19 gener 2025
spot_img
19 gener 2025

La intel·ligència artificial pot escriure un llibre?

L’aparició d’eines com ChatGPT alimenta el debat sobre la qualitat i l’autoria dels textos escrits per màquines

La intel·ligència artificial (IA) ha deixat de pertànyer a l’àmbit de la ciència-ficció i s’ha convertit en un element més del nostre dia a dia. L’aparició d’eines com ChatGPT, Dall-E o IA Midjourney ha augmentat l’interès per aquesta tecnologia, capaç d’imitar la intel·ligència humana per fer certes tasques.

La IA és especialment rellevant en l’àmbit científic, però cada vegada hi ha més persones que fan servir aquesta tecnologia en el camp artístic. També en la literatura, on aquestes eines s’utilitzen per crear obres literàries, com ara novel·les o poemes, sense necessitat que hi hagi un escriptor o escriptora darrere.

Per una intel·ligència artificial, és relativament senzill escriure una història des del principi fins al final. Només cal donar-li unes indicacions concretes: el tema de l’obra, quin estil ha de seguir o quantes paraules volem que tingui. Il·lustrar el text amb dibuixos també serà una tasca fàcil per aquestes eines.

Aquesta situació ha obert un debat sobre la qualitat i el valor dels textos produïts per màquines, i sobre l’autoria de les obres. Un llibre escrit per ChatGPT podria guanyar un Nobel de Literatura? Tindrà prou qualitat literària? A qui correspon l’autoria de l’obra: a la màquina o a la persona que li dona instruccions?

ChatGPT i Dall-E: una parella literària

Una de les eines d’IA més utilitzades a l’hora de redactar textos és ChatGPT, un sistema entrenat per fer tasques relacionades amb el llenguatge, capaç de produir discursos similars a com parlen i escriuen els humans. La màquina ha estat desenvolupada per Open AI, una empresa dedicada al desenvolupament d’intel·ligència artificial fundada per Elon Musk.

L’eina està entrenada amb més de 175 milions de paràmetres, és a dir, milions de dades que li permeten aprendre automàticament com funciona el llenguatge humà. Amb aquesta informació, la màquina és capaç d’incorporar vocabulari i combinar regles gramaticals, i pot crear textos que semblen escrits per persones reals.

Per acompanyar els textos amb dibuixos, també hi ha programes com Dall-E, un sistema d’intel·ligència artificial que crea imatges a partir de descripcions textuals. Aquesta eina també ha estat desenvolupada per Open AI i funciona des del 2021.

Dall-E està entrenada mitjançant una enorme biblioteca d’obres d’art i fotografies. Segons el text que li donem, la màquina és capaç de combinar conceptes, estils i atributs diferents per a cada imatge.

Literatura escrita i il·lustrada per IA

La facilitat a l’hora de fer servir aquest tipus d’eines fa que cada vegada hi hagi més obres literàries escrites per una màquina i disponibles al mercat. Al febrer del 2023 hi havia més de 200 llibres electrònics a Amazon que incloïen ChatGPT com a autor o coautor, segons una informació de Reuters.

Molts d’aquests llibres són manuals d’intel·ligència artificial on els mateixos programes s’encarreguen d’explicar com s’han d’utilitzar. És el cas de llibres com ChatGPT for Nonfiction Authors [ChatGPT per a autors de no ficció], escrit per Hassan Osman i ChatGPT, on s’explica com utilitzar ChatGPT per escriure llibres.

Un altre dels gèneres literaris on triomfa la intel·ligència artificial són els contes infantils. És el cas d’Alice and Sparkle, un llibre infantil publicat per Ammaar Reshi: l’escriptor només va trigar 48 hores a tenir el conte enllestit, va fer servir ChatGPT per a escriure la història i MidJourney per a les il·lustracions.

Aquest escenari afavoreix l’aparició de noves eines de creació literària. És el cas de Tiny Storie, una aplicació que utilitza la intel·ligència artificial per crear àudio contes infantils personalitzats de manera ràpida i senzilla. Només cal omplir quatre camps d’informació (personatge, nom del personatge, tema del conte i reflexió final) i la màquina crea una història d’unes 200-250 paraules.

Hi ha altres exemples com Sudowrite, un programa capaç d’escriure una història des de zero, continuar una trama inacabada o generar descripcions detallades. També pot resumir paràgrafs o fer-los més llargs. Aquest tipus d’aplicacions poden ser molt útils per solucionar el bloqueig dels escriptors quan no troben la inspiració.

Encara que sembli una tecnologia molt nova, la majoria d’editors de text i fins i tot aplicacions com WhatsApp fa temps que incorporen funcions d’intel·ligència artificial, com el text predictiu per escriure més ràpid o el corrector de faltes d’ortografia.

Treballa aquest tema A FONS a l’aula

Aquest article forma part d’una seqüència didàctica amb activitats i tutorització periodística.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -