Repassem alguns dels grans temes d'actualitat publicats al diari per a joves Junior Report
Junior Report es va crear el 2017 per informar els lectors més joves sobre els grans temis actualitat: eleccions, conflictes, canvi climàtic, temes socials, cites culturals i esportives…
L'objectiu és, d’una banda, informar sobre el que passa al món de manera senzilla i didàctica, perquè els primers lectors de premsa escrita entenguin les notícies i coneguin les claus informatives: protagonistes, context històric, causes i conseqüències… De l’altra, tenim el repte de fomentar el pensament crític entre els més joves.
A més a més, la informació es complementa amb una sèrie de recursos didàctics per treballar l'actualitat a l'aula: des d’activitats i diapositives per treballar La Notícia del Dia, fins a tallers de periodisme i una xarxa de diaris escolars dirigida pels mateixos estudiantes.
A continuació, fem un repàs d’alguns dels temes més destacats de l'actualitat global publicats els darrers cinc anys. El món explicat a través de Júnior Report.
Política global
La política influeix el nostre dia a dia. Més enllà de les eleccions, hem vist com els conflictes i les crisis econòmiques també condicionen la nostra manera de viure. L'exemple més recent és la guerra a Ucraïna, que ha encarit els preus del gas i ha provocat l'escassetat d'alguns productes. Tot està connectat.
El 2017, el Regne Unit iniciava les negociacions del Brexit i preparava la seva sortida de la Unió Europea, un fet històric que hem seguit al llarg dels anys. També vam analitzar el primer any de govern de Donald Trump i com havia canviat les polítiques als Estats Units, una de les principals potències mundials.
Hem cobert el dia a dia de la política internacional a través de les eleccions a Xile, Nicaragua o França, entre d’altres països. Amb el llançament de la Notícia del Dia, aquestes notícies van acompanyades de materials pedagògics per fomentar el debat en classe.
Ciència i canvi climàtic
El canvi climàtic continua sent la principal amenaça per al nostre planeta. Malgrat els informes i advertiments de la comunitat científica, els governs no han arribat a cap acord significatiu en la Cimera del Clima. Des de Junior Report, continuem donant veu a científics, organitzacions i joves activistes.
La ciència és un dels grans temes del nostre diari. Expliquem els grans descobriments científics al món de la medicina: xenotrasplantaments, recerca sobre l'ADN i avanços contra malalties com la SIDA.
D'altra banda, aquests últims anys hem seguit molt de prop l'evolució de les noves tecnologies i les xarxes socials, ja que formen part del nostre estil de vida i les fem servir per estudiar, treballar o relacionar-nos. Des de què és TikTok i per què és tan popular, fins a la història de Google o el futur de l'exploració espacial.
Grans temes socials
Una de les funcions més importants del periodisme és revelar les injustícies, informar sobre allò que no funciona bé perquè qualsevol persona que ho vulgui pugui passar a l’acció i intentar millorar la societat.
En aquest sentit, la llibertat de premsa és imprescindible per viure en un món més just. El treball dels periodistes no només està amenaçat per la violència i les pressions polítiques: també per la desinformació i les notícies falses, que posen en perill els nostres drets i llibertats.
Per això creiem que és fonamental informar amb rigor i sensibilitat sobre temes com la violència de gènere, els drets dels infants o la situació dels refugiats i persones desplaçades. Donar a conèixer la seva situació permet crear empatia i combatre les actituds discriminatòries.
Els joves són el futur i per això, sovint, també són els protagonistes de les nostres notícies. Hem parlat sobre com afecten als adolescents les relacions tòxiques, els problemes de salut mental i la pressió de les xarxes socials.
Visca la cultura!
Junior Report ha donat cobertura als grans esdeveniments culturals: des dels premis Oscar i els grans festivals de cinema, fins als Grammy de música o els Premis Nobel: els premis científics més prestigiosos.
Hem fet homenatge a grans artistes de la música moderna, com The Beatles, els Rolling Stone o Rosalía. Però també hem reivindicat la música clàssica a través de figures com el compositor Ludwig van Beethoven o la nova generació de dones directores d'orquestra.
També hem analitzat l'evolució del món de l'art: des de la figura històrica de Leonardo da Vinci i la icònica escola Bauhaus, fins a l'aparició del criptoart creat amb materials virtuals.
I per entendre qui som i com hem arribat fins aquí, també és important mirar enrere i explicar les nostres tradicions i costums més antics: des de l'origen de Halloween o Nadal, fins a com es van crear els primers calendaris per explicar i transmetre històries.