18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

‘Klaus’, el triomf de l’animació tradicional

La pel·lícula creada per l’estudi d’animació espanyol The SPA Studios és la favorita per guanyar l’Oscar a la millor pel·lícula animada

La pel·lícula ‘Klaus’ és la gran favorita per a l’Oscar a millor pel·lícula d’animació en la cerimònia del pròxim 9 de febrer.

I això que és una pel·lícula d’animació tradicional que, a més a més, competeix contra grans produccions de Hollywood com Toy Story 4 (Disney) o el nou lliurament de la saga de Com ensinistrar un drac (DreamWorks).

De moment, aquesta producció de l’estudi d’animació espanyol The SPA Studios porta una trajectòria prometedora: ja ha guanyat el Bafta i 7 premis Annie, els guardons que lliura l’Associació Internacional de Cinema d’Animació (ASIFA), considerats els “Oscars de l’animació”.

Klaus es basa en la llegenda del Pare Noel per explicar la història d’en Jesper, un carter que va al Cercle Polar Àrtic a obrir una oficina de correus. Quan està a punt de deixar-ho córrer, rep l’ajut de l’Alva, la professora del poble, i coneix en Klaus, un fuster solitari que viu en una cabana plena de joguines.

 

Les claus de l’èxit

La categoria de l’Oscar a millor pel·lícula animada sol estar reservada a les grans productores d’animació: Disney i Pixar. Els últims 20 anys, només sis pel·lícules han aconseguit imposar-se a aquests gegants: Spider-Man: Un nou univers, Rango, Happy Feet, Wallace i Gromit: La maledicció de les verdures, El viatge de Chihiro i Shrek.

Aleshores, què és el que explica l’èxit de Klaus? Darrere d’aquesta producció hi ha un equip de més de 300 persones encapçalat per Sergio de Pablos, que anteriorment havia treballat per a Disney i va ser un dels creadors de la saga Gru, el meu dolent favorit.

D’altra banda, es tracta de la primera pel·lícula d’animació original de Netflix, una plataforma digital que produeix i distribueix pel·lícules i sèries per internet.

Els darrers anys, Netflix ha encès el debat sobre si les seves pel·lícules poden competir en els Oscars contra els grans estudis de cinema, ja que la plataforma de distribució és diferent: els dispositius mòbils o la tele (molt més accessibles i econòmics) davant de les pantalles de cinema.

En qualsevol cas, la popularitat de Netflix a internet i les xarxes socials han afavorit el projecte.

 

Animació en 2D

Klaus és una pel·lícula d’animació 2D, la qual cosa significa que els seus creadors han fet els dibuixos a mà a la manera del cinema tradicional. Per fer la pel·lícula es van fer prop d’un milió de dibuixos a mà.

Això va permetre rebaixar el pressupost: es van invertir 40 milions de dòlars davant dels 200 milions que costa una pel·lícula d’animació 3D com Toy Story.

Tot i així, a Klaus també s’han utilitzat ordinadors per crear alguns efectes especials i donar a la pel·lícula un to de llum especial.

La pel·lícula conté algunes picades d’ullet cinèfils. Per exemple, l’escena en què apareix el protagonista per primer cop sortint de la foscor es basa en els famosos plans del Coronel Kurtz a Apocalypse Now.

https://www.instagram.com/p/B709n3piI5_/

El tema de la setmana ‘Oscars 2020’ té el suport de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -