27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

La gran apagada: una possibilitat improbable

Espanya està millor preparada per a una apagada massiva que la majoria de països europeus

A finals d’octubre, la ministra de Defensa austríaca, Klaudia Tanner, va parlar sobre l’alta possibilitat que en els propers anys es produeixi una apagada, que podria afectar no només Àustria, sinó tot el conjunt de la Unió Europea. “La qüestió no és si hi haurà una gran apagada, sinó quan”, afirmava la ministra austríaca.

“La qüestió no és si hi haurà una gran apagada, sinó quan”

KLAUDIA TANNER

 

La possibilitat que es produeixi aquesta gran apagada és més que una mera especulació. El 8 de gener de 2021, el sistema elèctric europeu es va partir en dues meitats, en qüestió de segons, tal com informa ElDiario.es. Aquesta ruptura produïda per la fallada de dues barres col·lectores a Croàcia, va provocar una sèrie de reaccions en cadena, que va estar a punt de deixar fora de joc el sistema energètic de bona part d’Europa. Tot i això, i abans d’alarmar la majoria d’europeus, hem de saber quina és la situació actual.

Cal plantejar-se perquè es podria arribar a aquest possible succés. Durant el confinament de l’any passat, la reducció de la producció econòmica va provocar un excés d’electricitat a Europa i això és un motiu que podria impulsar la gran apagada. El diari austríac Die Presse ha fet pública una data aproximada, segons el seu pronòstic, calculen que la probabilitat que hi hagi una apagada massiva en els propers cinc anys és del 100%, és a dir, aquesta apagada podria produir-se a partir de l’any 2025 .

D’altra banda, el diari ABC analitza alguns motius pels quals es podria arribar a donar aquesta situació. En primer lloc, durant la pandèmia, a tot el continent s’han realitzat importants treballs de manteniment i s’ha proposat el tancament de 13 dels 57 reactors nuclears, que havien de tancar aquest 2021. En segon lloc, influeixen els atacs o sabotatges, com ara el d’una línia d’alt voltatge a Suïssa i certs fenòmens atmosfèrics també podrien contribuir a aquesta apagada massiva. En tercer lloc, la manca de capacitat demmagatzematge és particularment crítica. Finalment, cal afegir-hi el fet que molts països volen dependre de les importacions d’electricitat. Per al 2025, el 70% de les connexions elèctriques transfrontereres a la UE s’haurien d’utilitzar per al comerç d’electricitat, el que implica que les possibles interrupcions poden arribar a expandir-se amb més facilitat, afavorint una apagada massiva.

Alguns països, com Suïssa, van incitar la població a preparar-se en cas d’una apagada durant l’hivern. I, encara que no hi ha una data que indiqui quan pot passar, diversos mitjans ja ho han comunicat en programes de televisió, fins i tot en xarxes socials com TikTok està sent un tema molt comentat.

El govern d’Àustria ha llançat la campanya “Què fer quan tot es para?”, la seva finalitat és informar els habitants sobre quècal  fer si arriba aquesta gran apagada de la que tan es parla tant.

El Ministeri de Defensa d’Àustria recomana tenir algunes provisions de combustible, espelmes, bateries, llaunes de menjar, llanternes i aigua potable. També aconsella concertar amb familiars i amics un punt de trobada i fins i tot crear una xarxa d’ajuda entre els seus veïns.

En els darrers dies, tenint en compte la crisi de subministrament de gas, a Espanya es plantegen la possibilitat de perdre la llum a nivell global. Els experts no consideren que sigui un risc real, però adverteixen de la dificultat de reactivar tot el servei. Afirmen que és un procés que asseguren que podria durar setmanes. Roberto Gómez-Calvet, professor d’Empresa de la Universitat Europea de València i expert en subministrament energètic afirma que “en el cas d’Espanya és improbable una apagada d?aquesta mena. Però si això arribés a passar, seria un problema molt gran, no només estem a les fosques a casa, és que absolutament tota l’economia s’atura”.

“Espanya està en una posició millor que la resta de països d’Europa davant d’una gran apagada”

Roberto Gómez-Calvet, professor d’Empresa de la Universitat Europea de València i expert en subministrament energètic

 

De tota manera, Espanya té un avantatge: la península geogràfica és una illa energètica. Espanya està en una posició millor que la resta de països d’Europa davant d’una gran apagada», apunta Gómez-Calvet. A més, Espanya importa un 3% o un 5% (en el millor dels casos) del nostre país veí a França, mentre que aquest 95% de producció pròpia ens permet no dependre d’altres països, a nivell energètic.

Artivle escrit per Adrián Angulo i Enrique Sagredo de la revista IES San Fernando Report que forma part del projecte Revista Escolar Digital (RED). RED és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes.

 Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -