents de tot el món, desenvolupats en els últims anys per joves d’entre 6 i 20 anys. Els seus exemples demostren que cada acció compta i que els joves tenen un important paper per ser la veu del canvi, aquell que necessita la nostra societat per participar en la lluita contra la contaminació i el canvi climàtic.
Inspiració i propostes per passar a l’acció
En aquest llibre es recopilen, a més, algunes propostes i molta inspiració per passar a l’acció en la teva vida quotidiana. Perquè cada gest, fins i tot el més petit, pot generar una onada imparable. Cada exemple d’acció real duta a terme per joves de tot el món s’acompanya amb una proposta d’activitat que tu també pots desenvolupar en el teu entorn, juntament amb els teus amics i companys.
Així, per exemple, en el llibre podem trobar el cas d’un noi del Líban que es dedica a reciclar roba utilitzada per donar-los un nou ús, en una mostra d’economia circular. I en la proposta d’activitats trobaràs algunes idees per organitzar un mercat de segona mà.
Hi ha moltes coses que podem fer. Apuntar-nos a voluntariats mediambientals o donar suport a les associacions i activitats que protegeixen la natura i el planeta són algunes accions que ens permeten conèixer més sobre la situació en què vivim.
Però en el nostre dia a dia podem incorporar altres petites accions transformadores, com fer servir el transport públic, evitar l’ús de plàstic i optar pel consum responsable. El canvi climàtic ens afecta a tots i, per això, és responsabilitat de tota la societat formar part del canvi.
Petites accions amb impacte
Tal com explica González, els joves ja tenen molta consciència sobre el canvi climàtic i estan contribuint a generar un moviment social que reclama mesures, però no saben com canalitzar les seves reivindicacions.
Al mateix temps que els adults, els joves es troben amb moltes contradiccions a l’hora d’actuar contra el canvi climàtic. No obstant això, hi ha petites accions que poden contribuir-hi, com es pot veure en els casos recollits en aquest llibre. Una de les més sorprenents és la creació d’un jardí per papallones a Florida (Estats Units), que va impulsar una noia per salvar una espècie de papallones en perill d’extinció.
Per a González, “ha estat emocionant i inspirador conèixer les històries i crec que també ho serà per al lector, que ampliarà les seves perspectives i obrirà finestres a la reflexió”.
Informació elaborada en col·laboració amb SM / Cruïlla.