12 setembre 2024
spot_img
12 setembre 2024

La fam al món registra un lleuger retrocés però encara no arriba a nivells pre-pandèmia

Acción contra el Hambre s’ha fixat com a reptes reduir la desnutrició infantil, ampliar els sistemes de protecció social i disminuir l’impacte que causa la violència a la fam aguda

Després d’un augment significatiu el 2020 i el 2021, el creixement de la fam al món durant el 2022 s’ha frenat. Així es desprèn de l’informe L’Estat de la Seguretat alimentària i la nutrició al món publicat per les Nacions Unides. Segons aquest informe, la xifra de persones que pateixen gana al món és de 783 milions.

“Les dades que ha publicat les Nacions Unides són bones”, declara Olivier Longué, director general Acción contra el Hambre, “perquè, respecte al 2022, hi ha 45 milions menys de persones -l’equivalent a la població d’Espanya- que han deixat de patir per la gana. És una bona notícia que tant de bo es converteixi en una tendència”, afegeix.

Les noves xifres de la fam al món mostren una gran disparitat entre regions. Si bé s’han registrat progressos a Amèrica Llatina (del 6,4% al 5,8% de la població) i Àsia (del 8,8% al 8,5% de la població), altres regions com Àfrica o el sud-est asiàtic veuen empitjorar situació.

“Des d’Acción contra el Hambre veiem que, a Amèrica Llatina, la millora es confirma, mentre que a l’Àfrica estem vivint una situació preocupant, sobretot a la desnutrició aguda severa infantil de menors de cinc anys i que repercuteix en el seu desenvolupament emocional, físic i intel·lectual. Allí seguim veient xifres de 45 milions de nens i nenes desnodrits de forma severa”, explica Longué. El sud-est asiàtic, on ha passat del 10,2 al 10,8 de la població i el Carib, del 14,7 al 16,3, han estat les altres dues regions del món on ha augmentat la gana.

En els últims anys, la covid i la guerra d’Ucraïna han impedit aconseguir les metes establertes als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per al 2030. I és que arran de la pandèmia i la guerra, la fam s’ha incrementat al món . Per això, ara l’organització Acción contra el Hambre s’ha fixat com a objectiu recuperar els nivells de nutrició pre-pandèmia.

Difícil accés a dietes saludables

L’informe de les Nacions Unides també assenyala que el cost de les dietes saludables és tan elevat que més de 3.000 milions de persones no hi tenen accés. Es tracta d’un 42% de la humanitat, una xifra que ha augmentat des del 2019.

Segons explica el director general d’Acción contra el Hambre, “a Espanya, on treballem a tot el territori, veiem també com la fam té una faceta diferent que nosaltres coneixem de primera mà. Aquí veiem que les famílies tenen cada cop més difícil la possibilitat d’accedir a una alimentació saludable i equilibrada perquè els infants tinguin un creixement normal; i això afecta el desenvolupament, la salut, l’energia, la capacitat de tenir una vida normal, d’estudiar, aprendre, jugar”, explica.

L’organització treballa des del 2013 a Espanya per afavorir la inclusió sociolaboral de les persones en risc d’exclusió generant oportunitats mitjançant accions d’emprenedoria i d’ocupabilitat.

La fam i els conflictes

Més del 85% de les persones que pateixen gana al món en la seva fase més severa viuen a països afectats per conflictes i inseguretat. A principis de 2023, a tot el món hi havia almenys 110 conflictes armats actius en què participaven forces armades nacionals i/o grups armats no estatals.

Reduir l’impacte que els conflictes tenen a la seguretat alimentària pot contribuir a una pau sostenible. A l’informe d’Acción contra el Hambre titulat No importa qui estigui lluitant, la gana sempre guanya, l’organització humanitària analitza proves de múltiples conflictes a tot el món per identificar les connexions entre conflictes i fam.

Les pertorbacions econòmiques i els fenòmens meteorològics extrems són els altres factors més importants per darrere del conflicte i la violència que causen gana. La pujada de preus d’aliments, provocada per l’augment de costos per a la seva producció (carburants, fertilitzants o alimentació animal, entre d’altres) també és, en gran mesura, conseqüència del conflicte bèl·lic a Ucraïna. El conflicte també és un accelerador de la degradació ambiental i agreuja les conseqüències dels fenòmens meteorològics extrems.

El joc de la fam

Darrere d’aquestes xifres, hi ha centenars de milions d’històries, de persones que cada dia han de prendre decisions per enfrontar-se a la gana. Per comprendre millor el que això significa, Acción contra el Hambre ha llançat El Joc de la Fam, una experiència immersiva que permet seguir els passos d’una nena de 12 anys anomenada Nanou, la família dels quals s’enfronta a desastres climàtics, desplaçament i inseguretat alimentària .

Mitjançant imatges en 360°, qüestionaris i relats, El Joc de la Fam anima els participants a prendre una sèrie de decisions difícils i experimentar com és la vida quan el menjar i els mitjans de vida escassegen.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -