26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

La foto de l’any

La imatge d’un manifestant embolcallat en foc durant les protestes contra el govern de Nicolás Maduro a Veneçuela ha guanyat el World Press Photo of the Year 2018. Ja et vam mostrar les sis fotografies seleccionades, que retraten alguns dels successos que van marcar l’actualitat al 2017.

La crisi dels rohingya

Cossos de refugiats rohingya que intentaven escapar en vaixell fins a Bangladesh, fugint de la violència (Patric Brown)

Els rohingya són un poble que viu a Myanmar, al sud-est asiàtic. Són una minoria musulmana en un país budista i han estat sempre perseguits.

El 25 d’agost de 2017, un grup radical rohingya va atacar diverses comissaries de Myanmar i va matar a 12 agents de policia. Aquests fets van provocar que el govern i les forces armades de Myanmar ataquessin i perseguissin a tota la comunitat rohingya, que ha hagut de fugir del país.

Segons ACNUR, més de 600.000 refugiats rohingya han fugit de la violència i la persecució. Han cremat les seves cases i no poden tornar. La foto de Patrick Brown mostra les víctimes d’un naufragi: un centenar de rohingyas intentaven arribar a Bangladesh en una barca que va bolcar. Només van sobreviure 17 persones.

El terror de Boko Haram

Una de les noies segrestades que va aconseguir escapar del grup gihadista Boko Haram (Adam Ferguson)

Boko Haram és un grup terrorista que actua a països africans com Nigèria, Camerun, Txad o Níger. Els membres de Boko Haram han dut a terme nombrosos atemptats per imposar la seva visió radicalitzada de l’Islam.

Al 2014, van segrestar a més de 200 noies d’una escola per evitar que rebessin una educació. Des de llavors, altres menors han estat segrestades per utilitzar-les com a esclaves sexuals i fins i tot com a armes suïcides: els col·loquen explosius al cos per atemptar a llocs públics.

La foto d’Adam Ferguson mostra a una d’aquestes noies, Aisha. Després d’estar segrestada durant mesos, Boko Haram li havia assignat una missió suïcida amb bombes. Aisha va aconseguir escapar abans de detonar-les.

Atemptat terrorista a Londres

Una víctima del atemptat terrorista al pont de Westminster a Londres. (Toby Melville)

El 22 de març de 2017, un home va conduir a tota velocitat pel pont de Westminster de Londres, atropellant a diverses persones que caminaven per la vorera.

L’atacant va seguir conduint fins a arribar al Parlament britànic, on va ser abatut a trets després d’apunyalar a un policia. En total van haver-hi més de 40 ferits i sis víctimes mortals: quatre civils, un policia i l’atacant. El grup terrorista Estat Islàmic va reivindicar els fets.

El terrorisme gihadista va matar a 13.634 persones durant l’any 2017 a tot el món. El 95% d’aquestes víctimes viuen en països musulmans, però els atemptats que reben més atenció són els que es produeixen en països occidentals, com el de Londres.

La fotografia de Toby Melville planteja dubtes sobre la seguretat del supòsit primer món: realment estem fora de perill? Però també ens fa reflexionar sobre el nostre paper davant una tragèdia: com reaccionaríem?

La batalla de Mossul 

Homes y dones de Mossul fan cua (en files separades) per rebre ajuda humanitària. (Ivor Prickett)

Mossul és una ciutat al nord de l’Iraq, molt a prop de la frontera amb Síria, Iran i Turquia. Entre 2016 i 2017, es va convertir en el front de batalla entre l’Estat Islàmic i un exèrcit format per diferents països.

L’Estat Islàmic (EI) és un grup terrorista sorgit al 2014. Ha perpetrat nombrosos atemptats terroristes a Europa que han rebut molta atenció dels mitjans. L’altra ofensiva de l’Estat Islàmic es lliurava a Orient Mitjà, entre l’Iraq i Síria, on van arribar a controlar una gran part del territori.

Pel govern de l’Iraq, juntament amb els Estats Units, França i el Regne Unit, era imprescindible controlar Mossul per frenar l’avanç dels gihadistes. Després de vuit mesos de combats, l’exèrcit aliat va proclamar la victòria.

No obstant això, la població civil sempre perd. Enmig de la ciutat derruïda, la imatge d’Ivor Prickett ens mostra les files de gent esperant per rebre ajuda humanitària (menjar, productes d’higiene).

La batalla de Mossul

Un soldat iraquià porta en braços a un nen petit, rescatat de les ruïnes de Mossul. (Ivor Prickett)

La ciutat de Mossul, al nord de l’Iraq, es va convertir en l’escenari dels enfrontaments entre l’Estat Islàmic i l’exèrcit de l’Iraq, ajudat per altres països com Estats Units, França i el Regne Unit.

Controlar Mossul era molt important per detenir a l’Estat Islàmic (EI), un grup terrorista que en els últims anys ha realitzat diversos atemptats en països d’Occident. A Orient Mitjà, els combatents del EI lluiten per imposar la seva manera de pensar a través de la violència. La guerra ha destruït ciutats senceres.

A Mossul, una ciutat on vivia més d’un milió de persones, la població s’ha quedat sense res. La batalla de Mossul es va allargar durant vuit mesos i va deixar milers de morts. En aquesta imatge d’Ivor Prickett, un soldat de les forces especials iraquianes es fa càrrec d’un nen que ha trobat entre les ruïnes.

La crisi de Veneçuela

Un manifestat envoltat de foc durant les protestes contra el règim de Nicolás Maduro a Veneçuela. (Ronaldo Schemidt)

Veneçuela està travessant una crisi econòmica amb greus conseqüències: el bolívar (la moneda veneçolana) ha perdut valor, als supermercats escassegen els productes de primera necessitat i la pobresa s’estén entre la població.

L’oposició culpa de la situació a Nicolás Maduro, president de Veneçuela, i li demanen que dimiteixi. No obstant això, Maduro s’aferra al poder i fins i tot ha canviat les lleis per poder seguir al comandament del govern, perseguint als opositors i amenaçant a aquells que el critiquen.

Davant una situació insostenible, la població va sortir al carrer a protestar. Alguns manifestants més violents llançaven pedres i projectils de foc a les forces de seguretat.

A la fotografia de Ronaldo Schemidt, un dels manifestants contra les mesures de Maduro es va cremar després que el dipòsit de gasolina d’una moto explotés. El manifestant va sobreviure a l’accident.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -