Cultura / Cinema / Notícia no classificada

L’Apu: un personatge ple d’estereotips?

L’Apu va aparèixer per primera vegada en el vuitè episodi al febrer de 1990. (FOX)

La sèrie d’animació ha estat acusada de racisme pel personatge d’Apu Nahasapeemapetilon, un immigrant d’origen indi

Per Lydia Mangado

Apu Nahasapeemapetilon és un personatge clàssic dels Simpson, un immigrant indi que va aconseguir la nacionalitat estatunidenca i regenta el súper de Springfield conegut com a “Badulaque”. L’Apu està casat i té vuit fills.

La polèmica entorn d’aquest personatge va sorgir el 2017 quan es va emetre ‘The problem with Apu’, un documental en què diversos actors, humoristes i escriptors estatunidencs d’origen indi denuncien com les aparicions de l’Apu reflecteixen alguns estereotips racistes.

Malgrat que fa anys que és als Estats Units, l’Apu continua parlant amb un accent molt forçat, treballa jornades eternes al Badulaque, té una família nombrosa i la seva imatge i vestuari representen l’estereotip d’immigrant indi que va arribar a Amèrica fa dècades.

A més a més, el documental també critica el fet que el personatge no està doblat per cap actor del sud-est asiàtic sinó per Hank Azaria, un famós actor i comediant estatunidenc que imita l’accent indi.

El director del documental, l’humorista Hari Kondabolu, opina que l’Apu ofereix una visió discriminatòria de la comunitat índia.

 

Una pregunta directa als espectadors

El documental va provocar un gran renou als Estats Units, on Els Simpson s’emeten des de fa tres dècades. D’alguna manera, la sèrie és vista com un retrat de la societat estatunidenca i moltes persones van començar a qüestionar-se la forma en què es presentava la comunitat d’origen indi.

No obstant això, els creadors de la sèrie van reivindicar el dret a fer comèdia. Ho van fer a través del capítol 15 de la temporada 29: Cap bona lectura queda impune, emès per primera vegada l’abril del 2018.

En aquest episodi, la Marge compra un llibre que sempre li havia agradat per llegir-l’hi a la Lisa i s’adona que està ple d’estereotips. Llavors, la Lisa mira directament a càmera i, com si estigués parlant als espectadors, diu: “Alguna cosa que va començar fa dècades i va ser aplaudit i era inofensiu, ara és políticament incorrecte. Què s’hi pot fer?”.

Enmig de tot aquest renou, Hank Azaria va anunciar que estaria disposat a deixar d’interpretar la veu de l’Apu. Anteriorment, l’actor havia reconegut que per crear la veu de l’Apu es va inspirar en el protagonista de La festa, una pel·lícula on l’actor blanc Peter Sellers es pinta la cara per semblar indi.

 

L’Apu es queda

L’abril del 2018, el productor indi Adi Shankar va posar en marxa un concurs per crear un nou guió per a l’Apu que reflectís la realitat sobre els estatunidencs d’origen indi en l’actualitat. Es buscava un guió nou, que fes evolucionar l’amo del Badulaque.

Després de molts mesos de controvèrsia i rumors, Shankar va assegurar que el personatge s’eliminaria de la sèrie. No obstant, uns dies després, un dels productors de la sèrie va escriure un tuit desmentint-lo: “Adi Shankar no és un productor dels Simpson. Li desitjo el millor, però ell no parla en nom de la nostra sèrie”.

https://twitter.com/AlJean/status/1056684110867918848

Finalment el creador d’Els Simpson, Matt Groening, va treure tothom de dubtes. L’agost del 2019, Groening va participar en la D23 Expo, una convenció que Disney –propietària de la cadena on s’emet la sèrie– organitza cada dos anys per presentar les seves novetats.

“Estem orgullosos de l’Apu”, va declarar Groening, que va assegurar que la temporada següent el personatge continuaria sent-hi.

El tema de la setmana té la col·laboració de la Universidad de Navarra (UNAV)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)