El partit d’ultradreta Vox irromp en la campanya electoral i condiciona l’estratègia dels partits de dretes
De fa uns anys, els partits polítics d’extrema dreta estan guanyant suports a diversos països del món.
L’extrema dreta o ultradreta és una ideologia política molt conservadora. Porta a l’extrem el sentiment nacionalista i sol recórrer a arguments autoritaris per aplicar les seves polítiques.
Els partidaris de l’extrema dreta anteposen els drets dels ciutadans que han nascut al país i rebutgen la immigració. També són contraris a moviments liberals com el feminisme i, en la majoria de casos, els drets de les persones homosexuals i transsexuals (LGTBI).
Los movimientos populistas y de extrema derecha han ganado presencia en todo el mundo. ¿Por qué tienen tanto éxito? ¿Qué empuja a las personas a apoyar estas ideas? Esta semana hablamos del auge de los #populismos.
👉 https://t.co/Mc269GBUkD
Por @albafcandial pic.twitter.com/qO62JEeZJ5— Junior Report (@JuniorReport_) October 22, 2018
El principal partit que representa aquestes idees a Espanya és Vox, liderat per Santiago Abascal. En les eleccions de desembre del 2018, el partit ultradretà va aconseguir 12 escons al Parlament d’Andalusia.
Ara, en les eleccions generals del 28 d’abril, Vox podria aconseguir diversos escons al Congrés dels Diputats segons els últims sondejos. És la primera vegada en la democràcia espanyola que un partit d’extrema dreta tindria representació al Congrés.
L’auge d’aquesta ideologia ha obligat a reaccionar altres partits de dretes, com el Partit Popular (PP) o Ciutadans (Cs). Aquests partits sempre han estat conservadors, però ara van un pas més enllà i copien algunes de les idees més polèmiques de Vox per evitar perdre vots.
Com a conseqüència, la política s’allunya del centre i les propostes de govern són cada vegada més extremes i radicalitzades: il·legalitzar partits polítics, deportar els immigrants en situació irregular, prohibir l’avortament…
Extrema dreta a Espanya
Els dos partits majoritaris a Espanya són el Partit Popular, de centredreta, i el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), de centreesquerra. Aquests dos partits tenen representació a tot el territori i s’han alternat en el poder durant dècades.
No obstant això, dins d’aquests partits hi ha persones amb idees polítiques molt diferents i de vegades és difícil posar-se d’acord. Per això, els últims anys han sorgit partits més petits amb idees més concretes.
Un d’ells és Vox, un partit fundat el 2013 per antics membres del PP descontents amb els populars. En les llistes electorals del partit també hi ha alguns exmilitars que van signar un document en defensa del franquisme.
Segons el programa electoral de Vox, la formació està en contra de l’independentisme català i de qualsevol nacionalisme que no sigui l’espanyol, rebutja els drets de la comunitat LGTBI (com el matrimoni igualitari) i vol anul·lar la Llei Contra la Violència de Gènere que protegeix les dones maltractades.
Deportación de inmigrantes, suspensión de la autonomía de Catalunya, incrementar el presupuesto en Defensa y eliminar las subvenciones a organizaciones que defiendan los derechos de las mujeres.
Esto es (en parte) el programa electoral de VOX. pic.twitter.com/d0M0wZJN6j
— 🔻 (@cxlturx) March 18, 2019
Oxfam Intermón ja ha advertit que el pacte entre Vox i el PP per governar Andalusia qüestiona alguns drets humans fonamentals, com penalitzar l’acolliment de refugiats o negar-se a oferir-los accés a l’educació o la sanitat.
Sovint, Vox ha defensat les seves idees amb informacions falses. Per exemple, un dels arguments més repetits és que la majoria de denúncies de dones maltractades són inventades, però s’ha provat que només ho són el 0,01% del total.
L’auge de les ‘fake news’ és crucial per explicar per què les idees radicals i populistes cada vegada tenen més suport.
El bulo de la agresión a tres chicas por parte de “feministas radicales”: Vox la denunció y ahora culpa del bulo a una simpatizante.
Guardia Civil desmiente y Vox reconoce que no fue real.https://t.co/DNLkKWNzAv
— MALDITO BULO (@malditobulo) March 9, 2019
I a la resta del món?
Els moviments populistes i de dretes guanyen vots i governs arreu del món. L’exemple més clar és el de Donald Trump als Estats Units i el de Jair Bolsonaro al Brasil.
A diversos països d’Europa també ha augmentat el suport a la ultradreta. La crisi econòmica que va començar el 2008 i els refugiats que arriben al continent fugint de conflictes han suposat un repte per als governs europeus.
https://www.instagram.com/p/BpXIhQFBbYg/?utm_source=ig_embed
Els partits de l’extrema dreta prometen solucions simples a situacions complicades, sovint passant per alt drets humans com el dret a l’asil i promovent i donant suport a comportaments racistes.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English