24 novembre 2024
spot_img
24 novembre 2024

La resistència de Mandela

Nelson Mandela era un gran aficionat a la boxa, un esport en què és més important saber encaixar els cops que donar-los

Es compleixen més de 25 anys de la victòria de Nelson Mandela en les eleccions generals a Sud-àfrica, en què va convertir-se en el primer president negre del país.

Mandela havia passat 27 anys a la presó per defensar els drets de la població negra durant l’època de l’apartheid, un sistema de lleis racistes que discriminava els negres per tal de conservar els privilegis de la minoria blanca.

https://www.instagram.com/p/BxH_LCogqda/?utm_source=ig_embed

Durant la seva joventut, Mandela va ser boxejador i corredor de fons. En aquella època compaginava aquestes activitats amb l’activisme polític i els seus estudis de dret a la Universitat de Witwatersrand.

En la seva autobiografia, titulada Un llarg camí cap a la llibertat, Mandela reconeixia que la seva afició per la boxa es devia a l’art de saber encaixar els cops. Comprovar que el més important no era ser el més fort, sinó el més llest.

Malgrat els cops i el contacte físic, per a Mandela es tractava d’un esport honest. “La boxa és igualitària: el rang, l’edat, el color i la riquesa són irrellevants…”, explicava en la seva autobiografia.

La resistència, la perseverança i intentar vèncer a través de la intel·ligència (i no per la llei del més fort) van ser característiques de la trajectòria política de Mandela durant la seva presidència entre el 1994 i el 1999.

https://www.instagram.com/p/BxIDKwnAzZ7/?utm_source=ig_embed

 

El poder de l’esport per unir les persones

El 1994, Sud-àfrica estava molt dividida: blancs i negres havien viscut enfrontats durant dècades. Com a nou president, Mandela sabia que havia d’apel·lar als sentiments dels sud-africans per reconciliar el país: ho va fer a través de l’esport.

Mandela va aprofitar la celebració del Mundial de Rugbi del 1995 a Sud-àfrica per unir blancs i negres en el mateix equip. El rugbi havia estat sempre un esport propi dels blancs, la classe opressora, però Mandela va utilitzar el factor humà de l’esport perquè tothom donés suport a la selecció.

Aquesta història s’explica a la novel·la El factor humà, del periodista John Carlin, i a la pel·lícula Invictus (2009), en què Morgan Freeman interpreta Nelson Mandela.

Nelson Mandela va morir el 5 de desembre del 2013. En el seu funeral, va ser acomiadat i homenatjat per importants figures de l’esport com els boxejadors Muhammad Ali o Sugar Ray, o el futbolista Pelé.

 

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -