10 setembre 2024
spot_img
10 setembre 2024

La massificació de la muntanya, un fenomen perillós

Realitzar sortides a la muntanya sense formació resulta nociu per als ecosistemes i un risc per a la salut de les persones

Des de fa mesos, imatges com la d’un embús d’alpinistes esperant per a arribar al cim de l’Everest s’han fet virals. En altres zones, s’han vist obligats a tancar al públic pics icònics com l’Uluru a Austràlia.

Tot i que en les últimes setmanes la pandèmia del coronavirus ha reduït dràsticament tota mena d’activitats, la massificació turística de la muntanya és un fenomen que preocupa molt als experts.

“Qualsevol espai natural té una capacitat de càrrega que, si se sobrepassa, suposa la destrucció de les condicions d’aquesta zona”, explica Eduard Inglés, professor de l’INEFC i expert en activitats esportives en el medi natural.

Tones d’escombraries s’acumulen al cim més alt, i ara també el més brut, del planeta. (AP).

Des del punt de vista ecològic, la massificació de les activitats a la muntanya pot ser letal per als ecosistemes que viuen allí.

“En el moment en què accedim a un espai natural, el modifiquem. Si accedeix poca gent, el nostre impacte és reversible. Però si ho fem en massa l’impacte que provoquem és irreversible”, assegura Inglés.

A més, aquestes afectacions en els ecosistemes s’acaben traduint en una reducció greu de la biodiversitat.

 

Grans riscos per a les persones

Encara que a primera vista pugui no semblar-ho, llançar-se a realitzar excursions o rutes a les muntanyes sense coneixements previs és extremadament perillós.

“La climatologia és molt canviant a la muntanya, pots patir imprevistos com accidents… És molt perillós”, assegura Sílvia Puigarnau, corredora de muntanya professional i professora de l’INEFC.

Segons Puigarnau, gran part del perill ve relacionat amb la falta de coneixements i preparació de moltes de les persones que es llancen a la muntanya. “No som suficientment responsables, molta gent no es deixa indicar pels professionals i això pot sortir car”, assenyala.

Per la seva part, Eduard Inglés coincideix en el fet que la falta de coneixements és la principal causa de molts accidents que es produeixen en aquestes excurssions a la muntanya: “Se sap poc del que realment succeeix a la muntanya. Es necessita més formació i més conscienciació”, insisteix.

Un rescat dels Bombers a la muntanya. (Bombers Generalitat)

 

La seguretat, primera prioritat

Els experts asseguren que el més important quan enfrontem qualsevol excursió a la muntanya ha de ser la seguretat.

“Hem d’anar sempre ben equipats amb menjar, aigua, diverses capes de roba i un telèfon mòbil amb bateria i després també és important contractar un guia. És la figura del professional que t’assegura l’èxit de la sortida”, apunta Sílvia Puigarnau.

Mesures bàsiques que, en un moment determinat, poden salvar-nos la vida a la muntanya.

Informació elaborada en col·laboració amb INEFC

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -